Volvo V40 som “caféhjulstrækker”

Volvo V40 Cross Country kommer til Danmark kort efter nytår.
Volvo V40 Cross Country kommer til Danmark i begyndelsen af 2013.

Med tilnavnet Cross Country trækker Volvo V40 i bilernes svar på skovmandsskjorte og gummistøvler – V40 Cross Country løftes fire cm, men kun topudgaven får firehjulstræk.

Firehjulstrækker, SUV eller offroader. Kær skarnsunge har mange kælenavne, men fælles for de engang så forhadte firehjulstrækkere er, at de er midt i et bemærkelsesværdigt come-back, trukket af efterspørgslen på boomende markeder som Kina og Rusland.

En vigtig del af forklaringen på biltypens ”genopstandelse” er, at firehjulstrækkere ikke er, hvad de var engang: De er lettere, mere personbilsagtige, mindre forslugne – og så har mange af dem slet ikke firehjulstræk. Det gælder også Volvo V40 Cross Country, der kun trækker på alle fire i topudgaven med femcylindret turbomotor.

Resten af Cross Country-familien kan bedst betegnes som en ganske almindelig V40, der blot er hævet fire cm og har fået den klassiske ”4WD-makeover” i form af større hjul, beskyttelsesskjold og selvfølgelig tagrælinger til friluftsgear som ski og cykler.

Motorprogrammet er også det samme: Udover muskeludgaven T5 med 254 hk og firehjulstræk fås en firecylindret 1,6 liters benziner med 180 hk med navnet T4. Diesel bliver formentlig mere populært og her kan man vælge mellem en fem-cylindret D4 med 177 hk, en firecylindret D3 med 150 hk og så den forventede bestseller D2, den velkendte 1,6er med 115 hk og et beskedent forbrug på 26,3 km/l. Alle modeller har nu stop-start automatik.

I den forbindelse dropper Volvo tilsyneladende DRIVe betegnelsen, som svenskerne hidtil har klistret på fabrikkens mest brændstoføkonomiske udgaver. Det er blot fire år siden Volvo fandt på DRIVe-betegnelsen som modsvar til konkurrenternes navne som BlueMotion, BlueTech og Efficient Dynamics. Men hvorfor ikke? Et lavt forbrug bør være en selvfølge i dag og ikke noget at prale af…

Og når vi nu er ved betegnelserne. Volvo skelner nu mellem betegnelserne Cross Country og forkortelsen XC: Sidst nævnte er forbeholdt den ægte vare som XC 60 og XC 90, der altid har firehjulstræk. Cross Country er til rendyrkede personbiler, der blot ”ligner” eller i enkelte varianter faktisk har firehjulstræk, men under alle omstændigheder ser smarte ud foran caféen i city…

Volvo V40 Cross Country har verdenspremiere 27. September på biludstillingen i Paris.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here