19 modeller vil være Årets Bil i Danmark

19 nye bilmodeller kæmper om at blive Årets Bil i Danmark 2023. Elektrificerede biler dominerer feltet, der i år er uden forhåndsfavoritter.

Bliver det en elbil, en ladehybrid eller måske en old-school benzindrevet danskerfavorit, der kører med titlen Årets Bil i Danmark 2023?

Svaret blafrer i efterårsvinden lidt endnu. Først skal en jury på 20 medlemmer fra Motorjournalisternes Klub Danmark køre i alle bilerne – bl.a. to dage på Jyllands-Ringen. Derefter nominerer juryen syv biler til finalen, og fortsætter testkørslerne, inden vinderen kåres 30. november.

Feltet på 19 biler er blandt de mindste i mange år. Sidste år dystede hele 27 biler om titlen, og ofte har der været 30 biler i bruttofeltet. I år mangler nye kinesiske bilmærker som Maxxus, Nio og BYD samt dansk-amerikanske Fisker. Ingen af disse mærker har nået at kunne skaffe biler til Danmark inden deadline. De får chancen næste år.

Mercedes bliver endnu en gang væk fra kåringen. Ifølge den danske importør skyldes det også i år en beslutning fra fabrikkens side om ikke at deltage.

Mere overraskende er det, at VW ikke stiller op med den brasiliansk-producerede kompakt-crossover Taigo. Angiveligt fordi det ikke kan lade sig gøre at skaffe en bil – til trods for, at Taigo er lanceret herhjemme og faktisk er solgt i en del eksemplarer. Til gengæld stiller VW med det fuldt elektriske ’rugbrød’ ID.Buzz.

Du kan se alle 19 bejlere til titlen her:

Feltet til Årets Bil 2023

BMW i4 (el)
BMW iX (el)
Citroën C5 X (ladehybrid)
Dacia Jogger (benzin)
Honda Civic (benzin-hybrid)
Honda HR-V (benzin-hybrid)
Kia Niro (el/ladehybrid)
Kia Sportage (benzin/diesel/ladehybrid)
Mazda CX-60 (ladehybrid, senere benzin/diesel)
MG 4 (el)
MG 5 (el)
Nissan Ariya (el)
Opel Astra (benzin/diesel/ladehybrid, senere el)
Renault Megane (el)
Skoda Fabia (benzin)
Toyota Aygo X (benzin)
Toyota Corolla Cross (benzin-hybrid)
Toyota bZ4X (el)
VW ID. Buzz (el)

Det kniber med de oplagte favoritter i år. Skal vi – hårdt presset – vælge en håndfuld biler, der har bedst muligheder for at gå hele vejen, bliver det disse fem:

BMW i4

Noget så sjældent som en direkte konkurrent til verdens mest solgte elbil, Tesla Model 3. BMW i4 (billedet øverst) byder på suveræn komfort, lang rækkevidde op til 590 km og høj byggekvalitet til priser fra en halv million. Og det er faktisk billigt for en BMW, der selv i basisversionen har 340 hk. Største minus er, at i4 ikke er bygget på en ’ægte’ elbils-platform, hvilket bl.a. betyder høj vægt og dårlig pladsudnyttelse.

Kia Niro el/ladehybrid

Anden generation af en bil, der har taget danskerne med storm. Den nye Niro er smartere, større og mere raffineret. Som elbil er præstationerne dog stort set mage til forgængerens – selv om priserne har fået et pænt nøk opad.

Renault Megane Electric
Renault Megane er et godt bud på en vinder…

Renaults første ægte elbil siden Zoe er forførende flot og byder på moderne teknologi til priser, hvor en del danskere kan være med. Helt billig er Renault Megane Electric dog ikke – og pladsen kunne være mere familievenlig i en bil, der trods alt er født til eldrift med alle de fordele det giver ingeniørerne og designerne.

Skoda Fabia

Fjerde oplag af en af de helt store sællerter i Danmark gør egentlig alting rigtigt. Udfordringen er, at Fabia er noget så konventionelt som en bil med benzinmotor – den fås ikke som ladehybrid og kommer ikke i en version med ren eldrift. Vi tvivler på, at juryen vil pege på en bil, der peger bagud. De åbenlyse kvaliteter til trods.

VW Buzz

Glem førnævnte Taigo, der ikke når frem til kåringen. Hos VW samler al interesse sig alligevel om gensynet med det ikoniske ’rugbrød’, der nærmest bogstaveligt talt er

årets bil i danmark
..men bliv ikke overrasket, hvis ID-Buzz bliver Årets Bil i Danmark 2023.

genoplivet ved hjælp af elektrisk hjertestarter. ID.Buzz er født som elbil, men spiller dygtigt på forgængerens stil og historie. Og så er den helt alene på markedet som elektrisk MPV. Først til fem personer, senere i en udgave med tre sæderækker til syv personer. Her på reaktionen falder vi ikke ned af kontorstolen af overraskelsen, hvis ID.Buzz kører med titlen i år…

[email protected]

2 Kommentarer

  1. Hvis pris og værdi for pengene fortsat vægter højt i journalisternes motorklub, burde både MG 4 (fra 284.999 kr.) og MG 5 (fra 294.999 kr.) også være store favoritter.

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here