Airbags: Bilmærker genopliver pudekamp

Bilproducenter puster sig op: Hyundai-Kia og Toyota er på vej med ny type airbags, der skal forhindre passagerer i at støde hovederne sammen.

Siden engang i 1990’erne, har der været relativt stille omkring airbags i biler. Dengang var der nærmest pudekamp mellem bilproducenterne: Volvo lancerede sideairbags. Et par år senere poppede de første gardinairbags op, lige som flere mærker introducerede knæairbags. Siden har der været langt mellem de store nyheder inden for airbags.

Men nu puster to producenter sig op til en ny ’pudekamp’. Det er Toyota og Hyundai-Kia, der begge snart vil introducere bilmodeller med en ny type airbag – en såkaldt centerairbag.

Som navnet antyder, er centerairbaggen placeret mellem forsæderne på indersiden af førersædet. Formålet er at forhindre fører og passager i at knalde hovederne sammen ved en påkørsel fra siden.

En centerairbag forhindrer passagererne i at støde sammen ved sidekollisioner.

Første Toyota, der får den nye centerairbag, er den nye Yaris, når modellen kommer på markedet – formentlig efter sommerferien i 2020.

80 pct. færre hovedskader

Kia er ikke så konkret omkring, hvilke modeller der får den nye centerairbag og hvornår. Til gengæld oplyser koreanerne, at man regner med, at centerairbaggen vil reducere antallet af hovedskader forårsaget af personer, der rammer hinanden ved sidekollisioner med 80 procent.

Det forventes, at Kias søstermærke, Hyundai, også vil indføre den nye type centerairbag.

Om andre bilmærker vil følge trop, forlyder der endnu ikke noget om.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here