Tesla-ejer og Trump-rådgiver Elon Musk er blandt de få vindere på den told, som USA nu indfører på alle importerede biler og bil-dele i USA.
Mens bilproducenter verden over sveder over lommeregneren i et forsøg på at regne ud, hvor mange penge USA’s nye straftold på importerede biler vil koste, kan Elon Musk passende åbne en flaske champagne.
Musk, verdens rigeste mand, ejer af Tesla og kontroversiel rådgiver for den amerikanske præsident Donald Trump, ligner nemlig en af ganske få vindere på den nye bil-told.
Forklaringen er, at Tesla fremstiller alle biler til det amerikanske marked i USA. Andelen af amerikansk fremstillede dele i Teslas biler er så høj, at Tesla selv praler med at lave ”USA’s mest amerikanske biler.” Alt efter model er mellem 60 og 75 pct. af alle komponenter i Teslas biler fremstillet i USA.
Tesla slipper stort set
Dermed slipper Tesla stort set for den 25 pct. straftold som præsident Trump indfører i næste uge. Tolden rammer alle biler og bildele, der importeres til USA.
Stort set alle andre bilmærker på det amerikanske marked rammes i varierende grad af straftolden. Trump vil bruge tolden til at tvinge bilproducenterne til at fremstille biler til det amerikanske marked i USA og dermed styrke den hjemlige bilindustri.
Konsekvensen kan dog blive den stik modsatte.

Forbrugerne taber
”Der er kun få vindere. Taberne er forbrugerne, der vil få mindre udvalg og højere priser,” siger Sam Fiorani, vicepræsident for analysefirmaet AutoForecast Solutions til mediet Bloomberg.
Tolden vil sandsynligvis medføre gengældelsestold fra lande som Japan, Sydkorea og Tyskland, hvis bilproducenter bliver særligt hårdt ramt af Trumps nyeste udspil. Det kan udløse en toldkrig, der kun vil gøre biler dyrere at fremstille. Og det vil få betydning verden over, da bilindustrien er blandt verdens mest globaliserede.
Rammer Hyundai-Kia hårdt
Sydkoreanske Hyundai-Kia er et oplagt eksempel: Sydkoreanerne har flere fabrikker i USA og beskæftiger 570.000 mennesker i USA og annoncerede forleden, at man vil investere yderligere 21 mia. dollars i fabrikker. Ikke desto mindre importerede Hyundai-Kia sidste år over én million biler til USA. Det er mere end halvdelen af de biler, som virksomheden sælger i USA.
Dermed vil straftolden på 25 pct. ramme sydkoreanerne hårdt. Ifølge eksperter kan Hyundai-Kia komme til at betale næsten 50 mia. kr. i told om året. Det svarer til 40 pct. af koncernens samlede indtjening i 2024.
Situationen er den same for verdens største bilproducent Toyota. Japanerne har fabrikker i fire amerikanske delstater, men halvdelen af alle de biler Toyota sælger i USA, importeres fra andre lande.
Nissan kan få halveret indtjening
Værst ser det ud for Nissan, der i forvejen er i dyb krise. Nissan er stærkt afhængige af at sælge biler i USA, men kan se frem til at få indtjeningen mere end halveret som følge af tolden.
Selv amerikanske bilproducenter som General Motors, Ford og Stellantis bliver ramt af tolden. Mange af dem har udnyttet frihandelsaftalen med Canada og Mexico til at flytte en del af deres bilproduktion til nabolandene. Nu koster det dyrt i told.
Men altså ikke for Tesla. Hvilket bekræfter teorien om, at Elon Musk har set en direkte gevinst for Tesla i at blive en del af den amerikanske administration og rådgiver for præsident Trump.