Medie: Elon Musk på vej ud af Det Hvide Hus

Tesla-chef Elon Musk forlader Trump-administrationen. Ifølge Det Hvide Hus stopper Musk, ”når hans arbejde er udført.”

Tesla-chef Elon Musks dage som kontroversiel chef for den amerikanske regerings effektiviserings kontor, DOGE, kan snart være forbi.

Det fortæller flere anonyme kilder i præsident Donald Trumps inderkreds til det amerikanske medie Politico. Ifølge mediet er det Donald Trump selv, der har ladet nyheden sive til flere medlemmer af sin regering.

Det Hvide Hus har efterfølgende bekræftet, at Elon Musk vil træde tilbage, når hans arbejde er fuldført i DOGE – kontoret for effektivisering. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Elon Musk selv har i et interview med tv-stationen Fox bekræftet, at hans rolle i DOGE er tidsbegrænset. Hans kontrakt som særligt ansat af staten løber i 130 dage. Holder tidsplanen, forlader Musk Det Hvide Hus sidst i maj. I interviewet med Fox siger Musk, at han forventer at blive færdig med det meste af det arbejde, der kræves for at reducere underskuddet med en billion dollars inden for den tidsramme.

En politisk belastning

Ud over den massive støtte til Donald Trump har Elon Musks nedskæringer som uofficiel chef for DOGE affødt voldsomme protester. DOGE har bl.a. fyret tusindvis af offentligt ansatte – muligvis ulovligt og har lukket verdens største agentur for udviklingsbistand USAID. Undervejs har Elon Musk fremsat falske påstande, svinet andre mennesker som Danmarks egen astronaut Andreas Mogensen til og – mener mange – heilet under Trumps indsættelsesceremoni.

Elon Musks udtalelser og ageren har resulteret i demonstrationer og en bølge af hærværk verden over, der især har været rettet mod Tesla, som Elon Musk er chef for og ejer 12 pct. af. Tesla er verdens mest værdifulde bilproducent og en vigtig del af den formue, der angiveligt gør Musk til verdens rigeste mand.

Utilfredsheden med Elon Musk er så omfattende, at man langt ind i den amerikanske administration er begyndt at se Musk som en politisk belastning. Ifølge Politico udtrykker stadig flere af Donald Trumps politiske allierede utilfredshed med Musk. De er især frustrerede over hans mangelfulde kommunikation og uforudsigelige handlinger som ’chef-indpisker’ i DOGE.

Tilbage til Tesla?

I bilverdenen har man længe undret sig over Elon Musks åbenlyse mangel på ledelse af Tesla. Alt tyder på, at Elon Musk snart vil få tid til at koncentrere sig om virksomheden, der mere end noget andet gjorde ham rig og berømt.

Der er nok at tage fat på. Både salget og aktiekursen styrtdykker. På få måneder er Tesla gået fra at være et forbillede til et hadeobjekt.

Spørgsmålet er, om Elon Musk kan vende udviklingen?

Tesla mangler nye modeller og har fået et akut behov for at genskabe respekten for mærket. Men Elon Musk vil formentlig fortsat spille en rolle som uofficiel rådgiver for præsident Trump – han har trods alt betalt over en milliard kr. til republikanerne – og virker samtidig mere interesseret i robotter og kunstig intelligens end elbiler.

Derfor er der også vedholdende rygter om, at Elon Musk måske vil overlade ledelsen af Tesla til en ny CEO. Flere medier peger på kineseren Tom Zhu, der har gjort et godt stykke arbejde som chef for Tesla i Kina.

[email protected]

2 Kommentarer

    • Tak for dit spørgsmål Jesper, som giver lejlighed til at forklare lidt om vores redaktionelle valg: Ja, det synes vi i høj grad. Tesla, som Elon Musk er chef for, er stadig verdens mest betydningsfulde elbilproducent. De protester som vi ser mod Musk og det faldende salg, som Tesla oplever, har ikke kun betydning for Tesla. De har også stor betydning for bilmarkedet, hvor priserne på brugte Teslaer p.t. falder og mange bilkøbere søger mod andre mærker (jf. f.eks. vores interview med Henrik Bollerslev fra Lindholm Biler: https://hvilkenbil.dk/forhandler-bilkoeb-er-blevet-geopolitik/). Jeg vil endda mene, at vi kun har set starten på en række forandringer på bilmarkedet, som er udløst af Elon Musks ageren i amerikansk politik og den mangel på ledelse af Tesla, som det har medført. Stort set alle som vi taler med – både forbrugere og branchefolk – har en mening om Musk og Tesla. Det image-tab, som Tesla går igennem nu, mindes jeg ikke nogensinde at have set for et andet bilmærke. Og da lige netop Tesla er så stor en spiller inden for elbiler, får det vidtrækkende betydning. En af de mest åbenlyse konsekvenser er – som også Henrik Bollerslev er inde på – at bilkøberne specifikt går efter europæiske bilmærker.
      Det synes vi er en meget relevant og væsentlig historie – og derfor dækker vi Elon Musk og Tesla tæt. Faktisk forstår jeg ikke, at andre bilmedier ikke gør det samme. For et par måneder siden skrev Bilmagasinet i en leder, at de ikke ville blande politik og biler sammen. Al respekt for det – men jeg er lodret uenig. Biler og bilindustrien er i høj grad politik og har altid været det. Med Musk og Trump mere end nogensinde før. Musk og Trumps handlinger har direkte indflydelse på danske bilkøberes valg af biler og den pris, som de skal betale for bilerne. Kinesiske biler er i høj grad også politik, der involverer alt fra forbrugerpolitik til sikkerhedspolitik. Derfor skriver vi om det, man kan kalde ‘politiske vinkler’ på biler og bilindustrien. Samtidig skriver vi selvfølgelig også om biler uden at blande politik ind i det, når det ikke er relevant. Det gælder f.eks. i vores biltests, hvor vi naturligvis bedømmer Teslaer og kinesiske biler helt nøgternt. Det holder vi selvfølgelig fast i. Vores mål er altid at være så objektive som muligt – også når vi f.eks. skriver om Elon Musk. Vi dømmer ikke Elon Musk, men skriver om de ting, som han foretager sig, der har betydning for Tesla. Vi mener, det er særdeles relevant, hvis man vil dække bilverdenen bredt og grundigt.
      Med venlig hilsen, Jens Velling, redaktør.

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here