Test: Høj køreglæde i lav elektrisk stationcar

biltest audi a6 e-tron

BILTEST: Audi A6 e-tron sætter en fed streg under, hvorfor en lav stationcar kører bedre end en høj SUV. Til gengæld løber prisen i vejret.

Hvilken bil?

Audi A6 e-tron er den lave personbilsudgave af SUV’en Q6 e-tron, der kom på markedet sidste år.

A6 Avant e-tron er den blot tredje, elektriske stationcar i den store klasse omkring de fem meter. De to andre er BMW i5 Touring og koncernsøsteren VW ID.7 Tourer, som Audi A6 e-tron deler stumper, men ikke platform med. A6 e-tron benytter den finere 800 volt-teknologi, som bl.a. gør det muligt at lynlade med op til 270 kW.

Her tester vi stationcaren Avant i Ultra Performance-udgaven med stort batteri, 270 kW, baghjulstræk og 649 km rækkevidde til 730.000 kr. Basisudgaven Progress med 210 kW, 83 kWh batteri og 591 km rækkevidde koster fra 570.000 kr. En fem-dørs udgave med stor bagklap, Sportback, barberer yderligere 15.000 kr. af prisen.

Vidste du at?

Audi A6 e-tron er en moderne elbil, der kunne have været endnu mere moderne. Udfordringer med især softwaren fra VW-koncernens problemplagede Cariad-software afdeling har forsinket hele paletten af biler på den avancerede PPE-platform. Altså ikke bare A6 e-tron, men også søsterbilerne Q6 e-tron og Porsche Macan.

Trods forsinkelsen holder A6 e-tron fast i titlen som klassens ubestridte rækkeviddekonge. Helt op til 756 km klarer den med stort 95 kWh batteri i Sportback-udgaven med en rekordlav vindmodstand på 0,22 cW. Dermed sender A6 e-tron en elektrisk hilsen til sin fjerne forgænger fra 80erne, Audi 100, der også brillierede med et vindglat karrosseri.

At Audi A6 e-tron kommer forsinket til festen, understreges af at den blev sat op til 85.000 kr. ned, endnu inden den blev lanceret herhjemme omkring årsskiftet. Det siger meget om, at konkurrencen er blevet skærpet, mens vi ventede på A6 e-tron. Trods prisfaldet er nyheden stadig udfordret på prisen – det vender vi tilbage til.

Hvordan er førerpladsen?

Helt efter bogen for moderne elbiler er du omsluttet af skærme bag rattet i A6 e-tron. Bogstaveligt talt. En kæmpe skærm, der inkluderer speedometer og infotainment når helt ud i midterkonsollen og er vinklet ind mod føreren. I testbilen er der endda en ekstraskærm til forsædepassageren, der bl.a. kan vise film og styre radio, navigation og ventilation så passageren kan fungere som aktiv co-driver. Til overflod har testbilen kameraer i stedet for sidespejle, hvilket tilfører yderligere to skærme til førerpladsen.

Det er mere overvældende end velfungerende. Menuerne er ikke lige logiske, bilen husker ikke indstillinger for f.eks. rekuperation af bremseenergi, og du kan kun forvarme batteriet til lynopladning ved hjælp af navigationen eller ved at skifte til det sportslige køreprogram Dynamic. At de mange skærme kun indeholder ét lille digitalur i øverste venstre hjørne lige under ratkransen, hvor kun chaufføren til nød kan se det i farten, er et andet lille irritationsmoment.

Til gengæld er det vigtigste i orden: Ergonomien – altså forholdet mellem det velstøttende sæde, rattet og pedalerne – er lige i øjet. Du sidder simpelthen fremragende bag rattet i A6, og det dulmer den værste IT-irritation.

Hvordan opleves kabinen?

Pladsen er typisk tysk premium: Bilen er stor, men pladsen er skræddersyet som en smart, men lidt snæver Hugo Boss habit. Vil du have plads er VW ID.7 både bedre og billigere. Særligt bagsædet skuffer i en bil, der trods alt har næsten tre meter mellem akslerne. Benpladsen er ikke desto mindre kun lige til det tyske øl, og har du lange ben, savner du støtte under lårene til langturen.

Historien er den samme i bagagerummet: Stor bil med beskedent bagagerum. Men hattehylden, der automatisk kører op, er smart, og modsat de tyske rivaler har Audi ofret lidt euro på et frunk til ladekabler. Lær det nu, BMW og Mercedes.

A6 Avant overrasker mest på finish. Bevares, her er stof-overflader som i en Skoda, men hvad der er tjekket i en familiebil er lidt undervældende i et tysk premium-mærke. De mange plasticoverflader i fedtfinger-afslørende sort pianolak og billigt klikkende knapper i rat og sidedøre understreger bare, at de bedste kinesere har overhalet Audi i eksklusiv bankboks-udstråling.

Er sikkerheden i orden?

I dén grad. Audi A6 e-tron blev crashtestet af Euro NCAP i marts 2025 efter de strengeste krav. Det blev til en samlet bedømmelse på de maksimale fem stjerner – og meget flotte karakterer for beskyttelsen voksne og børn på henholdsvis 92 og 91 pct.

Faktisk er det kun beskyttelsen af førerens brystkasse, der ikke er helt optimal i pæletesten, hvor bilen glider sidelæns ind i en metalpæl med 29 km/t. Ellers er der grønne anmærkninger hele vejen rundt. Fra frontalsammenstød over piskesmældsbeskyttelse ved påkørsel bagfra til velfungerende assistentsystemer. A6 e-tron har bl.a. en airbag mellem forsædepassagererne, der forhindrer skader, hvis de to på forsædet støder hovederne sammen. Den detalje virker også efter hensigten.

Lad så være, at vi ikke bryder os om video-sidespejlene. De er simpelthen sværere at aflæse end almindelige spejle og får andre bilers LED-kørelys til at blinke pga. frekvensen på spejlskærmen. I farten ser det ud som om bilen bagved blinker, og dén misforståelse gør ikke noget godt for sikkerheden. Heldigvis er videospejle ekstraudstyr, så du kan bare spare pengene.

Læs hele crashtesten her. Se også videoen her.

Hvordan kører den?

Hvad Audi A6 e-tron mangler i premium-finish og software-snilde henter den hjem på asfalten. Multilink-bagaksel, vierlenkervorderachse, luftaffjedring og tysk ingeniørkunst slår fuldt i gennem i A6 e-tron.

Den er lige så stor og tung som konkurrenterne, men opleves på samme tid klart lettere og mere atletisk, dynamisk og komfortabel.

Trods en kampvægt på næsten 2,3 ton følger den villigt med ind i skarpe sving, styrer millimeterpræcist og sluger samtidig helt ubesværet både små og store ujævnheder. A6 e-tron føles som en mindre bil – ja faktisk som en tilsvarende fossilbil uden det enorme batteri, der lægger 500 kg til vægten.

Større kompliment findes vel ikke for elbiler. Køreegenskaberne er ganske enkelt spitzenklasse. A6 e-tron demonstrerer overlegent, at den ikke bare kører bedre end SUVere med deres højere tyngdepunkt. Det er den bedst kørende elbil, som vi hidtil har testet og en elbil, som alle elbil-skeptikere burde prøve.

Hvordan er motor og opladning?

En vigtig grund til, at Audi A6 e-tron føles let og adræt er den enlige elmotor, der trækker på baghjulene. Med sine 270 kW (367 hk) er den ikke bare bomstærk, den gør også op med myten om, at alle elmotorer opleves ens. Denne motor leverer ikke bare det velkendte sug af kraft fra stilstand, som vi kender fra elmotorer. Den gør det med et svirp af ekstra overskud og temperament. Alt i alt føles Performance-motoren overlegen. Som om den har 100 heste mere end den VW ID.7 GTX Max+ med to elmotorer med tilsammen 250 kW, som vi testede for nylig.

Audi A6 e-tron flexer også musklerne ved lynladeren. Med 800 volt-teknologi tager batteriet op til 270 kW og kan lade fra 10-80 pct. på 21 minutter. Det gør en forskel på langturen. Så lever vi med, at koreanske Kia EV6 og Hyundai Ioniq 5 kan det samme til den halve pris…

I testugen kørte vi mest på motorvej med op til 130 km/t i tørt, men køligt vejr. Audi lover et forbrug på 6,1 km pr. kWh – vi målte 4,7 pr. kWh. Det giver en rækkevidde på 450 km – og op mod 550 km i sommerhalvåret. Det er godkendt.

Passer prisen?

Ikke helt. Selv om Audi skar op til 85.000 kr. af prisen umiddelbart før introduktionen ser den dyr ud. Især når der skal lidt udstyr i. Basisudgaven Progress mangler f.eks. adaptive forlygter, udvidet adaptiv fartpilot og eljusterbare forsæder. Meget ekstraudstyr er samlet i pakker, der koster 30.-40.000 kr., og så løber regningen op. Billigste A6 e-tron Avant koster 570.000 kr., men med metallak, anhængertræk og lidt ekstraudstyr ender du hurtigt på 650.000 kr. Og der er stadig langt op til den topudstyrede testbil med Edition One-udstyr til 902.000 kr.

Direkte konkurrenter som BMW i5 og Mercedes EQE har været igennem flere prisfald og er noget billigere. Man kan godt få den tanke, at Audi A6 e-tron også justeres ned i pris, når de første hardcore Audi-fans har købt deres biler.

Er der alternativer?

I en tid, hvor SUVer sidder på mere end halvdelen af verdens bilsalg, har stationcar-udgaven af Audi A6 e-tron kun to direkte konkurrenter.

Den mest oplagte er BMW i5 Touring. Med M-Sport udstyr, 340 hk og baghjulstræk til 590.000 kr. er den nærmest billig sammenlignet med A6 e-tron Avant. BMW i5 byder på endnu mere afmålt plads trods samme størrelse, langsommere lynladning og mere beskeden rækkevidde på 580 km. Den er sporty sat op, men A6 e-tron er mere dynamisk og især komfortabel.

Det andet alternativ er koncernsøsteren VW ID.7 Tourer. For 597.000 kr. får du den i topudgaven GTX Max+ med to motorer med 250 kW (340 hk) og firehjulstræk. Størrelsen er stort set identisk, men ID.7 Tourer byder på væsentligt mere plads. Selv om begge biler kommer fra VW-koncernen, skal man ikke tro, at ID.7 Tourer er en billigere udgave af Audi A6 e-tron. Audien er overlegen på køredynamik, komfort, lynladning og rækkevidde. Og det i en grad, så man kan argumentere for, at Audien er de 200.000 kr. ekstra værd, som den løber op i med tilsvarende udstyr. Går du meget op i køreoplevelsen og har du pengene, vil vi mene ja.

Kan du leve med en sedan med lille bagagerum er Mercedes EQE et godt alternativ. Lige nu koster en opdateret 350+ AMG Edition med 235 kW (320 hk), baghjulstræk og hele 689 km rækkevidde 556.000 kr. Det er en stærk pris sammenlignet med A6 e-tron, der dog lader hurtigere og kører mere dynamisk. Mercedes er dog fuldt på omgangshøjde på komfort og finish og altså noget billigere.

Konklusion:

For: Komfort, køredynamik, kraftoverskud, lynladning og rækkevidde.
Imod: Pris, pladsudnyttelse, pletvis middelmådig finish.
Hvilkenbil siger:

Det er køreegenskaberne, der gør Audi A6 e-tron ventetiden værd. Trods størrelsen og vægten kører A6 e-tron som en mindre og lettere bil. Præcist, dynamisk, veloplagt og med overskud. Så lever vi med den ikke altid logiske betjening, en premium-finish under par, middelmådig pladsudnyttelse og den ambitiøse pris. Audi A6 e-tron er for alle os, der ikke orker endnu en vakkelvorn SUV, men vil tættere på asfalten, hvor det er sjovt at køre bil.

FAKTA: Audi A6 e-tron Avant Ultra Performance

Pris: 730.000 kr. (Testbilen med Edition One udstyr mm.: 902.000 kr.)
Anslået kontantrabat: * 15.000 kr.
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (bil/rust): 5 (150.000 km)/12 år
Garanti (batteri): 8 år (160.000 km)
Sikkerhed (Euro NCAP): 5 stjerner (2023)
Antal airbags: 9 (inkl. centerairbag)
Længde/bredde/højde: 493/192/153 cm
Akselafstand: 295 cm
Bagagerum: 502/1.422 liter + frunk 27 l.
Vægt: 2.260 kg 
Anhængervægt: 750/2.100 kg m. bremse
Batterikapacitet (netto): 95 kWh 
Rækkevidde (WLTP): 649 km
Forbrug: 6,1 km/kWh
Forbrug i test: 4,7 km/kWh (7-10 gr., tørt, svag vind)
Ladeevne: Op til 270 kW DC/11 kW AC
Opladningstid: 21 minutter (10-80 pct. ved DC-lynlader), ca. 9 timer (0-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt/moment: 270 kW (367 hk), 565 Nm, baghjulstræk
0-100 km/t: 5,4 sek
Topfart: 210 km/t

Særligt standardudstyr:

Adaptiv luftaffjedring, adaptiv fartpilot m. aktiv vognbaneassistent, blindvinkelassistent, vejskiltegenkendelse, intelligente Matrix-LED-forlygter m. aut. op- og nedblænding og kurvelys, elektrisk justerbare sidespejle m. varme og klapfunktion, p-sensorer for og bag, 360 graders kamera, aut. nedblænding af bakspejl, regnsensor, elektrisk justerbare forsæder m. varme, lændestøtte, længdejusterbar siddehynde, 3-zonet klimaanlæg, eljusterbart rat, nøglefri betjening, elektrisk bagklap, B&O lydsystem, DAB-radio, stemmebetjening, trådløs opladning af mobiltelefon, 20 tommer alufælge. (* Anslået af hvilkenbil.dk)

Metallak: 12.000 kr.
Panoramaglastag: 32.000 kr.
Svingbart anhængertræk: 
15.000 kr.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here