Test: Macan er mere elbil end Porsche

BILTEST: Basisudgaven af Porsche Macan opleves som det, den er – en tung el-SUV. Med 800 volt-teknologi imponerer den især ved lynladeren.

Hvilken bil?

Macan er en mellemstor SUV og Porsches blot anden rent elektriske model efter den fire-dørs sportsvogn Taycan. Macan deler PPE-platform (Premium Platform Electric) med søsterbilen Audi Q6 e-tron, der blev lanceret sidste år. PPE-platformen har 800 volt-teknologi, der giver flere fordele som et mindre ledningsnet og meget hurtig lynladning.

Macan er også den billigste Porsche i mange år. Priserne begynder ved 730.000 kr. for basisudgaven med baghjulstræk, 265 kW (360 hk) og et stort 95 kWh-batteri, som vi tester her.

Typisk for Porsche kan du tilkøbe masser af ekstraudstyr til Macan og dermed skabe din helt personlige udgave. Topmodellen med det pudsige tilnavn for en elbil Turbo, yder vilde 439 kW, trækker på alle fire og har både luftaffjedring og medstyrende bagaksel. Hvorfor det kan være gode tilvalg, vender vi tilbage til.

Vidste du at?

Lige som Audi Q6 e-tron har problemer med udviklingen af software i VW-koncernens Cariad-afdeling forsinket lanceringen af Porsche Macan. Men nu er den her, og til priser fra 730.000 kr. har den potentiale til at blive den mest udbredte Porsche siden dengang power-SUV’en Cayenne boomede på gule plader.

Til sammenligning er den billigste Taycan 200.000 kr. dyrere, og alle andre Porsche-modeller med fossilmotor koster fra to mio. kr. og op.

Så selv om kun et mindretal af danskere har råd til Macan, bliver den med stor sandsynlighed den mest ’folkelige’ Porsche i mange år.

Macan er designet af Porsches tyske chefdesigner Michael Mauer og bygges i Leipzig.

Hvordan er førerpladsen?

Førerpladsen er lige så stramt designet som resten af bilen. Her er ingen unødvendig pynt eller tablet-store skærme. Bare en nøgtern førerplads med tre store digitale ’ure’ og en startknap til venstre for rattet, som vi kender det fra Porsche. Gearvælgeren er en vippepal på instrumentpanelet til højre for urene. Her sidder den perfekt til højre hånd, men føles desværre lidt plasticagtig. Til gengæld er den relativt lille, men skarpe infotainmentskærm fint integreret i midterkonsollen. En tredje skærm til passageren kan styre lyd og ventilation og vise film, men virker lidt tivoli-agtig i den nøgterne Macan-kabine.

Et næsten fladtliggende panel under infotainmentskærmen indeholder fysiske knapper til ventilation og volume. Egentlig fint, men panelet fungerer som én stor fysisk knap. Det er også plasticagtigt, og det kan hverken sort pianolak eller eller de forkromede knapper camouflere.

Selve kørerstillingen er til gengæld perfekt: Næsten lodret rat, perfekt afstand til pedalerne og velstøttende sportssæder. Her er Porsche-fornemmelsen tydelig.

Hvordan opleves kabinen?

Porsche Macans underspillede design får den til at se mindre ud, end den er. Men faktisk er den lige så stor som søsterbilen Audi Q6 e-tron.

Ikke desto mindre har den mindre plads på bagsædet, hvor det især kniber med benpladsen. Det er prisen for at sidde fremragende i forsæderne.

Bagagerummet er dog stort og regulært og eldrev på bagklappen er standard. Foran er der et kæmpe frunk på 84 liter, der til overflod både er tæppebeklædt og har afløb i bunden, så du kan lade vandet fra skitøj eller gummistøvler løbe ud. Et tryk på en knap i døren giver direkte adgang til frunk-rummet – helt uden at du skal rode med en beskidt udløser under hjelmen. Det kunne BMW og Mercedes lære noget af.

Som i mange elbiler sidder du med let løftede ben uden tilstrækkelig støtte under lårene på bagsædet. Når man lige vænner sig til, at alt er designet i sorte nuancer, konstaterer man, at finish og især byggekvalitet virker solid. Hvis noget knirker eller knager i Macan, skyldes det, at du har glemt noget løsøre et sted. Selve karrosseriet virker, som om det er bygget af Rheinmetall.

Er sikkerheden i orden?

Ja, Euro NCAP crashtestede Porsche Macan i december og gav en samlet karakter på fem ud af fem stjerner. Nærlæser man testen, opnåede Macan bedømmelsen 90 pct. i både voksen- og barnebeskyttelse samt fine 83 pct. for bløde trafikanter. Det placerer Macan blandt de mest sikre biler på markedet.

Euro NCAP fandt kun to mindre hår i suppen: Ved frontalkollision med hele fronten målte NCAP forhøjet belastning bagsædepassagerens brystkasse. Det samme skete i pæletesten, hvor bilen glider sidelæns ind i en metalpæl med 29 km/t.

Til gengæld var der optimal beskyttelse mod whiplash-nakkeskader på både for- og bagsæde.

Assistentsystemerne fungerer også godt. Undtagen førerovervågningen. Her er Porsche Macan mindre emsig end andre biler. Det trækker ned hos Euro NCAP, men vi bifalder faktisk, at Porsche ikke konstant korrekser sin chauffør med irriterende og distraherende biplyde. Læs hele crashtesten her. 

Se også videoen her. 

Hvordan kører den?

Godt – men så heller ikke mere og dermed en skuffelse. Vi forventer mere køreglæde i en Porsche.

Problemet er, at Macan kører præcis som det, den er – en 2,3 ton tung SUV med et højt tyngdepunkt. Den faste, men stadig komfortable affjedring sørger sammen med kagerullebrede dæk for et godt vejgreb (og rigeligt med dækstøj). Men både under acceleration og i sving mærker du hele tiden vægten. Hertil kommer et styretøj, der nok er millimeterpræcist, men ikke giver nogen feedback. En lille dødssynd i en Porsche.

Der findes to slags biler: Dem, der føles mindre og lettere end de er – og dem, der føles mindst lige så store og tunge, som de er. Macan hører til i sidste kategori.

Det overrasker – for samme koncern laver to biler, der hører til i første kategori og kører sjovere og mere dynamisk. Den ene er Macans søsterbil Audi A6 e-tron – altså den lave personbil, ikke SUVen Q6. Den anden den mere fjerne koncernfætter Cupra Tavascan Adrenaline med næsten lige så mange kræfter og firehjulstræk til 425.000 kr.

Du kan altså spare 300.000 kr. og få en bedre køreoplevelse. Eller du kan kaste endnu flere penge efter Macan og udstyre den med luftaffjedring og firehjulstyring, der – kan jeg læse mig til – gør bilen til en forrygende køremaskine. Det tror jeg på, for der er noget uforløst over køreoplevelsen i den testede basis-Macan.

Hvordan er motor og opladning?

Med 265 kW og baghjulstræk lægger Macan hårdt fra land. Oppe i fart mister den lidt pusten, som vi kender det fra andre elbiler. Vi savner egentlig ikke kræfter – bare det sidste svirp af top-power, som vi oplevede i søsterbilen Audi A6 e-tron Performance.

Til gengæld viser Porsche Macan muskler ved lynladeren. Med 800 volt-teknologi lover Porsche en peak-effekt på 270 kW og en ladetid fra 10-80 pct. på 21 min. Vi målte hele 287 kW og brugte blot 18 minutter på at lade fra syv til 72 pct. Imponerende tal, der gør Macan til en rigtig langtursbil.

Underligt nok kan du ikke direkte aktivere den batteriforvarmning, der er nødvendig for at opnå den helt hurtige lynladning. Det kan du i VWs elbiler, men i Macan sker det ved at taste en lader ind i navigationen. Fint nok, hvis du har planlagt turen, men hvorfor må vi ikke få muligheden for den spontane lynopladning?

Macan er også effektiv. Vi kørte i snit 4,7 km pr. kWh i testdagene med 10 gr., en del regn og et miks af motor- og landevej. Det svarer til en rækkevidde i typisk dansk mellemfornøjet vejr på 440 km. Absolut godkendt.

Passer prisen?

Ja. Det er svært at argumentere mod en basispris på 730.000 kr., der gør Macan til den billigste Porsche i lang tid – og tilmed 200.000 kr. billigere end den billigste Taycan. Især når mange bilkøbere faktisk foretrækker en SUV som Macan.

Man skal bare være klar over, at det hurtigt kan løbe op at putte udstyr i Macan. F.eks. er selvfølgeligheder som adaptiv fartpilot og bagrudevisker ekstraudstyr. Luftaffjedring og medstyrende bagaksel, der kan bringe køreoplevelsen op i superligaen, koster tilsammen 58.000 kr.

Er der tale om basisudgaven, er vores råd at holde igen med ekstraudstyret. Så kan du til gengæld få en Porsche med et meget lavt værditab, for der er mange, der gerne betaler for det ikoniske navn.

Er der alternativer?

Søsterbilen Audi Q6 e-tron er svær at komme uden om. Som Progress Performance med 240 kW og samme 95 kWh-batteri og rækkevidde som den testede basis-Macan koster den ’kun’ 605.000 kr. Du sparer altså 125.000 kr. og får også en smule mere plads på bagsædet og mere komfort. Macan opleves dog mere kontant og sportslig, så det er et spørgsmål om temperament.

Sidst på året er BMW klar med en iX3 på den spændende Neue Klasse-platform med 800-volt teknologi og den mest avancerede software og brugerflade nogensinde i en BMW. iX3 ser spændende ud og får priser tættere på Audi Q6 end Macan.

Mercedes mangler p.t. en rival. Den kommer i form af næste generation af GLC med tilnavnet EQ Technology, der også får 800 volt og har verdenspremiere til september. 

Polestar 3 kommer til efteråret til 685.000 kr. med 220 kW (299 hk) og hele 706 km rækkevidde men også lidt svagere præstationer end Macan.

På et tidspunkt ser vi også en Performance-udgave af Tesla Model Y, der for for mindre end 500.000 kr. kan gøre det grimme ved Macan, når lyset skifter til grønt.

Konklusion:

For: Navnet, design, førerplads, lynladning, billigste Porsche.
Imod: Vægt, dækstøj, bagsædeplads, umeddelsomt styretøj, kort garanti.
Hvilkenbil siger:

Navnet, designet, prisen, førerpladsen og 800-volt-teknologien. Porsche Macan har mange kvaliteter. Desværre skuffer den præcis dér, hvor den skal være bedre end konkurrenterne: Køreegenskaberne lider under høj vægt og et styretøj, der ikke giver sin chauffør noget at arbejde med. I hvert fald ikke her i basisudgaven uden tekniske lækkerier som luftaffjedring og medstyrende bagaksel. Måske kan en Porsche bare blive for billig. Læg hertil en af markedets korteste nyvognsgarantier, og Macan må nøjes med fire små stjerner.

FAKTA: Porsche Macan

Pris: 730.000 kr.
Anslået kontantrabat: * 15.000 kr.
Årlig ejerafgift: 840 kr.
Garanti (bil/rust): 2/12 år
Garanti (batteri): 8 år (160.000 km)
Sikkerhed (Euro NCAP): 5 stjerner (2023)
Antal airbags: 9 (inkl. centerairbag og 2x knæairbags foran)
Længde/bredde/højde: 478/194/162 cm
Akselafstand: 289 cm
Bagagerum: 540/1.348 liter + frunk 84 l.
Vægt: 2.295 kg (inkl. fører)
Anhængervægt: 750/2.000 kg m. bremse
Batterikapacitet (netto): 95 kWh 
Rækkevidde (WLTP): 641 km
Forbrug: 5,9 km/kWh
Forbrug i test: 4,7 km/kWh (10 gr., nogen regn, svag vind, meget landevej)
Ladeevne: Op til 270 kW DC/11 kW AC
Opladningstid: 21 minutter (10-80 pct. ved DC-lynlader), ca. 10 timer (0-100 pct. ved 11 kW AC)
Effekt/moment: 265 kW (360 hk), 563 Nm med overboost, baghjulstræk
0-100 km/t: 5,7 sek
Topfart: 220 km/t

Særligt standardudstyr:

Fartpilot, vognbaneassistent, blindvinkelassistent, vejskiltegenkendelse, LED-forlygter, elektrisk justerbare sidespejle, bakkamera, regnsensor, elektrisk justerbare forsæder m. varme, lændestøtte og memory, 2-zonet klimaanlæg, ambientebelysning, elektrisk bagklap, trådløs opladning af mobiltelefon, 20 tommer alufælge. (* Anslået af hvilkenbil.dk)

Metallak: 12.000 kr. eller mere.
Adaptiv fartpilot: 8.400 kr.
Nøglefri betjening: 12.000 kr.
Passagerskærm: 18.000 kr.
Elektrisk ladedæksel: 7.300 kr.
21” fælge: 31.000 kr.
Bagrudevisker: 2.600 kr.
Matrix LED-forlygter: 14.000 kr.
Luftaffjedring: 34.000 kr.
Medstyrende bagaksel: 24.000 kr.
Panoramasoltag: 21.000 kr.
Svingbart anhængertræk: 
15.500 kr.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here