Elbilmærket Polestar viser fremgang i nyt regnskab, men salget halter fortsat langt efter mærkets egne forventninger.
Efter flere år med økonomisk modvind viser den kinesiske elbilproducent Polestar små tegn på fremgang. Det Geely-ejede mærke har netop offentliggjort sit regnskab for første kvartal af 2025 med forbedringer i både omsætning og indtjening. Men trods lyspunkter er Polestar fortsat langt fra sorte tal på bundlinjen – og endnu længere fra konkurrenter som Tesla og BYD, både hvad angår salg og indtjening.
Polestar omsatte i første kvartal for 608 millioner dollars, svarende til cirka 4,2 milliarder kroner – en stigning på 84 pct. i forhold til samme kvartal i 2024. Samtidig var bruttoindtjeningen for første gang positiv, mens nettotabet blev reduceret med 31 pct. til 190 millioner dollars (ca. 1,3 milliarder kroner).
“Vi sælger flere biler med forbedrede fortjenester, hvilket resulterer i en omsætningsvækst på 84 pct., en bruttofortjeneste, der nu er positiv på syv pct. og et indsnævret nettotab. Det geopolitiske miljø og markedsforholdene er udfordrende, men vi er på rette vej og gør de rigtige ting,” som Polestars chef Michael Lohscheller udtaler i kvartalsregnskabet.
På trods af fremgangen skuffede resultatet markedet. Analytikere havde forventet en omsætning på næsten 677 millioner dollars.
Salget vokser – men er beskedent
I alt solgte Polestar 12.304 biler i første kvartal. Det er en pæn stigning på 76 pct. i forhold til året før, men stadig kun ganske få biler sammenlignet med konkurrenter som Tesla og BYD, der hver solgte flere end 300.000 biler i første kvartal.
Trods fremgang er salget stadig langt under Polestars egne ambitioner fra tidligere år, hvor målsætningen var 290.000 biler årligt inden 2025. Selskabet har siden nedtonet sine forventninger – og har nu helt droppet at kommentere på forventningerne for hele 2025 på grund af usikkerhed om amerikanske toldsatser.
Ny ledelse med spareplan
Michael Lohscheller blev udnævnt som ny chef for Polestar sidste år. Tyske Lohscheller er kendt som en dygtig talknuser, der fik vendt den notoriske underskudsforretning Opel til overskud. I Polestar har Lohscheller både sat gang i en spareplan og en større satsning på fysiske forhandlere, der nu ser ud til at bære frugt.
Det afgørende for Polestar bliver at øge salget, der fortsat er alt for lille til at være bæredygtigt.