Guide: 10 elbiler med mest køreglæde

elbiler køreglæde

Elbiler får skyld for at være overvægtige og sterile, men kan byde på fine køreoplevelser. Hvilkenbil anbefaler 10 elbiler med høj køreglæde.

Tunge, sterile, ensartede og blottede for sanseoplevelser…

Elbiler får ofte hug af selverklærede bilentusiaster for deres køreegenskaber. Der sjovt nok ofte sammenlignes med potente fossilbiler med kostbare betegnelser som GTI, M og AMG- på bagsmækken. For slet ikke at tale om den V8-motor, der lyder meget bedre end elpisker-motoren i de der kedelige ellerter…

Nu er det bare de færreste af os, der kan vælge mellem en elbil og en otte-cylindret Mercedes. Valget står snarere mellem en elbil og en snusfornuftig fossil-familiebil med tre- eller fire cylindre. Og hvis dét er forudsætningen, er der faktisk flere velkørende elbiler derude, der også vil tilfredsstille mere kræsne bilisters behov for fart, spænding og det svært definerbare begreb køreglæde.

Top 10 over køreglæde

Her på Hvilkenbils redaktion har vi valgt 10 elbiler, som vi bliver glade og tilfredse af at køre i. Ikke fordi de rykker lynhurtigt fra grønt lys til vanvidskørsel. Snarere fordi de byder på en køreoplevelse, hvor man mærker, at bilen lystrer mindste vink, følger villigt med ind i skarpe sving, formidler indtryk fra vejen og altid bevarer kontakt med asfalten på elegant, præcis og betryggende vis.

Idéen til en top 10 over velkørende elbiler opstod både på grund af ovennævnte fordomme om elbiler (tjek selv på Facebook) og på grund af en bestemt testoplevelse.

Porsche satte os i gang

Tilbage i april testede vi den nye, elektriske Porsche Macan. En elbil, der alene på grund af navnet, løfter forventningerne.

De blev bare ikke indfriet. Bevares, Macan kører fint. Omtrent som de VW ID.4, Tesla Model Y og Skoda Enyaq som så mange danskere kører i og er glade for. Men ikke sådan for alvor bedre. Måske fordi vi kørte basisudgaven med stålaffjedring og relativt moderat motorkraft. For at dømme efter andre anmelderes højstemte heltekvad om de dyre Macan-udgaver, er den jo nærmest bilernes svar på Jesu Genopstandelse…

Basisudgaven er en mere jordnær oplevelse. Macan opleves som det, den er: En 2,3 ton tung SUV med et højt tyngdepunkt. Og her slog det os – igen-igen – at man aldrig skal dømme biler på deres badge. Nogle gange bliver man overrasket – både negativt og positivt. Et anerkendt premiummærke skuffer, mens et nyt eller billigt bilmærke rammer den lige i r…., som Faxe i ’92.

Det er her, vores køreglæde-guide kommer i spil – Hvilkenbil viser vej til helt almindelige elbiler med ualmindelig meget køreglæde. God fornøjelse!

Mini Aceman SE
Aceman er den hidtil mest kantede Mini. Det fungerer godt, når du ser den i virkeligheden. Udstrålingen er Maxi.

Ja, den er absurd dyr, lader for langsomt og er utro over for det ellers velkultiverede Mini-retro-design. Faktisk kan vi kun for alvor anbefale den til lotto-vindere med råd til bil nummer tre og fire. Men altså – den Mini Aceman gør os glade i låget på en snoet sognevej. Her er den bilernes svar på en legesyg labrador, der jagter, angriber og besejrer sving, som om den fik penge for det. Hvilket den jo så også gør – i dén grad, jf. indledningen. Aceman er beviset på, at sjov bag rattet som regel er omvendt proportional med bilens størrelse og vægt.

Mindre er bare sjovere – i hvert fald i Mini Aceman.

Renault 5 Electric
Renault 5 overbeviser med virkeligt fine køreegenskaber.

Hypen har været massiv. Efter vores første møde med den lille franskmand kan vi tilføje: Og helt på sin plads!

Renault 5 med det store batteri, 400 km rækkevidde og 150 hk tilbyder stort set samme legesyge køreglæde som Mini Aceman til godt halv pris. 225.000 kr. giver dig den optimale mellemudgave Techno med alt det udstyr, du behøver, og nu med fem års garanti. Endda i den pivfrække farve green pop.

Det kompakte design med retro-hilsen til den originale R5, svulmende skærme og enorme 18-tommer hjul lyver ikke. Renault 5 kører formidabelt på den franske måde, hvor sport flyder sammen med komfort, og dynamik rimer på afslappet. Læg hertil en god kørestilling og den nok bedste, mest intuitive betjening, vi har oplevet i en elbil, og Renault har skabt en nyklassiker. Renault 5 er præcis den kompakte, billige elbil vi har savnet. Bestil den før din nabo – allez allez!

Cupra Born
Cupra Born kører fremragende – og det gælder ikke bare topmodellen VZ her.

Har du brug for mere plads end Renault og Mini tilbyder, er den kompakte mellemklasse – også kendt som Golf-klassen – et godt sted at kigge hen. Og her er Cupra Born svær at overse. Smartere designet end sin søsterbil VW ID.3 og sat op til en tand mere lir – det spanske temperament fornægter sig ikke.   

Baghjulstræk, 231 hk og en undervogn, der både kan fjedre og flyve gennem S-kurver, gør Born til noget af det tætteste, du kommer en elektrisk GTI. Prisen fra 260.000 kr. og driftsomkostningerne er bare meget lavere. Eneste anke: Born fås ikke med træk. Ellers er der tale om det gyldne kompromis – det er ikke tilfældigt, at Cupra Born netop er kåret som Årets Brugtbil.

Cupra Tavascan
Cupra Tavascan er noget så sjældent som en tung el-SUV, der faktisk opfører sig rimeligt letfodet. Foto: Lars Krogsgaard

Mere Cupra, mere spansk temperament. Denne gang i den mellemstore SUV-klasse, der dominerer det danske bilsalg og i dén grad trænger til mere køreglæde.

Tavascan, Cupras udgave af VW ID.4 og Skoda Enyaq, er lige som den mindre Born sat mere op til narrestreger – både i designet og på vejen. Vægten kalder på et skud Ozempic og vi savner flere fysiske knapper til den noget omstændelige betjening. Men al den brok glemmer man, når man træder lidt hårdt på speederen, for så spiller den spanske musik bare bedre i Tavascan end i søsterbilerne.

Vi husker endnu et par hotlaps på Jyllands-Ringen i topmodellen VZ Adrenaline. Hurtig, styrevillig, præcis og alligevel komfortabel. Tjek til det hele. Det sætter vores omtale af førnævnte Porsche Macan i perspektiv. Cupra er bare sjovere til ca. den halve pris. Og modsat Born kan du få den med træk.

Tesla Model 3
Model 3 performance
Tesla Model 3 er elbilernes svar på køremaskinen BMW 3-serie. Bl.a. fordi den er lettere end konkurrenterne.

En klassiker siden 2019 – og en kilde til diskussion anno 2025. Men glem alt om mærkets kontroversielle direktør. Her skal det handle om køregenskaberne, der gør Tesla Model 3 til elbilernes svar på en BMW 3-serie. Bare hurtigere, billigere og helt uden emissioner.

Med ’Highland’ faceliftet i slutningen af 2023 er Tesla Model 3 atter bilentusiastens valg. I hvert fald hvis budgettet stopper ved 400.000 kr. (mindre kan gøre det) og du er til rapfodet dynamik tilsat et voldsomt punch af power. ”Flyve som en sommerfugl, stikke som en bi”, som Muhammed Ali udtrykte det så poetisk.

Lad dig ikke narre af, at næsten den halve verden kører i en hvid Model 3. Hverdagsbilen er en mester i hurtig, præcis styring ind i sving og katapult-agtig acceleration, når firehjulstrækket sender bilen, der er 200 kg lettere end konkurrenterne, ud af svinget igen.

Tesla Model 3 er Freude am Fahren på strøm.

Kia EV6
test kia ev6
Kia EV6 er lynhurtig ved ladestanderen – og sporty på asfalten.

Endnu en elbil, der har et par år eller fire på bagen – og stadig er blandt de mest velkørende.

Kia EV6 er mest kendt for at være hurtig ved lynladeren. 800 volt teknologi gør det muligt at lade batteriet 10-80 pct. på sølle 18 minutter. Det kan kun dyre Audi, Porsche og visse kinesere konkurrere med.

Lidt mere overset er køreegenskaberne. Men de er særdeles fornøjelige, bl.a. fordi EV6 er lidt strammere i betrækket end sin søsterbil, Hyundai Ioniq 5. Bilentusiasten vil sætte pris på den lille opstrammer, for EV6 æder sving med stor appetit uden at det går nævneværdigt ud over komforten. Kia EV6 får os til at tænke på den klassiske Honda-oplevelse, hvor du kan køre hurtigt gennem kurver i ophøjet ro og med minimal krængning. EV6 er ingen sportsvogn, men formidler mere feedback fra vejen end sine SUV-konkurrenter på en tilfredsstillende måde. EV6 er en bil, du er i god kontakt med.

Skoda Elroq
Skoda Elroq
Skoda Enyaq er meget velkørende – og den lidt mindre Elroq er en tand mere sportslig.

Utroligt hvad en beskeden kupering kan gøre. Både på en hund og en elbil. Her handler det om elbilen Skoda Elroq, der bogstaveligt talt er en Enyaq, der er gjort ca. 20 cm kortere.

Det koster lidt plads i bagagerummet, men gør på magisk vis Elroq en my lettere og skarpere end sin allerede velkørende og mere voksne storebror. Det klæder den SUV-høje tjekke og gør den til en lille grøn og frodig ø i et hav af ensartede og elektriske Sport Utility Vehichles, der har lige så meget med sport at gøre som en sport-cola.

Ikke et ondt ord om konkurrenter som Kia EV3 og Peugeot E-3008, men prøv selv en tur og mærk forskellen: Hvis konkurrenterne er mountainbikes, når vejen slår et sving, er Elroq en racercykel.

Ford Explorer/Capri
Ford har formået at forbedre køreegenskaberne i deres udgave af VW ID.4 – Explorer og Capri. Foto: Lars Krogsgaard

Man tager en VW ID.4, gør den lidt kortere, en anelse lavere, skruer så lidt på fjedrene og skifter formentlig støddæmpere.

Keine hexerei, nur behändigkeit som de siger i Köln og omegn, hvor Fords tyske ingeniører huserer. Og det gør de godt – igen. Ford kan bare noget med undervogne, der gør helt almindelige familiebiler mere køreglade end konkurrenterne. Det gælder også elbilerne Explorer og Capri, der ellers er 100 pct. baseret på VWs MEB-platform.

Forvandlingen er forbløffende. En VW ID.4 kører glimrende, men som Ford Explorer/Capri styrer og fjedrer den bare mærkbart bedre – uden at sætte det mindste komfort over styr. Prøv det, prøv det, som de sagde engang. Betyder køreegenskaber og dynamik noget for dig, kan det være en aha-oplevelse, der får dig til at skrive slutseddel hos en anden forhandler end forventet.

Mercedes EQE
Brugte elbiler Mercedes EQE
Mercedes EQE er et fyrtårn, når det gælder komfort.

Gammel kending kan endnu.

Globalt har Mercedes EQE været et flop for det tyske traditionsmærke. Især de konservative tyskere kan ikke forlige sig med det ekstremt vindglatte design. Men den enes forsømmelse er som bekendt den andens chance, så herhjemme kan vi bare glæde os over, at det elektriske svar på E-klassen af flere omgange er blevet billigere, bedre udstyret og har fået flere kræfter.

Lige nu koster en EQE AMG-edition godt 550.000 kr., og her får du køreglæde for alle pengene. Mest i form af overlegen komfort, men EQE er en af den slags biler, der føles mindre og lettere, når du trykker speederen ned i det bløde gulvtæppe. Så lever vi med det alt for lille bagagerum og en ladetid, der begynder at se langsom ud. Har du pengene og appetit på tilbagelænet køreglæde er EQE et godt bud.

Audi A6 e-tron
Lang, lav og bred. Audi A6 e-tron får meget ud af at være tættere på asfalten end en SUV.

Vi bliver i klassen for tyske direktørlimousiner. Denne gang rykker vi til Ingolstadt, hvor Audi efter nogen forsinkelse har fået styr på softwaren i deres nye elbil-platform til luksusbiler med 800 volt teknologi.

I A6 e-tron giver den hurtig lynladning og lang rækkevidde. Men det er køreegenskaberne, der for alvor får det til at kilde helt ned i vores italienske køresko. A6 e-tron er ganske enkelt den bedste total-køreoplevelse vi har haft i en elbil. Dynamisk og komfortabel på samme tid. Føles mindre og lettere på bivejene, cruiser klippestabilt på motorvejen. Mere magtfuldt bliver det ikke – selv en V8er må give fortabt og så kan den brøle, ryste og lugte alt det, den vil.

Lad så være, at Audi skuffer på pladsudnyttelse og kabinefinish. Det er en anden historie, som du kan læse mere om her.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here