Udsigten til milliardstore miljøbøder får Stellantis til at true med at lukke fabrikker i Europa. Flere elbiler er ikke muligt, mener koncernen.
Bilkoncernen Stellantis, der står bag mærker som Peugeot, Citroën, Opel og Fiat frygter milliardbøder fra EU, hvis ikke de stramme klimamål overholdes. Derfor kan Stellantis blive nødt til at skrue ned for produktionen eller lukke fabrikker for at overholde CO2-reglerne. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Risiko for milliardbøder
EU’s regler kræver, at bilproducenter løbende reducerer gennemsnitsudledningen af CO2 fra nye biler. I år skal de ned på under 93 gram CO2 pr. km i gennemsnit. Hvis målet overskrides, lyder bøden på 95 euro pr. gram pr. bil.
Med flere millioner solgte biler i Europa hvert år, kan bøderne hurtigt løbe op i milliardbeløb, hvis koncernen ikke når målene. Derfor overvejer Stellantis at reducere produktionen på fabrikker, hvor det ikke er muligt at opretholde en tilstrækkelig høj andel af el- og hybridbiler.
Ifølge flere medier arbejder Stellantis på at justere sin europæiske produktionskapacitet, så koncernen kan undgå de hårde økonomiske sanktioner.
Færre elbiler end forventet
En del af problemet er, at forbrugerne i Europa køber færre elbiler end forventet, hvilket trækker gennemsnitsudledningen op. Årsagen er, at elbiler stadig koster mere end fossilbiler og utilstrækkelig ladeinfrastruktur i flere lande.
Samtidig er efterspørgslen på benzin- og dieselbiler stadig høj, hvilket gør det svært for Stellantis at ændre balancen hurtigt nok til at opfylde de skærpede klimakrav.
Flere elbiler er umuligt
”Jeg har to muligheder. Enten presser jeg på som ind i Helvede (for elbiler, red.) … eller også lukker jeg ned for forbrændingsmotorer. Og derfor lukker jeg ned for fabrikker,” siger Stellantis’ chef for Europa, Jean-Philippe Imparato, om udfordringerne.
Hvis ikke EU justerer kravene, bliver det nødvendigt at “træffe svære beslutninger” uddyber Imperato.
Det er en klar trussel fra Stellantis om at lukke fabrikker og dermed tab af arbejdspladser, der skal bane vej for lempeligere krav for Europas bilproducenter.
Tidligere i år udsatte EU deadline for, hvornår bilproducenterne skal betale bøder for overskridelse. I stedet for udelukkende at bedømme udledningerne fra 2025, må bilmærkerne medregne tal for 2026 og 2027. Alt andet lige får de dermed mere tid til at reducere CO2-udledningerne.