Kunstig intelligens og tysk præcision skal sikre nul fejl i batterierne til BMWs kommende ‘Neue Klasse’ af elbiler.
Nul-fejls kultur har ikke altid en positiv klang, men hos BMW er kravet nul fejl til hvert eneste battericelle, der skal indgå i mærkets kommende ‘Neue Klasse’ af elbiler.
Det er også nødvendigt, for i Neue Klasse-elbilerne indgår batteriet som en integreret del af bilens platform. Modsat andre elbiler er batteriet altså ikke opbygget i moduler, hvor hvert enkelt modul kan skiftes, hvis der opstår fejl i én eller flere battericeller. Fejler en battericelle i en Neue Klasse elbil, bliver det derfor en omstændelig og kostbar affære at udbedre fejlen.
“I produktionen af vores højvolts-batterier jagter vi derfor konsekvent en nul-fejls tilgang. For at opnå det, er højintelligente kvalitetstjek med brug af kunstig intelligens derfor integreret ind i produktionsprocessen,” fortæller Markus Fallböhmer, chef for BMWs batteriproduktion.
Tjekkes af flere omgange
Den strenge kvalitetskontrol begynder straks hver enkelt battericelle ankommer til en af BMWs fem batterifabrikker.
Først tjekkes hver enkelt battericelle for eventuelle fejl. Derefter sættes de enkelte celler sammen til en komplet batteripakke, der løbende kontrolleres ved hjælp af bl.a. kunstig intelligens. Til sidst kobles batteripakken sammen med en styreenhed, og det samlede system kontrolleres igen, før det bygges ind i elbilerne.
800 volt og lavt forbrug
BMWs Neue Klasse benytter 800 volt-teknologi og den nyeste inverter-teknik for både at tilbyde ekstrem hurtig opladning og et meget lavt strømforbrug, der skal sikre lang rækkevidde. Kvalitetskontrol med brug af kunstig intelligens skal sørge for, at BMWs Neue Klasse kan levere på et højt niveau mange år fremover.
Første Neue Klasse-BMW bliver SUVen iX3 (billedet), der kommer sidst i år. Herefter følger i3, der bedst kan beskrives som en elektrisk 3-serie. Senere følger flere modeller som f.eks. større, elektriske SUVere som iX5 og iX7.