Kulden banker for alvor på, og det er høje tid at få vinterdækkene sat på. Men er du sikker på, dine vinterdæk ikke er over sidste anvendelsesdato?
Hører du også til dem, der skifter mellem sommer- og vinterdæk, så har du sikkert et sæt vinterdæk på lager – og det er nu, de skal på. Men har du egentlig tjekket, at dine vinterdæk ikke er blevet for gamle?
Et dæks levetid afgøres nemlig ikke kun af slitage, mønsterdybde og skader. Også alderen har indflydelse på, hvornår et dæk skal udskiftes, oplyser Dækbranchens Fællesråd.
Med tiden ældes gummiet, og der kan opstå revner, som kan medføre alvorlige fejl på dækket.Er dine dæk mere end 5 år gamle bør du jævnligt få dem kontrolleret hos en dækspecialist.
Det kan selvfølgelig være svært lige at huske, hvornår du anskaffede dine dæk, men du kan heldigvis selv tjekke produktionsdatoen på dækkene. Den aflæses i en 4-cifret kode. Den såkaldte DOT mærkning, der viser ugen og året, hvor dækket er produceret. Kodens første to cifre er ugenummeret, og de to sidste cifre er årstallet. I dette eksempel (billedet) er dækket produceret i uge 14 i 2011.
Mangler du et godt vinterdæk, så læs de nyeste tests her: Conti sidder på vintertronen
Har du en mindre bil, kan du også overveje et helårsdæk og slippe for bøvlet med at skifte og opbevare dækkene. Her kan du læse, hvorfor du måske ikke behøver skifte til vinterdæk i år: Derfor skal du måske ikke skifte til vinterdæk i år
Læs mere om de bedste helårsdæk her: Her er de bedste helårsdæk
Læs flere gode råd om vinterdæk på dækbranchens fællesråds hjemmeside