BMW tillader kunstig kinesisk intelligens – dog kun i Kina

BMW Integrated Personal Assistant IPA

Næste år vil BMW’s Neue Klasse være udstyret med kunstig kinesisk intelligens. BMW integrerer dog kun den kinesiske software i Kina.

Tyske BMW har i årevis været involveret i kæmpe-markedet Kina. Lige nu går det dog ned ad bakke for ikke kun BMW, men også for de to andre tyske bilgiganter Volkswagen og Mercedes. For BMW’s vedkommende var salget i første kvartal det laveste i fem år. 

Men Kina er et afgørende marked, og investeringerne intensiveres. For BMW betyder det blandt andet, at når BMW’s nye elbiler Neue Klasse i 2026 får debut i Kina, vil de være udstyret med kunstig kinesisk intelligens.

BMW samarbejder med e-handelsplatformen Alibaba – Kinas svar på Amazon – og meningen er at benytte Alibabas kunstige intelligens “Owen AI”, fordi “Owen AI” er målrettet de kinesiske brugere. Owen er Alibabas sprogprogram, og med AI (Artificial Intelligence) tilsat er hensigten, at softwaren i BMW’s biler på det kinesiske marked skal være med til at styrke tyskernes position i Kina.

Nødvendigt samarbejde

Ifølge nyhedsbureauet Bloomberg er det et nødvendigt tiltag, hvis ikke BMW skal miste vigtigt terræn. Vestlige eksperter – det er også sket her på Hvilkenbil – og vestlige regeringer advarer mod kinesisk software i biler, men fra BMW’s side gøres dog en del ud af at understrege, at “Owen AI” ikke er tænkt til udbredelse i BMW-modeller i Vesten.

Alibabas “Owen AI” skal spille sammen med BMW’s Integrated Personal Assistant (IPA), der i forvejen findes i bilerne. Kombinationen af de to vil i bilerne på det kinesiske marked løfte BMW’s “standarder for brugercentreret mobilitet”, som BMW pointerer overfor Bloomberg. Samarbejdet med Alibaba skal bringe BMW på omgangshøjde med de kinesiske konkurrenter.

Massive investeringer

Ikke kun BMW har i årevis været stærkt involveret på det kinesiske marked. Kina er rent økonomisk den tyske bilindustris vigtigste marked – Volkswagen sælger tre millioner biler om året i Kina og planlægger at øge til fire millioner i 2030. Ligesom BMW har også Mercedes investeret massivt i Kina.

Med USA’s præsident Donald Trumps mange trusler om straftold, er der for de europæiske bilproducenter et yderligere økonomisk incitament til at øge samhandlen med Kina. 

På trods af at Kina er verdens største diktatur, som mange advarer mod at involvere sig yderligere med.

BMW’s salg i Kina faldt i første kvartal i år med 17 procent sammenlignet med første kvartal 2024. Mercedes’ faldt med 10 pct. og Volkswagens med 7,1 pct., skriver Bloomberg.

Fremtiden i Shanghai

De tre store tyskere planlægger ifølge Automotive News en massiv elbil-offensiv. Det vil manifestere sig i forbindelse med biludstillingen Shanghai Auto Show, der åbner 23. april. 

Volkswagen vil sammen med sine kinesiske samarbejdspartnere FAW, SAIC og JAC introducere tre konceptbiler med “næste generations teknologi og design skræddersyet til de kinesiske bilkøbere”.

Iagttagere siger til Automotive News, at “Shanghai Auto Show er en kritisk test af de store tyske producenters mulighed for at genvinde momentum i Kina. Biludstillingen vil definere fremtiden for bilindustrien”. 

Kinas teknologiske offensiv

De kinesiske bilkøberes fokus på det, som biler skal kunne, er anderledes end vestlige bilkøberes fokus. Software, bilens opkobling til internettet og infotainment betyder mere for de kinesiske bilkøbere end for de europæiske. Store, kinesiske teknologivirksomheder som blandt andre Huawei og Xiaomi investerer derfor massivt i hjemlandets bilindustri. 

Huawei huskes måske for affæren i 2019, da den kinesiske telegigant blev erklæret uønsket af USA. En stribe europæiske lande forbød ved samme lejlighed brug af Huaweis 5G-teknologi med henvisning til, at telefoni rubriceres som “kritisk infrastruktur”. 

Huawei har i nogle år satset stærkt på selvkørende teknologi. Telegiganten er også involveret i produktion af elbiler, bl.a. i samarbejde med Chery, der for et par år siden lancerede Tesla Model S-konkurrenten Luxeed S7 i Kina. Huawei har fra egen fabrik netop introduceret SUV’en Aito M9 i Kina.

Xiaomi er netop gået i gang med produktionen af mærkets første elbil, SU7, på sin Xiaomi Super Factory i Beijing. Fabrikkens fuldautomatiske produktionslinje sprøjter 40 biler ud i timen. 

Af redaktionen

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here