Bølge af protester og dårlige nyheder rammer Tesla

Dårlige nyheder og negativ omtale hober sig op for Tesla og Elon Musk. Begge ser ud til at have mistet kontrollen med en eskalerende krise.

Lige siden Tesla-ejer Elon Musk i sommers gav Donald Trump sin fulde støtte – og op mod én mia. kr.  til Trumps valgkampagne – er Tesla kørt ind i stadig flere problemer.

Mange er oprørte over, at Elon Musk involverer sig i politik. Endda på en måde, som er potentielt ulovlig og med stærkt polariserende adfærd, der spænder fra nazilignende hilsner til indblanding i europæisk politik.

Kritikken vokser. Senest i form af demonstrationer mod Elon Musk foran Tesla-forretninger verden over i weekenden.

Ifølge Hvilkenbils oplysninger kan demonstrationerne bedst betegnes som sporadiske. Flest mødte op på Musks amerikanske hjemmebane, hvor lokale medier typisk rapporterede om mellem et dusin og et par hundrede demonstranter ved en række Tesla-forretninger.

Sammenlignes med Hitler

Det lyder beskedent. Men kigger man på mediedækningen og især opslag på sociale medier, ser modstanden mod Elon Musk og dermed Tesla ud til at få stadig mere momentum.

På sociale medier sætter kritikerne ofte lighedstegn mellem Elon Musk og Adolf Hitler på skrift, billeder og tegninger.

Protestors outside the Tesla Manhattan Showroom."Don't buy swastikars" (📹 @sandibachom.bsky.social ) #3E #EndOligarchy #TeslaTakeover #TeslaProtests

Anonymous (@youranoncentral.bsky.social) 2025-02-15T18:12:20.490Z

I den mere muntre afdeling har sangerinden Sheryl Crow solgt sin Tesla Model 3. I et opslag på Instagram ser man hendes Tesla blive kørt væk på et fejeblad til tonerne af Andrea Bocellis “Time to Say Goodbye”.

I billedteksten skriver Sheryl Crow: “Mine forældre sagde… Du er, hvem du hænger ud med. Der kommer et tidspunkt, hvor du må gøre op med dig selv, hvem du vil forbindes med. Farvel Tesla.”

Hvilkenbil har forsøgt at få en kommentar fra Teslas danske kommunikationsafdeling. I tråd med Teslas sædvanlige kommunikationsstrategi må vi nøjes med et ”ingen kommentarer”. Dog med tilføjelsen, at der angiveligt ikke har været demonstrationer mod Tesla i de nordiske lande.

(@suzeiki.bsky.social) 2025-02-15T20:57:29.671Z

Dårlige nyheder på stribe

Globalt var der dog adskillige demonstrationer mod Tesla i weekenden. Det er dårlige nyheder for Tesla, der i forvejen havde en skidt afslutning på 2024. Alene i løbet af de seneste to måneder drejer det sig bl.a. om, at:

Tesla-salget falder kraftigt over det meste af verden.

Den såkaldte mærkeværdi – altså opfattelsen af Tesla-mærket – dykker kraftigt.

Kunderne er tilsyneladende på vej væk. F.eks. viser en undersøgelse, at 59 procent af alle nuværende og potentielle britiske elbil-ejere mener, at personen Musk vil være årsag til, at de ikke vil købe en Tesla.

Teslas egen topledelse sælger ud af deres Tesla-aktier.

Konkurrenten Polestar øjner nu en konkret forretningsmulighed i at indfange utilfredse Tesla-ejere.

Intern kritik vokser

Strømmen af dårlige nyheder og negativ omtale preller ikke af på Teslas egen organisation.

Den anerkendte amerikanske avis Washington Post har fået adgang til en optagelse fra et internt møde, hvor flere ledere og medarbejdere åbent udtrykker bekymring over, at Elon Musk skader både forretningen og Teslas mission om at skabe en mere bæredygtig verden.

Ifølge Washington Post er stadig flere ansatte overbevist om, at Elon Musk ”tilsværter mærket.” En anonym medarbejder siger til avisen, at flere ledende medarbejdere under mødet gav udtryk for, ”at firmaet ville klare sig bedre, hvis Musk trådte tilbage.”

Washington Post beskriver samtidig en virksomhedskultur, hvor medarbejderne ikke tør tale åbent om deres bekymringer for Tesla. I stedet nøjes de med at lufte deres utilfredshed med Elon Musk over frokosten eller i private beskeder på platforme, der ikke overvåges af Tesla.

Lynanalyse: Tesla har brug for at kommunikere – nu!

Tesla og især Elon Musk har altid delt vandene. Og man skal være varsom med at overvurdere weekendens sporadiske demonstrationer mod Elon Musk. Særligt i USA, hvor protesten mod Musk først og fremmeste handler om hans politiske ageren som præsident Trumps magtfulde ’first buddy’. Ret beset har den jo ikke noget at gøre med Teslas biler.

Omvendt er strømmen af dårlige nyheder og negativ omtale af Tesla støt stigende. Og Tesla lader bare krisen vokse. Vi ser ikke skyggen af krisehåndtering. Kun Elon Musk udtaler sig offentligt, og hans retorik er mere konfrontatorisk end afvæbnende.

Det er en klassisk kommunikationskrise. Platformen brænder og Musk er tilsyneladende ikke engang begyndt at interessere sig for, hvor brandslukkeren er. Risikoen for, at situationen kommer ud af kontrol øges dag for dag. Endnu et par dårlige nyheder – det kunne være et skuffende resultat for Tesla i første kvartal og et offentligt skænderi med Trump – og Musk og Tesla kan være i alvorlige problemer.

I dét lys er det forbløffende og foruroligende – ja, amatøragtigt, at Tesla slet ikke kommunikerer med omverdenen.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here