Omstillingen til elbiler har fart på, men ikke i samme tempo overalt i verden, viser ny analyse. Norden og Kina fører an, mens USA sætter i bakgear.
Ifølge den nye New Vehicle Outlook 2025 fra analysehuset BloombergNEF står elbiler og ladehybrider til at udgøre en fjerdedel af det globale bilsalg i år. Det svarer til cirka 22 millioner biler. Dermed vokser det elektriske marked med cirka 25 procent i forhold til sidste år. I 2040 – om blot 15 år – vil 40 pct. af verdens bilbestand være elbiler.
Men selv om det lyder imponerende, dækker tallene over en verden, hvor nogle lande accelererer, mens andre holder farten eller ligefrem sætter den ned.
Danmark i top
Kina er fortsat verdens absolut største elbilmarked. Her ventes mere end halvdelen af alle nye biler i 2025 at være elektriske. Det skyldes især lave priser på batterier og en benhård konkurrence mellem kinesiske bilproducenter, der ofte gør elbiler billigere end benzinbiler. I 2040 vil 69 pct. af bilerne på de kinesiske veje være elektriske.
Med hjemligt producerede biler og målrettet politisk støtte har Kina skabt det, mange vestlige lande fortsat kun drømmer om: Et elbilmarked med et udvalg af elbiler, hvor alle kan være med.
I vores del af verden er der også fart på omstillingen til elbiler. Ifølge Mobility Denmark udgjorde elbiler hele 63,8 procent af det danske nybilsalg i første halvår 2025. I februar satte vi endda rekord med en elbilsandel på 66,5 procent – næsten syv ud af ti nye biler kørte altså på strøm.
Ifølge BloombergNEF vil elbiler udgøre 72 pct. af bilparken i Danmark og de øvrige nordiske lande i 2040. Danske analyser peger på, at vi når en høj andel af elbiler tidligere.
Dermed placerer Danmark sig blandt verdens mest elektrificerede bilmarkeder. Det skyldes ikke mindst lave afgifter, et fintmasket netværk af ladere og forbrugernes høje accept af ny teknologi.
Det halter i Østeuropa
Generelt har Europa også genfundet gnisten i omstillingen til elbiler efter et par stille år.
I gennemsnit var 15,6 procent af de nyregistrerede personbiler i EU i første halvår elbiler. Det lyder beskedent sammenlignet med Danmark, men store lande som Tyskland, Frankrig og især England fået fart i omstillingen til elbiler.
Anderledes ser det ud i mange østeuropæiske lande. Her halter mange lande langt bagefter - nogle med elbilsandele på under fem procent. Udfordringen handler om lavere købekraft og færre lademuligheder, der gør det sværere for mange østeuropæere at skifte fra fossilbiler til elbiler.
USA bremser op
USA er et kapitel for sig. Efter flere år med god vækst i salget af elbiler, er omstillingen til elbiler kørt ind i stiv politisk modvind i Guds og bilernes eget land. Som lovet har præsident Trump nemlig gjort alvor af sin ’krig mod elbiler’: Støtteordninger til køb af elbiler og ladestandere fjernes, der indføres afgifter på brug af elbiler, og samtidig koster det ikke længere bilproducenterne bøder, hvis de ikke overholder krav til CO2-udledning.
Hertil kommer, at Trump har indført høje toldsatser på import af biler og bildele, hvilket paradoksalt nok rammer amerikansk bilindustri på indtjeningen. Dermed bliver der færre penge til udvikling af elbiler – især til det amerikanske hjemmemarked.
BloombergNEF har i sin nye rapport derfor halveret sin forventning til elbilandelen i USA i 2030 – fra tidligere 48 procent til nu blot 27 procent. Så til trods for, at elbilrevolutionen begyndte med amerikanske Tesla, vurderer analytikerne, at USA risikerer at sakke langt bagud i den globale elbilkonkurrence.
Elektrisk fremtid i forskelligt tempo
BloombergNEF’s rapport konkluderer, at fremtiden er elektrisk – men også, at omstillingen til elbiler sker i vidt forskelligt tempo.
Kina og Danmark viser, hvordan politik kan sætte strøm til salget. I store dele af Europa går det samme vej, mens lande uden en klar politik på området – som mange i Østeuropa – halter bagefter med omstillingen. USA ligner snarere et skræmme-eksempel på, hvordan man bevidst kan sætte udviklingen i bakgear med risiko for at skade både egen bilindustri og ikke mindst miljøet.