Elpriser gør elbiler dyrere i drift end benzinbiler

ladestandere

De danske elpriser er nu så høje, at benzinbiler kan give bedre driftsøkonomi end elbiler, hvis man lader elbilen på de dyre tidspunkter.

Mens vi er ved at omstille os fra fossile biler til elbiler, er der nu grus i maskineriet. Prisen på el har over sommeren oplevet en betydelig stigning – i en sådan grad, at den gennemsnitlige elpris i juli var den højeste nogensinde. Samtidig er olien blevet lidt billigere, ifølge Dansk Industri.

De rekordhøje elpriser vender op og ned på driftsøkonomien mellem elbiler og biler, der kører på benzin. Det skriver Berlingske Business.

Tidspunktet for, hvornår man oplader sin elbil, er afgørende for, om det er billigere at køre på el end på benzin, viser beregninger, som FDM har foretaget for avisen.

Elbilen overstiger en benzinbil på udgifterne til opladning, hvis man ikke finder de billigste tidspunkter.

Med et kørselsbehov på 10.000 km skal man betale 9.444 kr. i brændstofomkostning til en benzinbil mod 17.566 kr. ved at lade til den høje elpris.

Men hvis man vælger at oplade sin elbil ved den lave elpris – eksempelvis søndag eftermiddag – så er udgiften blot 3.636 kr.

”Beregningen viser, at en elbil kan være markant dyrere end en gennemsnitlig benzinbil, hvis man bare lader uden at tænke sig om,” siger chefanalytiker Ilyas Dogru fra FDM til Business.

Næsten dobbelt så dyr

Udgiften til opladning kan med de nuværende høje elpriser altså næsten være dobbelt så stor som udgiften til brændstof til en almindelig benzinbil.

”Det er en teoretiske beregning, men hvis man konstant lader, når det er dyrt, ender man med en kæmpestor ekstraregning på grund af de her ekstremt høje priser,” siger Ilyas Dogru til Berlingske.

Elbilsalget har ellers fået godt fat. Med en markant stigning på 44,3 procent sammenlignet med samme måned sidste år giver det elbiler en rekordhøj markedsandel på 20 procent – den højeste andel siden december 2021. 

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here