De kommende år vil lyn-ladestandere skyde op som ukrudt. I hvert fald på landet. I byerne går det stadig for langsomt, viser analyse.
Nyt er det ikke, men nu er det understreget i en ny analyse fra De Danske Bilimportører: Bor du i lejlighed, skal du i mange tilfælde køre langt for at finde en ladestander til din elbil.
”Mange kommuner har snorksovet, når det gælder etablering af ladestandere i det offentlige rum. Vi opfordrer alle kommuner til at se kritisk på den offentlige ladeinfrastruktur nær etagebyggeri og lave en plan for, hvordan man gør det nemt for alle borgere at køre grønt,” siger Mads Rørvig, adm. direktør for De Danske Bilimportører.
Hvis man har en elbil eller en plug-in-hybrid og bor i lejlighed i for eksempel Allerød, på den københavnske vestegn, Faaborg-Midtfyn, Skive, Hedensted eller Favrskov, er det stort set umuligt at oplade sin bil nær sin lejlighed.
I de danske byer er det altså stadig mest oplagt ikke at vælge en elbil. Men en velfungerende infrastruktur for opladning er en forudsætning for den grønne omstilling af privatbilismen, understreger De Danske Bilimportører.
Ifølge bilimportørerne har kommunerne et stort medansvar for udbygningen af offentlige ladestandere. Dels ved hjælp af udbud på ladestandernes placering, og dels ved aktivt at støtte etablering af infrastruktur. Det sidste har haltet, men fra 2022 bliver kommunal medfinansiering af udbygningen af ladestandere muligt.
Lynladere popper op
Bortset fra i byerne er der i øjeblikket fornuftig gang i etableringen af hurtig- og lyn-ladestandere.
At der i dag er et misforhold mellem antallet af ladestandere og antallet af elbiler, har Hvilkenbil flere gange oplevet langs eksempelvis motorvej E20, hvor det ikke er et særsyn at se elbilister holde i kø ved både lyn- og hurtigladere. Også på en ganske almindelig hverdags-formiddag.
Men der er håb: Den infrastrukturplan, som Folketinget vedtog før sommerferien, indebærer, at der i første omgang skal etableres op mod 50 lynladeparker i Danmark. Folketinget afsatte en halv milliard kroner til blandt andet den fysiske anlæggelse af pladserne, gravning af elkabler plus retningslinjer for etablering og drift af ladestanderne.
Allerede næste år vil det kunne mærkes langs motorvejene. Her er der nu sat navne på de første ladeparker, som kommer til at ligge parvis på hver side af motorvejen. De første bliver placeret ved rasteplads Lillebælt på Vestfyn, Rønninge på Østfyn og Tappernøje på det sydlige Sjælland.
I 2023 vil arbejdet skride frem i Midt- og Vestjylland, hvor man her i 2021 skal planlægge sine ture i elbil meget omhyggeligt. I Jylland står næsten alle lynladere i dag langs Motorvej E45.
Desuden er stort set alle ladere langs motorvejene hurtigladere, hvilket vil sige, at de maksimalt kan lade med 50 kW. Ved at gå over til lynladere på nogle standere kommer den potentielle effekt op på 150-350 kW.
Frem mod 2030 skal der etableres mindst 132 ladepladser i Danmark med i gennemsnit 22 ladere hvert sted.
Synlige priser
Om kort tid åbner Clever, Danmarks største private udbyder af ladeinfrastruktur, en stor ladestation ved Skandinavisk Transportcenter ved Køge, og til foråret indvies en større ladestation ved motorvejsfrakørsel Odense SØ med 28 ladepladser.
Samtidig bliver gennemskuelighed og kundevenlighed en tand bedre. Folketingets partier har vedtaget, at hurtig- og lynladestandere opstillet efter 1. april 2022 skal skilte med priser og ikke mindst give mulighed for betaling med kreditkort.
Næste skridt bør være en prisharmonisering, så man ikke skal betale overpris for strømmen hos andre udbydere end den, man er primær-kunde hos.