Her er Enyaq – Skodas første elbil

nye biler
Enyaq er Skodas udgave af crossoveren VW ID.4. Spørgsmålet er, om den bliver endnu billigere...
Kompakt som en Octavia, rummelig som en Kodiaq og med op til 510 kilometers rækkevidde. Enyaq, Skodas første elbil, kommer til Danmark omkring årsskiftet.

Miljøvenlig eldrift. Tjek. Moderigtigt SUV-design. Tjek. Plads til hele familien (og hunden og feriebagagen). Tjek. Op til 500 kilometers rækkevidde. Tjek. Stilsikkert design og fed finish. Tjek. Konkurrencedygtige priser. Formentlig…

Skoda løfter sløret for mærket første ’rigtige’ elbil, der er udviklet og født med eldrift for øje – SUV’en Enyaq. Og medmindre regeringen gennemfører sit aktuelle finanslosforsalg om højere elbils-afgifter, tyder alt på, at Skoda har lavet en af markedets mest – nå ja – tjekkede elbiler.

Enyaq
Skoda nyfortolker de C-formede baglygter på Enyaq. Hjulene er helt op til 21 tommer,.

Udover at den kan sætte flueben ved stort at set alle krav til en moderne elbil, er den baseret på VW-koncernens såkaldte MEB-platform. Dermed er Enyaq født som en elbil, hvilket ikke mindst er en fordel for pladsudnyttelsen. Batteriet er placeret under gulvet, elmotoren trække på baghjulene, mens styreelektronikken er placeret der, hvor motoren lå i ’gamle dage’. Her ligger dog også en ekstra elmotor i de kraftigere udgaver med firehjulstræk. Det giver god plads i kabinen. Faktisk lige så meget som i den store Skoda Kodiaq, selv om Enyaq er på størrelse med den mere kompakte Octavia.

Tre batteristørrelser

MEB-platformen giver også adgang til VW-koncernens nyeste el-teknologi. Derfor kommer Enyaq med hele tre batteristørrelser på 55, 62 eller 82 kWh. I basisudgaven er det lille batteri parret med en elmotor med 109 kW/220 Nm, trækker på baghjulene og kører 340 km på en fuld opladning. Topmodellen med det store batteri trækker på alle fire, råder over hele 225 kW/460 Nm og har en rækkevidde på 460 km. Dermed er Enyaq RS, som bæstet hedder, den kraftigste Skoda nogensinde.

I midten finder vi den måske mest spændende model. Enyaq 80 hedder den, og med baghjulstræk, 150 kW/310 Nm og en rækkevidde på 510 km kunne den godt ligne en kommende favorit blandt danske bilkøbere.

Det kommer dog an på priserne, og dem kender vi endnu ikke. Et realistisk bud lyder på startpriser fra 350.000 kr. De første Enyaq kommer til Danmark lige før jul, men først i begyndelsen af 2021 kommer der fuld bredde i programmet. Her ser vi også modeller med det mellemstore batteri med 132 kW/310 Nm, der har firehjulstræk og kører 390 km på en opladning.  

Infotainmentskærmen er på 13 tommer – rekord for Skoda.

De fleste modeller kan hurtiglade med op til 100 kW. Dermed kan det store batteri lades fra fem til 80 procent på 38 minutter. Derhjemme sker opladningen ved hjælp af en ladeboks, der følger med bilen og lader med 11 kW. Alt efter batteriets størrelse tager en fuld hjemmeopladning mellem seks og otte timer.

MEB-platformen gør det også muligt at udstyre Enyaq med alt i moderne sikkerheds- og komfortudstyr. Derfor kan du bl.a. få advarsel mod at åbne døre lige foran cyklister, hjælp til voldsomme undvigemanøvrer og Turn Assist, der skal forhindre venstresvingsulykker. Som den første Skoda fås Enyaq med såkaldt ’udvidet virkelighed’ head-up display, så navigationsanvisninger ser ud som om, de befinder sig på selve vejen.

Bæredygtig stemning

Kabinen skal sætte nye standarder for finish i en Skoda. F.eks. kan du få sædebetræk i en særlig blanding af 40 procent ren uld tilsat 60 procent bæredygtig polyester fremstillet af genbrugsplastic. Du kan også opgradere til handskeblødt skind på både sæder og instrumentpanel, der er garvet med olivenolie i stedet for kemikalier.

Betjeningen er topmoderne med digital instrumentering og en 13-tommers infotainmentskærm i midterkonsollen med mulighed for stemmestyring. Laura, som systemet hedder, taler også dansk.

Standardgrillen er lukket for at reducere luftmodstanden.

Kabinen kommer i ti forskellige indretningstemaer, der for eksempel anslår en stemning af bæredygtighed. Til gengæld bliver der relativt få udstyrspakker at vælge imellem.

Grill med indbygget lysshow

Vi skal dog en tur uden for bilen for at finde den helt store showstopper. Enyaq skal nok finde fans, fordi den er en moderigtig og velproportioneret SUV, præcis som bilmoden dikterer. Men vi gætter på, at mange vil sætte kryds i udstyrslisten ved ’Crystal Face’ for at få den særlige kølergrill, der er oplyst ved hjælp af 130 LED-enheder. Ud over bogstaveligt talt at sætte den karakteristiske Skoda-grill i et helt nyt lys, kan du imponere naboerne med forskellige lysshows for henholdsvis at nærme dig og forlade bilen. Her bliver noget at tale om til vejfesten.

Næsten lige så usædvanligt – og væsentligt mere praktisk – bliver Enyaq noget så sjældent som en elbil, der virkelig kan tage noget på krogen: 1.200 kg – alene det gør den tjekkiske elbil til noget særligt. Det er samtidig godt for VW-fans: Enyaq er nemlig teknisk identisk med den kommende VW ID.4, der afsløres senere i september og også kommer til Danmark i begyndelsen af det nye år.

Enyaq
Enyaq kommer også i en hidsig RS-version. Den kraftigste Skoda nogensinde.
Fakta – Skoda Enyaq

Længde/bredde/højde: 465/188/162 cm
Akselafstand: 277 cm
Bagagerum: 585 liter
Motor: Fra 109 (148 hk) til 225 kW (306 hk), bag- eller firehjulstræk
Rækkevidde: 340 – 510 km
Topfart: 160 – 180 km/t

[email protected]

2 Kommentarer

  1. Nu udtrykker I effekt i kWh, hvilket er noget rod og meningsforstyrrende. Effekt udtrykkes i kW eller HK. KWh er udtryk for energi.

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here