Her er verdens 10 mest solgte biler

Toyota har fem modeller blandt verdens 10 mest solgte bilmodeller i 2022. Elbilerne vinder terræn, anført af Tesla med to modeller i top 10.

Toyota er ikke verdens største bilproducent for ingenting. Ifølge analysefirmaet JATO Dynamics stod der Toyota på hele fem af de 10 mest solgte biler i verden i 2022. Mere overraskende lykkedes det ikke Volkswagen, verdens nummer to, at få blot én bilmodel ind på top 10-listen.

Det lykkedes til gengæld for et væsentligt mindre og langt nyere bilmærke – nemlig Tesla, der fik to biler i top 10. Det var samtidig de eneste elbiler i top 10 til trods for, at netop salget af elbiler steg med hele 66 procent på verdensplan i 2022.

RAV4 sælger bedst

Med lidt over én million biler er Toyota RAV4 verdens mest solgte bilmodel. Nummer to er sedan-udgaven af Toyota Corolla, der ikke længere fås i Danmark. Et udtryk for at store markeder som det kinesiske og amerikanske stadig foretrækker biler med klassisk udvendigt bagagerum fremfor den mere praktiske hatchback med stor bagklap, der dominerer i Europa.

På verdensplan er Toyota RAV4 verdens mest solgte bil.

Verdens mest solgte elbil og tredje mest solgte bil generelt er Tesla Model Y. I 2022 blev der solgt 747.000 styk af den elektriske SUV – en kraftig stigning på 91 procent sammenlignet med 2021. 44 pct. bliver solgt i Kina, 34 pct. i USA, mens Europa står for 19 pct.

Historisk resultat

Den anden Tesla i top 10, Model 3, går en lille smule tilbage med et samlet salg på 482.000 biler. Men at Tesla har to ud af i alt fire bilmodeller på listen over verdens 10 mest solgte biler er på alle måder bemærkelsesværdigt, påpeger JATO Dynamics:

”Det er historisk ikke alene at se en elbil være så tæt på at være verdens mest solgte bil, men også at et relativt nyt mærke står så stærkt på verdensmarkedet – også i betragtning af, at der ikke er tale om billige biler,” siger global analytiker i analysefirmaet, Felipe Munoz.

Han peger på en anden ’supertrend’ i årets opgørelse over verdens bilsalg: Det samlede bilsalg gik to procent tilbage til i alt 79,4 millioner biler i 2022.

Tesla Model Y er verdens mest solgte elbil – og nummer tre blandt alle biler.

”Det skyldes især to ting: Fortsat mangel på computerchips forsinkede produktionen af biler til især det amerikanske og europæiske marked, mens det kinesiske bilmarked, der er verdens største, oplevede tilbagegang,” forklarer Felipe Munoz.

Hele verden vil have SUV

SUV’er fortsætter også sin sejrsgang over alt i verden. De høje biler vandt yderligere markedsandele i 2022, så de nu udgør 41,3 procent af bilsalget på verdensplan.

Skidt nyt for klimaet, da de tungere og højere SUV’er i snit forøger energiforbruget med 17 procent.

Der er dog lidt trøst at hente i salget af elbiler, der tog det største spring frem af alle biltyper: Mens elbiler udgjorde 5,5 procent af det totale bilsalg i 2021, blev det næsten fordoblet til 9,3 procent i 2022.

Kilde: JATO Dynamics

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here