Kina i vildt ’våbenkapløb’ for lynladere

kinesiske lynladere
Foto: Zeekr

Kinesiske elbilproducenter overgår hinanden med helt ekstreme lynladere. De nyeste leverer op til 1.400 kW og lader med 20 kWh i minuttet.

For et par uger siden gik det verden rundt, at den kinesiske elbilgigant BYD er på vej med både en elbil og et netværk af lynladere, der gør det muligt at lade til 400 kilometers kørsel på fem minutter.

Men det er kun begyndelsen. BYDs melding har tilsyneladende udløst en slags ’våbenkapløb’ for lynladning i Kina. I hvert fald har to konkurrenter nu lovet endnu hurtigere lynladning.

Først ude er Zeekr fra Geely-koncernen, der også står bag mærker som Volvo og Polestar.

20 kWh i minuttet

Zeekr annoncerer, at de snart lancerer et netværk af lynladere, der leverer op til 1.200 kW – altså 200 kW mere end BYD. Til sammenligning leverer de kraftigste lynladere i Europa omkring 400 kW. Tesla har annonceret, at man er på vej med 500 kW – altså det halve af de hurtigste kinesiske lynladere i runde tal.

Huawei, der er mest kendt for mobiltelefoner, men også fremstiller elbiler, vil ikke stå tilbage for nogen, og lover at de 22. april er klar med en lynladere, der leverer hele 1.440 kW. Hvis batteriet ellers kan klar det, lader Huaweis monsterlader 20 kWh på batteriet. I minuttet.

Huawei hævder, at superladeren kan oplade batteriet i elbil fra 0-100 pct. på 15 minutter. Normalt vil en sådan fuld-ladning tage 45-60 minutter eller mere i selv potent lynladere.

Det er med andre ord vilde tal og løfter, der kommer fra Kina lige nu. De rejser også spørgsmålet om det egentligt er nødvendigt.

Batterier kan ikke følge med

Med meget kraftige lynladere som de kinesiske stiger kravene til elnettet. Selve laderne skal også væskekøles. Ellers smelter kablerne simpelthen på grund af den enorme varme, som de enorme mængder strøm genererer. Begge dele koster penge.

Endelig er lynladerne så kraftige, at der endnu ikke findes elbiler, hvis batterier kan udnytte dem fuldt ud.

Omvendt er det både bilindustriens og menneskets natur hele tiden at forbedre og maksimere. Så på sigt vil det med stor sandsynlighed blive muligt at lade sin elbil fult op på omtrent den samme tid, som det tager at tanke en fossilbil op.

Det mest overraskende er måske, at det allerede kan lade sig gøre nu. I hvert fald i Kina, der endnu en gang demonstrerer, at de er foran alle andre med omstillingen til elbiler.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here