Mercedes chef: EU kan ende som Cuba

Mercedes chef eu

Mercedes-chef opfordrer EU til at følge samme strategi som Kina – ellers vil miljøkrav gøre 40 pct. af Europas bilindustri ikke-lønsom allerede i år.

Ola Källenius, chef for Mercedes gennem seks år og aktuelt også formand for ACEA, foreningen af europæiske bilproducenter, sender et nødråb til lovgiverne i EU.

Det sker i et længere indlæg i den engelske avis The Economist. Her fastslår Mercedes’ svenske chef, at de næste 12 måneder bliver skæbnesvangre for Europas bilindustri.

”EU's green deal skulle være vores månelanding, men vi risikerer at fare vild i rummet. Enten tilpasser Europa sig dagens realiteter, ellers også risikerer vi at ofre det industrielle lederskab på grund af overregulering og stagnation,” skriver Källenius blandt andet.

Dermed fortsætter han bilindustriens kritik af EU's ønske om at forbyde alle CO2-udledende biler fra 2035. Modargumenterne er også velkendte.

”Vi har lanceret hundredevis af nye elbiler og investeret mere end 250 milliarder (næsten 1.900 mia. kr.) i den grønne omstilling frem mod 2030. Men mange forbrugere er fortsat forsigtige,” fortsætter Ola Källenius.

Her ser Mercedes- og ACEA-chefen bort fra, at bilproducenterne stort set kun har lanceret mellemstore og store og dermed dyre elbiler indtil videre. Først i år er bilproducenter som Citroën og Renault begyndt at tilbyde kompakte elbiler, som flere europæiske forbrugere har råd til. Det har været med til at øge salget af elbiler i første halvdel af 2025.

Gør som Kina

Ola Källenius har også en opskrift på, hvad EU skal gøre fremover.

”Kina beviser, at en tilgang baseret på flere teknologier kan accelerere fremgangen. Hvorfor spiller vi ikke efter lignende regler?,” spørger Källenius i The Economist.

Ifølge Mercedes-chefen bør EU tillade ”langsigtet adgang til markedet for alle teknologier, som bidrager til lavere CO2-udledning.

Eller sagt på en anden måde: Källenius mener bilindustrien skal have lov til at fremstille motorer, der udleder CO2 længere tid end den 2035-deadline, som EU har sat i dag.

”Vi bør støtte optrapningen med alle midler – specielt med bedre ladeinfrastruktur og lavere strømpriser. Men der må også være plads til hybrider, rækkeviddeforlængere, meget effektive køretøjer med forbrændingsmotor og CO2-neutralt brændstof,” mener Källenius.

Han sammenligner med Kina, der nok er verdensleder inden for elbiler, men også tillader andre teknologier som hybrider og de lignende rækkeviddeforlænger-biler. Hvilket EU jo faktisk også gør frem til 2035.

.. eller end som Cuba

Hvis ikke EU slækker på miljøkravene til bilindustrien kan det gå helt galt, advarer Ola Källenius.

”For tiden har elbiler en markedsandel omkring 15 pct. i EU – betydeligt mindre end de fleste prognoser forudså for bare få år siden. (Siden er) det økonomiske miljø blevet kraftigt forværret, og med mindre forholdene bliver bedre, vil denne udvikling ikke ændre sig,” skriver han.

Ola Källenius ser et velkendt skrækscenarie for sig – Europa kan ende som et U-land:

”Forbrugere, som endnu ikke er klar til e-mobilitet, kan blive tvunget til at holde længere på ældre, forurenende biler – præcis som cubanske chauffører, som længe har manglet adgang til nye køretøjer. I dag er biler i EU i gennemsnit mere end 12 år gamle, og alderen vil fortsætte med at stige med gældende regler. Det vil få negative konsekvenser for klimaet, beskæftigelsen, velstanden og hele bil-økosystemet, som igen forværrer problemerne for en branche, som i forvejen lider,” lyder alarmklokkerne fra Mercedes-chefen.

Ola Källenius sætter trumf på med en påstand om, at under de nuværende forhold, kan mere end 40 procent af europæiske leverandører af komponenter og teknologi til bilindustrien være ikke-lønsomme allerede i år.

Lynanalyse: Overdrivelse fremmer forståelsen – og forretningen

Har Ola Källenius ret, når han hævder, at EU's miljøkrav er ved at forvandle kontinentet til et nyt Cuba, hvor vi kører i 50 år gamle biler, der er sat sammen med reb og gaffa-tape?

Nej, men går den, så går den: Hvert eneste år ACEA kan få lov at fremstille flere fossilbiler efter 2025, desto flere og hurtigere penge kan de tjene på deres gamle teknologi, hvor udviklingsomkostningerne for længst er afskrevet.

Men det er en kortsigtet strategi, der forsinker yderligere udvikling af elbiler og dermed giver Kina et endnu større forspring. På den lange bane svarer det til at tisse i bukserne. Umiddelbart giver det varmen, kort efter bliver det for alvor koldt…

Presset af aktionærer agerer europæiske bilproducenter skræmmende kortsigtet. De har haft masser af år til at udvikle elbiler i god tid, og Tesla og kineserne har bevist, at det sagtens kan lade sig gøre. I stedet er de kommet sent i gang, har satset halvhjertet på dyre elbiler til first-movers og glemt at tilbyde de brede masser ordentlige elbiler.

ACEA ligger, som de har redt. At skubbe omstillingen er en strudsetaktik. I stedet burde de tørre øjnene og tage kampen op med Kina. Europæisk bilindustri har længe været verdens førende – selvfølgelig kan den blive det igen.

[email protected]

1 COMMENT

  1. Dejligt at se en kommentar der korrekt beskriver det idiotiske i at tro, at vi i Europa kan udvikle os foran gennem stilstand i den teknologi alle er enige om kommer til at overtage på et tidspunkt.

    10 år er lang tid! Hvis elbilerne er der, og de er gode nok, billige nok, og ligner 'alm' biler skal folk nok købe dem. I øvrigt, hvis alt andet forbydes, tror man så seriøst at en stor del af befolkningen hellere vil undlade at købe nogen biler overhovedet, bare for at undgå elbiler? Hold nu op.

    Efuels kan have sin berettigelse. Men kun som et dyrt alternativ til entusiaster i klassiske biler. Hvorfor i alverden skulle vi investere i teknologi som godt nok er klimaneutralt, men som intet gør for at fjerne lokal luftforurening, når vi allerede har elbiler uden det problem?

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here