Ny rekord for lynladning: 520 km på fem min.

Verdens største batteriproducent slår alle rekorder for lynladning. 520 km på blot fem minutter – eller omtrent som at tanke en fossilbil.

For nylig har kinesiske firmaer som BYD og Zeekr været ude at slå sig for brystet med imponerende nyheder om ekstrem hurtig lynladning af elbiler.

Først annoncerede BYD, at man nu lancerer elbiler, der kan lade 400 km på batteriet på blot fem minutter ved hjælp af mærkets nye 1.000 kW-ladere. Som vel at mærke er ved at blive opstillet hjemme i Kina.

Få dage senere svarede Zeekr igen. Det Geely-ejede kinesiske bilmærke i familie med Volvo og Polestar er klar med 1.200 kW-ladere. Hvorefter Huawei satte trumf på med meddelelsen om, at de i dag åbner lynladere med en effekt på 1.440 kW. Dermed er det muligt at lade 20 kWh på et elbil-batteri – i minuttet!

Så hurtigt som at tanke

Det er svimlende tal. Som nu bliver endnu vildere. CATL, Kinas og verdens største batteriproducent, har nemlig opdateret deres såkaldte Shenxing-batteri, så det nu er i stand til at lade 520 km på fem minutter. Dermed stjæler CATL overskrifterne op til den kommende biludstilling i Shanghai.

Med 520 kilometers kørsel efter fem minutters opladning begynder CATL at kunne hævde, at det er lige så hurtigt at lade en elbil som at tanke en fossilbil. Og det er naturligvis det ’statement’, som det handler om. Dels fordi det viser, hvor hurtigt udviklingen går, dels fordi det er et stærkt salgsargument overfor bilkøbere, der fortsat ser skeptisk på elbiler.

Den ekstreme lynladning kræver ladere, der kan afgive 1.300 kW – og de findes altså i Kina. Herhjemme yder de fleste lynladere 300 kW – enkelte er oppe på 450 kW.

Lynhurtig i frostgrader

CATLs teknologi bliver ikke mindre imponerende af, at der er tale om et såkaldt LFP – litium-jern-fosfat – batteri, der traditionelt lader lidt langsommere end de dyrere og mere udbredte NMC nikkel-metal-kobolt – batterier.

Til overflod kan CATLs Shenxing LFP-batteri lade fra 5 til 80 pct. på sølle 15 minutter ved minus 10 grader celsius. Batteriet er også i stand til at tage imod enorme mængder strøm, selv om det er halvt opladet. Ved 50 pct. lader det fortsat med 500 kW.

Danske bilkøbere kommer dog ikke til at købe elbiler med superbatteriet lige foreløbig. Selv om teknologien nu rulles ud i Kina, sørger told og mangel på tilsvarende ladeinfrastruktur i Europa for, at vi må vente på den vildeste, kinesiske teknologi. Men den findes – og på sigt bliver det også muligt at lade elbiler ekstremt hurtigt på en dansk ladestation.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here