Rekord i klager over forhandlere og værksteder

Bilejere klager som aldrig før til Ankenævn for biler over bilforhandlere og værksteder. Antallet af klager er steget 30 pct.

Danske bilejere klager i stigende grad over bilforhandlere og værksteder. Sidste år valgte 835 bilejere at gå til Ankenævn for biler med deres klage. Det er en stigning på 30 pct. sammenlignet med 2023 – og hele 58 pct. sammenlignet med 2022. Faktisk har Ankenævn for biler aldrig før modtaget så mange klager fra utilfredse bilejere siden Ankenævnet blev ministergodkendt i 2012.

Det skriver Ankenævnet i sin årsberetning for 2024.

Her konkluderer Ankenævnet også, at stadig flere sager omhandler elbiler. Fossilbilerne fylder dog fortsat mest både på vejene og i Ankenævnet, hvilket de også forventes at gøre de næste mange år.

”Vi ved fra vores egen rådgivning i FDM, at der er mange konflikter mellem forbrugere og aktører i bilbranchen, og de stadig flere nye og brugte elbiler giver flere konflikter, fordi der er tale om en ny teknologi, som både kunder og branche skal blive fortrolig med. Men antallet af sager i ankenævnet er relativt lavt ift. antallet af bilkøb og besøg på værksteder. Så stigningen ser vi også som et udtryk for, at kendskabet til nævnet er blevet større, siger områdechef for juridisk rådgivning i bilistorganisationen FDM, Lennart Fogh til fdm.dk.

FDM står bag Ankenævn for biler sammen med brancheorganisationerne DI Bilbranchen, Dansk Bilbrancheråd og Autobranchen Danmark.

Flest klager over køb

De fleste sager i Ankenævn for biler – 76 pct. – opstår i forbindelse med køb af bil. Det er en stigning fra 71 pct. i forhold til 2023.

En anden udfordring for bilbranchen, der også rammer bilejere, er problemer med at skaffe kvalificeret arbejdskraft til værkstederne.

24 pct. af klagerne til Ankenævn handler om reparation og andre serviceydelser.

Mere end hver tredje klagesag afgøres allerede i den indledende proces og kræver altså ikke behandling i selve Ankenævnet. Bilejere, der indbringer en sag for Ankenævn for biler skal i gennemsnit regne med en sagsbehandlingstid på fire til seks måneder.

Knapt hver anden får medhold

Ofte kan det godt betale sig for bilejere at klage: Ifølge årsberetningen fik klager helt eller delvist medhold i 44,9 procent af sagerne. På den anden side af bordet fik forhandlere og værksteder medhold i 39,8 procent af sagerne. De resterende sager var ikke egnet til afgørelse i Ankenævn for biler.

Virksomheder ’hænges ud’

De forhandlere og værksteder, der ikke efterlever Ankenævnets afgørelser, ’hænges ud’ i nævnets såkaldte udhængsskab – en oversigt på Ankenævn for bilers hjemmeside, hvor alle kan se, hvilke virksomheder, der ikke følger Ankenævnets afgørelser.

P.t. er 46 virksomheder hængt ud i skabet. Langt de fleste af dem er ikke medlem af de brancheorganisationer, der står bag Ankenævn for biler.

”Det er meget uheldigt, at så mange virksomheder ikke ønsker at leve op til ankenævnets afgørelser, og man bør som forbruger kigge i udhængsskabet, inden man køber bil eller kontakter et værksted,” siger Lennart Fogh til fdm.dk.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here