Tyske ADAC har testet batteriet i en VW ID.3 efter fire år og 160.000 km. Batteriets tilstand efter et hårdt liv overrasker.
Næst efter rækkevidde bekymrer elbil-købere sig mest om holdbarheden af det hundedyre batteri i elbiler. Batteriet er suverænt den mest kostbare del i en elbil. Står det af, kan en udskiftning løbe op i 100.000 kr. eller mere. Selv for velpolstrede bilkøbere er det en udgift, der kan mærkes, så der er ikke noget at sige til den store interesse for batteri-levetid.
ADAC, den tyske pendant til den danske bilistklub FDM, har derfor testet batteriet i en VW ID.3 over fire år og 160.000 km. Formålet var at teste batteriets sundhedstilstand efter mange tusinde kilometers kørsel under de mest realistiske betingelser.
Hård behandling
Med vanlig tysk grundighed skånede ADAC på ingen måde batteriet i den populære elbil, som der også kører mange af i Danmark. Tværtimod behandlede ADAC batteriet hårdere, end man anbefaler.
Den elektriske folkevogn var en ID.3 Pro S med det store batteri på 77 kWh. I løbet af de fire år blev mere end 40 pct. af opladningerne foretaget i en lynlader. Ofte blev ID.3en også opladet til 100 pct. og efterladt i flere dage uden at blive brugt. Det er i direkte modstrid med anbefalingerne til biler med NMC-batterier som ID.3, der kun bør oplades til max 80 pct. til daglig. Lader man til 100 pct. – f.eks. før en længere tur – bør man begynde at køre, umiddelbart efter at batteriet er ladet op.
Modsat et LFP-batteri slider det nemlig ekstra på et NMC-batteri at stå fuldt opladet over længere tid.
91 pct. kapacitet
Trods et lidt hårdt liv målte ADAC batteriet til at have en restkapacitet på 91 pct. efter 160.000 km. Med en oprindelig WLTP-rækkevidde på 550 km, svarer det til, at rækkevidden fortsat er på 500 km. Og langt over de 70 pct. som VW garanterer efter otte år/160.000 km kørsel.
Det er et absolut godkendt resultat, der ganske præcist svarer til erfaringerne fra talrige lignende batteritests: Elbilers batterier er solide og bevarer en høj kapacitet selv efter mange tusinde kilometers kørsel og talrige opladninger. Batteristyringen i en elbil er effektiv, så modsat batteriet i din smartphone, der måske lever to til fire år, skal batteriet i en elbil sagtens holde i hele bilens levetid.
Opdateringer forbedrer ydelsen
Testen giver også ADAC anledning til at komme med en klar anbefaling til elbil-ejere: Software-opdateringer bør altid installeres.
I løbet af de fire år, som ADAC testede VW ID.3, fik den flere opdateringer, som også har betydning for batteriet. Bl.a. en ruteplanlægger, der tager hensyn til den aktuelle og forventede trafiksituation, når den lægger ladestop ind på længere ture.
En anden opdatering øgede batteriets maksimale ladeeffekt fra 135 til 170 kW. Det reducerer ladetiden og dermed rejsetiden.
Ifølge ADAC modtog testbilen andre opdateringer, der bl.a. forbedrede reducerede strømforbruget ved lave temperaturer mellem 0 og fem grader og under korte ture.
Mekanikken er også solid
Sidst men ikke mindst noterer ADAC, at undervognen på ID.3 var i fin form efter 160.000 km. Trods bilens vægt på den tunge side af to ton, viste hverken styretøj, aksler eller affjedring tegn på problemer.