En af vejene ud af Stellantis’ krise kan være at sælge Maserati og Alfa. Konsulentfirma er hyret til at undersøge mulighederne for salg.
To italienske stoltheder – Maserati og Alfa Romeo – er klodser om benet i Stellantis-koncernen. Men de er samtidig så vigtige, har så god en historie og er så eftertragtede mærker, at de vil være attraktive for andre. Derfor har konsulenthuset McKinsey fået til opgave at finde mulige købere.
Oplysningerne kommer fra nyhedsbureauet Bloomberg, der skriver, at McKinsey & Co. yder Stellantis “strategisk rådgivning” om Maserati og Alfa Romeo. Ifølge Bloomberg har asiatiske firmaer udtrykt interesse. Hvem der er tale om, har nyhedsbureauet ikke kunnet få oplysninger om.
Stellantis’ udfordringer er mange, som Hvilkenbil har beskrevet flere gange. 14 bilmærker under samme Stellantis-hat er en del at administrere. Og når nogle af dem ligner hinanden og endda appellerer til de samme kunder, kan det være vanskeligt at holde fokus.
Når salg og aktiekursen af samme grund og på grund af andre ydre omstændigheder – som f.eks. USA’s præsident Donald Trumps straftold på biler og bildele importeret til USA – tilmed går den forkerte vej, når firmaets topchef Carlos Tavares for over fire måneder siden fik sparket, og når en afløser endnu ikke er fundet, har man det, der beskrives som “den perfekte storm”.
Problemer i massevis
Alfa Romeo, Maserati, Lancia og DS har tidligere været nævnt som nogle af de mærker, der er i farezonen. Senest har der verseret rygter om, at pilen også kunne pege på Chrysler.
Alene Maseratis 2024-underskud var på 260 millioner euro (1,94 milliarder kroner). Salget i 2024 var kun det halve af salget året før. Det amerikanske marked aftager mellem 35 og 40 procent af Maseratis biler, så præsident Trumps straftold vil gøre særskilt ondt på Maserati.
Stellantis-koncernens aktier har siden nytår mistet en tredjedel af sin værdi.
Den italienske milliardær, John Elkann, barnebarn af Gianni Agnelli – familien, der bl.a. grundlagde Fiat – er bestyrelsesformand i Stellantis. Han overtog den daglige ledelse, da Carlos Tavares blev fyret i begyndelsen af december. Kilder tæt på Elkann siger til Bloomberg, at Stellantis ikke har planer om at sælge nogle af mærkerne til kinesiske købere.
Stellantis blev til i 2021 som en fusion mellem italiensk-amerikanske FCA (bl.a. Fiat og Chrysler) og franske PSA (bl.a. Peugeot og Citroën). Koncernens mærker er i alfabetisk rækkefølge: Abarth, Alfa Romeo, Chrysler, Citroën, Dodge, DS, Fiat, Jeep, Lancia, Maserati, Opel, Peugeot, RAM og Vauxhall.
Af redaktionen