Første kvartal 2025 slutter, og Tesla skal gøre status. Krise er en underdrivelse: Vil aktionærerne fortsat tåle Musk?
Teslas aktie dykker, og det samme gør salget. Ikke mindst omdømmet er på grund af topchef Elon Musks rolle i USA’s præsident Donald Trumps regering bulet og skrammet.
Elon Musk og Tesla har før været i krise og klaret skærene. Men spørgsmålet er, om det går så nemt denne gang, når resultatet for første kvartal 2025 offentliggøres. Formentlig et par uger inde i april. Er tallene så alarmerende, at aktionærer – og måske bestyrelsen – vender sig mod topchefen? Musk tegner ganske vist butikken udadtil, men han ligger kun inde med 13 procent af aktierne.
I de første dage af 2025 forventede Tesla, at man i år vil sælge 1,85 millioner biler. Selvom vi stadig venter på, at den fornyede Tesla Model Y skal komme op i fart, ser det her ved udgangen af første kvartal ikke lovende ud.
Tesla-salget falder på alle markeder, og analytikere spår ifølge det amerikanske medie Elektrec, at salget i årets første tre måneder lander i nærheden af 378.000. Hvis det tempo holder, bliver 2025-salget ikke meget højere end 1,5 mio. biler.
BYD udnytter Teslas passivitet
Teslas aktiekurs er siden årsskiftet faldet med 34 procent, skriver det amerikanske erhvervsmedie Forbes. Og op mod weekenden gik den britiske bankkoncern HSBC så vidt som til i en analyse at antyde, at Tesla-aktien potentielt risikerer at kollapse, når tallene for første kvartal kommer.
Årsagen er bl.a., at kinesiske BYD, der ligger i hård konkurrence med Tesla om at være verdens største producent af elbiler, er inde i en periode med nærmest gigantisk fremgang. BYD har flere og billigere elbiler på programmet, BYD er førende på batteriteknologi, BYD opfører en kæmpe fabrik i USA for at undgå den amerikanske straftold, og BYD synes seriøst at kunne udfordre Teslas endnu ufærdige selvkørende teknologi FSD med deres såkaldte “God’s Eye”-system.
“Uret tikker”
I bankkoncernen HSBC’s analyse fokuseres på fraværet af afgørende udvikling, gentagne forsinkelser og en manglende evne til at indfri løfter. Pilen peger på strukturelle problemer. For enden af pilen står bestyrelsen og topchefen, der ifølge analytikerne udviser alarmerende stor passivitet omkring Teslas fremtid.
“Boom or Bust,” skriver nyhedsbureauet Bloomberg i en analyse om de afgørende beslutninger, som Tesla bliver nødt til at træffe: “Uret tikker for selskabet.”
Flere analytikere når frem til, at aktionærerne ikke kan blive ved med at se stiltiende til. Det altoverskyggende problem er Elon Musk. Det ses som stærkt problematisk, at han interesserer sig mindre og mindre for Tesla og mere og mere for præsident Trump.
Politikeren Musk
Musk er i gang med en udrensnings-lignende aktion mod offentlige myndigheder i USA, han støtter Republikanernes kommende midtvejsvalg med millioner og senest også en republikansk dommers valgkamp i Wisconsin. Han blander sig i international politik og udtrykker sympati for højreorienterede kræfter. Resultatet af det hele er en voksende lede. Der rettes mod Tesla.
Blandt andet med hærværk mod Tesla-forretninger. En nylig undersøgelse viser desuden, at totredjedele af alle amerikanere i dag ikke vil købe en Tesla, og i Europa er især tyskerne vrede på Musk – en Tesla indgår ikke i 94 pct. af tyskernes overvejelser.
Her i 2025 er der langt til 2018, da Elon Musk og Tesla gjorde et stort nummer ud af, at topchefen sov på fabrikkens gulv, da den haltende produktion af de første Model 3 skulle på skinner. I dag er han fraværende.
Kilder: Bloomberg, Reuters, Business Insider, Wall Street Journal m.fl.
Af redaktionen