TEST: Højt til bens i firmaklassen med Tiguan

BILTEST: VW’s nye mellemklasse-SUV Tiguan begejstrer med flot design, høj kvalitet, god plads og fine køreegenskaber. Men pris og benzinforbrug er også højt og slår lidt skår i glæden.

Hvilken bil?
VW Tiguan så første gang gadens lys i 2007. Det er en højbenet SUV (Sport Utility Vehichle) i mellemklassen. Denne biltype har også fået betegnelsen crossover – altså en kombination af stationcarens plads og firehjulstrækkerens gode overblik og bekvemme indstigning. Nu er VW endelig klar med anden generation af Tiguan, der er ny fra inderst til yderst. Tiguan fås fra 383.000 kr. inkl. levering med 1,4 TSI 150 hk benzinmotor. Testbilen har forhjulstræk, 6 trins automatisk DSG-gear og højeste udtyrsniveau ‘Highline’, som hiver prisen op på 472.000 kr. Dertil kommer ekstraudstyr for i alt 121.000 kr. Beskatningsværdien for testbilen uden ekstraudstyr er ca. 416.000 kr.

Vidste du?
VW Tiguan er som sin spanske søsterbil Seat Ateca bygget på VW-koncernens modulopbyggede MQB platform, som også lægger basal teknik til en lang række af koncernens øvrige modeller. Tiguan har fået næsten 8 cm længere mellem akslerne og er 3 cm bredere end sin forgænger, hvilket især giver bedre plads til bagsædepassagererne. Samtidig har Tiguan slanket sig med op til 100 kg alt efter variant. I forhold til Ateca byder den nye Tiguan på ca. 4 cm mere akselafstand og er 12 cm længere, hvilket giver 100 liter mere plads i bagagerummet.

Hvordan er førerpladsen?

Er der nogen, der kan lave en lækker og logisk førerplads, så er det tyskerne i Wolfsburg. Nah gut, mange af elementerne er genbrug fra fx Touran og Golf, men det gør ikke spor, for kvalitet og funktionalitet er i top.

Sæderne er i vanlig tysk stil ret faste i det, men komforten er eksemplarisk, og støtten under lårene er god selv for de langbenede. Eneste lille minus er lidt hård plast, når man kommer ned i bunden af instrumentbordet, og så vil nogle nok sige, at førerpladsens indretning er lidt kedelig i forhold til fx den nye Peugeot 3008.

Hvordan opleves kabinen?
Anden generation af Tiguan er, med et let fortærsket udtryk, lidt af et ‘raumwunder’ takket være den øgede akselafstand. Både på for- og bagsædet er pladsen generøs, og kabinen matcher stort set Passat på rummelighed. Bagagerummet sluger hele 615 liter, når det længdejusterbare bagsæde er i forreste position, mod Seat Atecas 510 liter, og læssehøjden er perfekt. Vi anbefaler at lægge de 25.000 kr. ekstra for ‘Comfortline’ frem for basisudsgaven ‘Trendline’, da meget af det udstyr, der letter og forsøder hverdagen er standard i ‘Comfortline’. Fx flyborde med kopholder og opbevaringslommer bag på forsæderne klimaanlæg osv.

Er sikkerheden i orden?
Absolut. VW Tiguan imponerer ligesom søsterbilen Seat Ateca med usædvanligt god beskyttelse af fører og passagerer i EuroNCAP crashtesten. Uanset om bilerne rammer muren med 40 procent eller hele fronten, eller den bliver vædret fra siden, er begge biler usædvanligt sikre. Euro NCAP angiver sikkerheden for voksne passagerer til 93 pct. i Seat Ateca, og hele 96 pct. i VW Tiguan. Det er rekordhøje bedømmelser, og sammen med de effektive AEB-nødbremser udløser det topkarakteren fem stjerner. Hvis pengepungen på nogen måde tillader det, så vælg ‘Comfortline’ udstyr og få den adaptive fartpilot, der virker helt op til 210 km/t, og med DSG-gear selv kan køre i kø. Læs mere på euroncap.com

Hvordan kører den?
Komfortabelt. VW Tiguan tilbyder et af crossoverklassens bedste kompromiser mellem en fast undervogn – trods den øgede frihøjde – og en behagelig kørestil uden nikkende bevægelser, som de høje fjedre ellers kan udløse. Styringen er præcis og retningsstabil, men ikke så sjov som fx Peugeot 3008 at manøvrere, og omkring neutral giver den elektriske servostyring i Tiguan en lidt ‘død’ fornemmelse i rattet. Det der især gør det til en fornøjelse at køre Tiguan – ikke mindst kilometer efter kilometer på motorvejen – er det lave støjniveau i kabinen.

Hvordan er motoren?
Den lille basisbenzinmotor med 150 hk er en perle og klarer jobbet i Tiguan fint – især kombinationen med det 6-trins DSG-gear er alle 23.700 ekstra kr. værd. Accelerationen er tilstrækkelig uden at være voldsom, og den strækker først ud ved 200 km/t. På dieselsiden er det VW’s 2 liters turbodiesel i en neddroslet 115 hk version, der er basismotor til blot 4.000 kr. mere end benzinudgaven. Men for under 20.000 kr. ekstra får du den ‘rigtige’ 150 hk version. De er godt givet ud i den – trods alt – store bil.

Prisen for det høje, brede, flotte design, og dermed øget vindmodstand, betaler du kontant på tankstationen. Vi nåede kun 11 km/l. i snit i testugen – langt fra de opgivne 16,7 km/l.

Passer prisen?
VW Tiguan er dyrere end stort set alle konkurrenter, men lægger omvendt også et af klassens absolut højeste kvalitetsniveauer for dagen, ligesom den byder på meget plads. VW tager sig – lige som alle de andre bilfabrikker – også godt betalt for de højbenede versioner af deres stationcars, der er højeste mode blandt bilkøberne lige nu. Sammenligner man fx Tiguan med en tilsvarende VW Golf stationcar, der dog har 4 cm kortere afstand mellem akslerne, er den ca. 114.000 kr. billigere. Den større Passat stationcar får du faktisk for ca. 40.000 kr. mindre.

Er der alternativer?
Ja, en hel hær – og der kommer hele tiden nye til. Mest oplagte konkurrent er søsterbilen Seat Ateca 2,0 150 hk DSG, der med Xcellence-udstyr er 66.000 kr. billigere end Tiguan. En oplagt udfordrer er også Peugeot 3008, der for nylig er kåret som Årets Bil 2017 i Danmark. I GT-line udstyr med 165 hk turbobenzinmotor og 6-trins automatisk skiftende gear koster den ca. 17.000 kr. mindre end testbilen. Her er pladsen på bagsædet dog mindre end i Tiguan. Endelig er der klassens bestseller, Nissan Qashqai, der med højeste Tekna-udstyr og 163 hk (fås ikke med aut. gear) fås til lige under 348.000 kr. – hele 128.000 kr. mindre end testbilen.

Konklusion:
For: Udseende, plads og kvalitet.
Imod: Pris, forbrug og kun 2 års garanti.
Stjerner4
Hvilkenbil siger:
VW Tiguan er tilbage i stærk form som en af de absolut flotteste og bedst byggede biler blandt de mellemstore SUV’er/crossovers. Prisen sprænger dog de fleste familiers bilbudget, men med en beskatningsværdi kun 20.000 kr. over en tilsvarende Passat Variant, er Tiguan værd at overveje for firmabilister, der vil hæve sig lidt over mængden.

Læs også tests af konkurrenterne:

3008 sætter ny kurs for Peugeot

Højbenet Ateca holder jordforbindelsen

Let på tå i velskabte Kia Sportage

Knapt nok flyvefærdig Renault Kadjar

Nissan Qashqai rammer plet igen

Honda CR-V bedst med ny diesel

FAKTA: VW Tiguan 1,4 TSI 150 hk DSG Highline:

Vejl. pris, inkl. lev.: 472.000 kr.
Anslået kontantrabat:* 15.000 kr.
Årlig ejerafgift: 1.780 kr.
Garanti (rust/mekanik): 12/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP): NCAP 5
Antal airbags: 6
Forbrug (EU-norm): 16,7 km/l.
Forbrug i test: 11,0 km/l.
Længde/bredde/højde: 449/184/163 cm
Bagagerum (min/max): 615/1.655 liter
Køreklar vægt: 1.498 kg
Motor: 4 cyl., 1,4 liter, turbobenzin
Effekt: 150 hk/250 Nm
0-100 km/t: 9,2 sek.
Topfart: 200 km/t

Særligt standard udstyr (Highline):
18″ aluminiumsfælge, blank tagræling, regnsensor, parkeringssensor for og bag, vognbaneassistent, AEB-nødbremse , adaptiv fartpilot/fartbegrænser, adaptiv fjernlysassistent, LED-lygter for og bag, LED-kabinebelysning, bagerste ruder mørktonede, passagersæde nedklappeligt, 3-zonet klimaanlæg, digitalt instrumentering (Active Info Display), 8″ tochskærm med trådløs forbindelse, komfort plus forsæder.
Metallak: 5.400 kr. (*angivet af hvilkenbil.dk)

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here