Nu kommer reaktionerne på Trumps bil-told: VW stopper eksport til USA, Volvo flytter produktion til USA og Ferrari øger priserne.
Siden den amerikanske præsident Donald Trump i går lancerede straftold på stort set samtlige handelspartnere i verden, har regeringer, økonomer og virksomheder haft travlt med at finde passende reaktioner.
Ikke mindst i bilindustrien, hvor alle importerede biler nu pålægges 25 pct. told, når de krydser den amerikanske grænse.
Nu ser vi de første reaktioner. Og de vidner om, hvor meget der står på spil – og hvor store konsekvenser Trumps told ser ud til at få.
Et hurtigt kig rundt i medier, der beskæftiger sig med økonomi og bilindustri kaster disse reaktioner fra store bilproducenter af sig:
VW overvejer prisstigninger
VW-koncernen, der er verdens næststørste bilproducent, har umiddelbart indstillet al eksport af biler til USA. Det gælder mærkerne VW, Audi og Porsche. Og ikke bare fra Tyskland, men også fra VWs enorme fabrikker i Mexico, der også er ramt af den amerikanske straftold på importerede biler.

Der er tale om et midlertidigt stop for eksporten, der skal give VW tid til at finde passende løsninger på en enorm udfordring: Alle biler, der kommer ind i USA, risikerer at blive usælgelige – eller kan måske kun sælges med tab.
Ifølge Wall Street Journal hælder VW angiveligt til at lægge den fulde told på 25 pct. på bilerne og dermed sende hele regningen videre til de amerikanske bilkøbere. Med den indlysende risiko, at det bliver svært at sælge VW, Audi og Porsche i USA fremover.
Volvo vil flytte produktion
Kinesiske ejede Volvo og Polestar har også reageret. Volvo-chef Håkan Samuelsson, der netop har gjort comeback efter tre år som pensionist, siger til Bloomberg, at Volvo vil flytte mere produktion til den fabrik, som Volvo allerede har i USA.
Her fremstiller Volvo, der ejes af kinesiske Geely, elbilerne Volvo EX90 og Polestar 3. Men ifølge Håkansson er det nødvendigt at flytte produktionen af en af de to storsællerter XC60 og XC90 til USA. De fremstilles i dag i Göteborg.
Slut med Polestar 2
Søstermærket Polestar kan delvist ånde lettet op. Polestar 3 fremstilles allerede i USA, men vil formentlig blive ramt alligevel, fordi mange dele til produktionen importeres.
Værre ser det ud for den billigste Polestar 2. Den importeres fra Europa og vil blive ramt hårdt af tolden. Polestar har allerede taget konsekvensen og simpelthen droppet at sælge Polestar 2 i USA.
Amerikanske Ford går til gengæld i offensiven. Mange dele importeres og vil derfor gøre selv amerikansk-byggede Ford-modeller dyrere, men Ford kører kontra og tilbyder nu samme rabat på nye Ford-modeller som Fords egne medarbejdere får.
Stellantis fyrer medarbejdere
Hos amerikansk-fransk-italienske Stellantis er man anderledes defensive. Stellantis fremstiller mærker som Jeep, Dodge og Chrysler I USA, men man vurderer tydeligvis, at tolden kommer til at gå ud over salget af de biler, som koncernen fremstiller i Canada og USA. På fabrikkerne i de to lande har Stellantis øjeblikket afskediget næsten 1.000 medarbejdere. I første omgang midlertidigt.
Ferrari tackler tolden med italiensk afslappethed. Ferrari sælger godt i USA og satser på, at deres velbeslåede kunder har råd til at betale endnu mere for de eftertragtede italienske superbiler, som der sædvanligvis er ventetid på. Ferrari har derfor øget priserne med 10 pct., men æder dog selv en del af told-regningen. Hvilket de som verdens bedst indtjenende bilmærke også har råd til.
I de kommende uger vil vi se flere reaktioner fra bilmærker verden over – USA’s bilmarked er verdens næststørste efter Kinas.
Kilder: WSJ, Reuters, Automotive News m.fl.