Forundringen er stor over Tesla-ejer Elon Musks støtte til Donald Trump i dagens amerikanske præsidentvalg. Analytiker har bud på forklaring.
Hvorfor i alverden støtter Tesla-ejer Elon Musk Donald Trump i dagens amerikanske præsidentvalg?
Sådan spørger mange. For mens elbiler har været med til at gøre Elon Musk til verdens rigeste mand, ønsker Donald Trump at rulle den grønne omstilling tilbage. Det skal være slut med økonomisk støtte til elbiler og lade-infrastruktur, og billige kinesiske elbiler skal holdes ude ved hjælp af tårnhøje toldsatser. Samtidig skal den hjemlige, amerikanske bil- og olieindustri have et boost. Amerikanerne skal groft sagt have lov til at fortsætte med at køre i store benzinslugere. Især hvis de er lige så homemade som en klassisk, amerikansk æbletærte.
Sådan lyder Trumps agenda kort fortalt, når det drejer som om biler. Og derfor er det svært at forstå, hvorfor Elon Musk støtter ham med millioner af dollars og begejstret medvirken ved store Make America Great Again valgmøder.
Fordel for Tesla
Investeringsselskabet Wedbush Securities prøver at give et godt svar på det indlysende spørgsmål.
Ifølge Wedbush kan det nemlig være en fordel for netop Tesla, hvis en kommende Trump-regering fjerner al økonomisk støtte til elbiler og ladestandere.
Tesla har en effektiv produktion, der gør dem i stand til at sælge elbiler billigere end konkurrenterne. Og kineserne, der kan give dem kamp til stregen, er p.t. udelukket fra det amerikanske marked. Både gennem mere end 100 pct. importtold og forslag om forbud mod kinesisk software i biler.
Tesla er også førende på ladestandere. Forestiller man sig et Trump-scenarie, hvor der ikke gives nogen former for tilskud til elbiler, kan det altså styrke Teslas i forvejen dominerende position på det amerikanske elbil-marked.
Politisk indflydelse
Med sin entusiastiske støtte – også i form af millioner af dollars – til Trump, har Elon Musk også en forventning om at få politisk indflydelse, hvis hans kandidat vinder. Indflydelsen kan bl.a. bruges til at lette de godkendelser, der er nødvendige, hvis Musks strategi om meget snart at indføre selvkørende biler i USA skal lykkes.
Betydningen kan næppe overvurderes. Musk satser stort på selvkørende biler. Så stort, at Musk har valgt at droppe en ny, billig Tesla-model, der ellers kunne øge Tesla-salget markant, til fordel for den selvkørende Cybercab. Også selv om der er tvivl om, hvor langt Tesla egentlig er med den selvkørende teknik. Endsige, om det overhovedet er muligt at få teknologien godkendt inden for en overskuelig fremtid?
Her kan det utvivlsomt hjælpe Elon Musk, hvis han er på den gode side af USAs kommende præsident – forudsat at Trump vinder dagens valg.
Støtte er også risikabel
Men selv hvis Trump vinder og måske ligefrem udnævner Elon Musk til minister, som nogle spekulerer i, er Musks satsning på Trump ikke uproblematisk.
Donald Trump forventes at føre en hård handelspolitik overfor Kina. Hvor Tesla både har en stor produktion og et betydeligt salg. Her kan Musk og Tesla komme i klemme.
Endelig risikerer Musk at skubbe sine kernekunder fra sig. Tesla-ejere er overvejende progressive amerikanere med en vis bekymring for miljøet. Mange er Demokrater, og de har det svært med, at deres tidligere ‘helt’, nu er gået over til ‘the dark side’ i form af Donald Trump.
Vil de ‘straffe’ Musk ved ikke at købe Tesla, hvis Trump vinder? Eller vil Musk snarere blive belønnet af taknemmelige Republikanere, der pludselig køber elektriske Teslaer i hobetal, hvis Trump vinder?
For slet ikke at tale om, hvad Musk gør, hvis Demokraterne og Kamala Harris vinder…
Svarene på de spørgsmål får vi først, når det amerikanske valg er afgjort.