Elbiler er mere pålidelige end fossilbiler, viser tysk statistik over vejhjælp. To til tre år gamle fossilbiler har tre gange så mange fejl.
Elbiler har færre dele – og derfor mindre risiko for fejl. Sådan lyder et velkendt argument for elbiler – og noget tyder på, at argumentet holder: ADAC, der bl.a. yder vejhjælp i Tyskland, når frem til samme konklusion i sin nye statistik over vejhjælp udført på de tyske veje i 2024.
ADAC, der også er kendt som det tyske svar på danske FDM, skriver i årets undersøgelse, at der nu er så mange elbiler på de tyske veje, at det for første gang har været muligt at lave en troværdig analyse af elbilers pålidelighed. Konkret betyder det, at ADAC har undersøgt behovet for vejhjælp for elbiler fra årgang 2020 og frem. Disse er så sammenlignet med fossilbiler fra de samme årgange – altså biler, der er op til fire år gamle.
Fossilbiler har oftere brug for hjælp
Konklusionen er klar. Fossilbiler har oftere brug for vejhjælp end elbiler. Og forskellen ser ud til at blive større, jo yngre bilerne er. Det tolker ADAC, som om bilproducenterne hele tiden bliver bedre til at luge ud i de børnesygdomme, der ofte opstår, når man introducerer ny teknologi som elbiler.
Er bilerne fra årgang 2020, havde 12,9 fossilbiler ud af 1.000 brug for vejhjælp sidste år. Det tilsvarende tal for elbiler var 8,5.
For biler årgang 2022 lægger elbilerne endnu mere afstand til fossilbilerne. Mens 5,4 ud af 1.000 fossilbiler havde brug for vejhjælp, var det tilsvarende tal for elbiler blot 1,7. Fossilbiler havde altså brug for vejhjælp mere end tre gange så ofte som elbiler.
Startbatteriet er det svage led
ADAC fører også statistik over, hvad det er, der fejler i bilerne, så de har brug for vejhjælp.
Startbatteriet er uden diskussion det svage led – både i el- og fossilbiler. I 45 pct. af alle tilfælde, hvor ADAC rykker for at komme nødstedte bilister til undsætning, handler det om et fladt startbatteri.
Elbiler rammes oftere end fossilbiler af problemer med den elektronik, der styrer betjeningen – ofte via den centrale infotainmentskærm. Også her kan problemet føres tilbage til et fladt startbatteri. Ifølge ADAC skyldes det, at moderne elbiler ofte har nøglefri betjening og kan fjernbetjene f.eks. varmen via en app. Men begge dele trækker strøm fra det lille startbatteri – f.eks. når bilen tænder og slukker, fordi du går forbi den med din nøgle i lommen.
Motorfejl er den store synder for fossilbiler. Motorfejl dækker over slid og fejl på de hundredvis af dele som stempler, ventiler og turboladere, der kan gå i stykker i en forbrændingsmotor. Til sammenligning er der kun én bevægelig del i en elmotor, der også fungerer uden brug af gear. Det minimerer risikoen for fejl.
Elmotoren i en elbil har heller ikke brug for olie. Og slipper dermed for de relativt mange fejl, som fossilbiler får, når olien er for dårlig eller simpelthen mangler.
Stejl læringskurve
Det er første gang i deres årlige analyse af vejhjælp, at ADAC konstaterer, at de oftere hjælper ejere af fossilbiler end elbiler.
ADAC kalder det spændende at se, hvordan forholdet mellem de to biltyper udvikler sig. Den tyske bilklub vurderer, at elbilproducenterne er inde i en stejl læringskurve, der både gør det tænkeligt og forventeligt, at elbilerne bliver bedre og endnu mere pålidelige.