TEST: Fiat er tilbage i Golfklubben med Tipo

BILTEST: For første gang i ti år sender Fiat en ny model på gaden i den lille mellemklasse. Vi undrer os over, det tog dem så lang tid, men Tipo har prisen på sin side.

Hvilken bil?
Fiat Tipo er den første bil i lang tid fra det, der nu hedder FCA koncernen (Fiat og Chrysler), i den populære Golf-klasse, der sælger stort i hele Europa og også herhjemme. Faktisk har italienerne slumret i næsten to år helt uden en bil i den lille mellemklasse. Men nu er den her – både som 5-dørs hatchback og som stationcar. Priserne for basisudgaven af den nye Fiat Tipo starter ved 174.000 kr. for hatchback’en med 1,4 benzinmotor uden turbo og 95 hk. Merpris for stationcar-udgaven er kun 12.000 kr. Vi tester her Tipo med 120 hk turbobenziner og det mellemste Easy-udstyr til 214.000 kr. inkl. levering. Dertil har testbilen ekstraudstyr for 41.000 kr.

Vidste du at?
Bravo-navnet er lagt på hylden og afløst af Tipo, der er en genoplivning af den mellemklasse-model, som Fiat fremstillede i perioden 1988 til 1995. Men den nye Tipo er en helt anden ‘tipo’ (slags). Tipo er en rigtig verdensbil, og det afspejler de mange navne, der knytter sig til bilen. For det første hedder den Egea i Tyrkiet, hvor fabrikken ligger, og hvor salget af Tipo startede allerede i slutningen af 2015. Først i 2016 kom den europæiske udgave med navnet Tipo og siden også en version til det canadiske og amerikanske marked med navnet Dodge Neon, som fremstilles i Mexico.

Hvordan er førerpladsen?
Let genkendelig, hvis du kender til andre Fiat-modeller.

De fleste komponenter er genbrug, men det gør ikke noget; det hele fungerer godt, ikke mindst er rattet velkendt, logisk og lækkert udformet, og det samme gælder klimaanlægget. Man sidder fint i forsæderne, der let justeres fra stor til lille chauffør.

Vi har dog en håndfuld ankepunkter, som forhindrer, at Fiat Tipo udmærker sig i klassen: Instrumenterne er for utydelige og upræcise i grafikken, 5,5″ touchskærmen er for lille og gnidret efter nutidens målestok, 7″ er først standard i Lounge-udstyret, der er store mængder hård plast på både instrumentbord og dørsider, ligesom finishen er gennemsnitlig. Til gengæld virker det godt skruet sammen; vi hørte ingen knirkelyde i løbet af testugen.

Hvordan opleves kabinen?
Ganske rummelig uden at sætte nye standarder… og dermed sætte VW Golf på plads. Med en akselafstand på 264 cm er benpladsen på bagsædet fornuftig – ikke mindst bag passagersædet, som kan køres langt frem. På bagsæde-folkets vegne savner vi friskluftkanaler og 12V/USB-stik. Det hører sig til nu om dage. Bagagerummet er på pæne 440 liter (550 liter i stationcar), og bagsæderyggen kan selvfølgelig lægges ned og give plads til en større last. I forhold til Fiat Tipos øvrige kvalitetsindtryk overrasker støjdæmpningen af kabinen positivt. Motorlyden bliver først påtrængende langt over dagligdags motorvejshastigheder, og dækstøjen i kabinen er også acceptabel.

Er sikkerheden i orden?
Nej. Her halter Fiat Tipo for alvor efter i den lille mellemklasse. For at sige det rent ud er det en gang sjusk, Fiat leverer her, viser Euro NCAP testen fra 2016.

Det kniber både med den passive og den aktive sikkerhed. Faktisk leverede Tipo både på barnesikkerhed og sikkerhed for fodgængere ved kollision de dårligste resultater for alle biler testet i 2016.

Ydermere er Fiat Tipo ikke standardudstyret med aktivt sikkerhedsudstyr som automatisk nødbremse, heller ikke i topmodellen, og det koster også, når der skal deles stjerner ud. Tipo må nøjes med tre stjerner ud af de maksimale fem. Tilkøber du en af to sikkerhedspakker til 4.000 eller 8.000 kr. kan Tipo svinge sig op på 4 stjerner. Læs mere på euroncap.com. 

Hvordan kører den?
OK. Her har mellemklasse Fiat’en, sammen med turbomotoren og gearskiftet, en af sine forcer. Denne testkører blev ganske enkelt i godt humør af at køre Tipo. Selv om ingen af bilens elementer er i top; motoren er bedre i en VW Golf, gearskiftet er mere præcist i en Honda Civic, styringen mere præcis, direkte og responsiv i en Ford Focus, undervognen bedre i en Seat Leon, så byder Tipo på en ærlig og munter køreoplevelse.

Undervognen er ganske vellykket – til den faste side uden af være hård – og man får en snert af følelsen af at køre bil, som om det var i ‘gamle dage’, inden al elektronikken tog over.

Hvordan er motoren?
Den er en velkendt perle. Den 1,4 liters turbobenziner i udgaven med 120 hk og et moment på 215 Nm ved 2.500 omdr./min. er i bund og grund helt tilbage fra 2005, men det gør den ikke mindre fornøjelig. Motoren passer fint til Tipo, og leverer både tilstrækkelig trækkraft i bykørsel og har også saft og kraft til en overhaling på motorvejen. Eneste ulempe; sammen med den 6-trins gearkasse, der skifter let og rimelig præcist, leverer den 4-cylindrede motor omdrejningsvillighed og en dejlig snerrende lyd, når den får lov at strække ud, der kalder smilet frem på læben… og det går desværre ud over brændstofforbruget. Sæt ikke næsen op efter mere end 13-15 km/l…hvis du kører pænt.

Passer prisen?
Ja, Fiat-importøren har en skarp prissætning af Tipo. Startprisen er 174.000 kr., og det er klart klassens billigste – og faktisk kun 5.000 kr. dyrere end den nye VW Polo – en minibil. De fleste konkurrenter er mindst 10.000 kroner dyrere i basisudgaven. Merprisen for stationcar-udgaven, der er 20 cm længere, er også attraktiv. Bare 12.000 kr.

Men vælger du Tipo i et af de to højere udstyrsniveauer, begynder en del konkurrenter at kunne være med og tilbyde mere bil for pengene. Og husk at lægge 4-8.000 kr. til prisen for automatisk nødbremse, som en del konkurrenter tilbyder som standard.

Er der alternativer?
Ja, en hel række. For eksempel Alfa-hannen: VW Golf er klassens målestok på plads, finish og teknik. Den fås fra 201.000 kr. med 85 hk 1 liters TSI-motor. Den sjove: Mazda 3 1,5 100 hk fra 199.000 kr. er velbygget og kører langt bedre end Fiat Tipo – og automatisk nødbremse er standard. Den trygge: Kia Ceed har 7 års garanti/150.000 km og koster fra 194.000 kr. med 1,4 liters 100 hk benzinmotor. Automatisk nødbremse er dog slet ikke en mulighed i Ceed. Den elegante: Opel Astra fås også fra 194.000 kr. med 105 hk turbomotor. For at få automatisk nødbremse skal du dog vælge Enjoy-udstyr til 219.000 kr.

Konklusion:
For:
Motor, gearskift, pris for basismodel
Imod: Sikkerhed, kun 2 års garanti/8 års rustgaranti
Hvilkenbil siger:
Stjerner3
Fiat Tipo er ny i Golf-klassen, men der er intet nyt under solen, og bilen er gennemsnitlig på de fleste punkter – og på en del under. Et helt utilfredsstillende sikkerhedsniveau tipper Tipo ned mod de to stjerner. Til gengæld er Tipo billigst i det skrappe felt af konkurrenter, hvis du vælger basismodellen, og så lander vi på 3 stjerner.

Læs også tests af konkurrenterne:

Snusfornuften sejrer stort i Skoda Octavia

Lav puls i Nissan Pulsar

Renault Megane er den bløde mellemvare

Mazda 3 er stadig klassens swing king

Ford Focus stikker næsen frem

Facelift holder Kia Ceed inde i Golf-krigen

Opel Astra rækker efter stjernerne

FAKTA: Fiat Tipo 1.4 T-JET 120 hk Easy, 5-dørs

Vejl. pris, inkl. lev.: 214.000 kr. (testbil med ekstraudstyr 255.000 kr.)
Anslået kontantrabat:* 10.000 kr.
Årlig ejerafgift: 1.780 kr.
Garanti (rust/mekanik): 8/2 år
Sikkerhed (Euro NCAP): ***
Antal airbags: 6
Forbrug (EU-norm): 16,7 km/l (energiklasse B, 139 gr. CO2/km)
Længde/bredde/højde: 360/160/149 cm
Bagagerum (min/max): 440/ – – liter
Vægt, køreklar: 1.350 kg
Motor: 4 cyl., 1,4 liter, turbobenzin
Effekt: 120 hk/215 Nm
0-100 km/t: 9,6 sek
Topfart: 200 km/t

Særligt standardudstyr (Easy): Varme i forsæder, Uconnect med 5” touchskærm, bluetooth samt LIVE services (Twitter, Reuters, Facebook, Deezer mm.), manuel aircondition, el ruder for og bag, LED kørelys, tågelygter med kurvefunktion, armlæn ved førersæde, læderrat og gearknop, TFT display med avanceret tripcomputer (viser bla. Navigation, telefon), højdejusterbart førersæde og rat (4 vejs), city servostyring, splitbagsæde 60/40. (*Anslået af hvilkenbil.dk)

Ekstraudstyr på testbilen:
Hvid er standardfarve – alle andre farver: 6.000 kr.
Opgradering til klimaanlæg: 8.000 kr.
Parkeringskamera: 4.000 kr.
16” letmetalfælge: 5.000 kr.
Opgradering til Navigation m. DAB radio: 10.000 kr.
Stor sikkerhedspakke med autobrems, fartpilot/-begrænser samt adaptiv fartpilot: 8.000 kr.

Leasing:
Er du bekymret for værditabet på en Fiat Tipo, er der gode privatleasingtilbud hos importøren. Det mest attraktive er på en Tipo stationcar Multijet eco med Lounge-udstyr og 1,6 120 hk turbodiesel og 60.000 km til rådighed i leasing perioden på 36 mdr. Den månedlige ydelse er 2.995 kr. plus en førstegangsydelse på 9.995 kr. Alt i alt 117.815 kr. inkl. fri service og garanti i perioden men uden forsikring og grøn afgift. Bilens listepris er 256.000 kr.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here