ADAC vejhjælp: Toyota flopper, Tesla topper

Foto: ADAC

Der er gedigne overraskelser i ADAC’s årlige statistik over, hvilke biler, der har brug for vejhjælp. Startbatteri giver Toyota problemer.

Hvilke biler kører kilometer efter kilometer uden problemer? Og hvilke har svagheder, der tvinger dem ud i nødsporet, hvor de må vente på hjælp fra ’de gule engle’, den tyske vejhjælpsorganisation ADAC?

Hvert år samler ADAC op på det forgangne års resultater og offentliggør en statistik, som mange bilkøbere og alle bilproducenter læser med stor interesse. For ADAC er en institution inden for vejhjælp. Sidste år rykkede ’de gule engle’ ud i deres gule biler mere end 3,6 millioner gange til nødstedte bilister på de tyske veje. Det giver et statistisk materiale uden sidestykke, baseret på virkelige problemer i virkelighedens verden.

Startbatteriet er den store synder

Problem nummer ét bilernes startbatteri. Det lille 12-volt batteri står for hele 44,9 pct. af den vejhjælp, som ADAC yder.

Herefter kommer problemer med motorelektronik (22,1 pct.), generator (10,6 pct.), dæk (8,8 pct. og dørlåse (6,9 pct.). Sidstnævnte handler som regel om, at bilejerne har smækket sig ude af bilen, hvilket man dårligt kan bebrejde bilen.

Men tilbage til vinderne og taberne i årets ADAC-statistik. Tyskerne har omfattende statistik på 159 biltyper fra 20 bilmærker. Betingelsen for at komme med, er at den pågældende bilmodel mindst er solgt i 5.000 eksemplarer om året.

ADAC måtte usædvanligt ofte hjælpe ejere af Toyota C-HR sidste år. Toyota døjer med dårlige startbatterier på flere modeller.
Toyota overrasker negativt

En velkendt duks, kendt og berømt for sin pålidelighed, springer i øjnene i årets undersøgelse – og ikke for det gode. Toyota overrasker negativt ved ofte at have haft brug for ADACs ydelser i 2024. Det gælder endda et bredt udvalg af modeller. Både Yaris, Yaris Cross, C-HR og RAV4 ligger langt over gennemsnittet. Yaris Cross fra årgang 2022 er særlig slem med behov for vejhjælp 40 gange for hver 1.000 biler – det klart ringeste resultat for sin klasse.

ADAC selv er meget overrasket og har konfronteret Toyota med den iøjnespringende lave pålidelighed.

Toyota kvitterer med en længere skriftlig forklaring. Kort fortalt erkender Toyota, at man gennem noget tid har monteret startbatterier i bilerne, der har vist sig at være for svage. Efterfølgende er batterierne skiftet ud med en kraftigere type. Enten under Toyotas tre-årige fabriksgaranti eller per kulance for ældre biler. Alle nye biler, der triller af Toyotas samlebånd i dag, har monteret et kraftigere startbatteri.

Ifølge Toyota vil problemet altså blive løst i takt med, at både eksisterende og nye Toyotaer skifter til bedre starterbatterier. Det skal blive spændende at følge resultatet i de kommende ADAC-statistikker.

Næsten fejlfrie Teslaer

I den anden ende af statistikken er der for en gangs skyld ros til for tiden så udskældte Tesla. Det amerikanske elbilsmærke er havnet i et rasende stormvejr, siden Tesla-ejer og direktør Elon Musk blev et meget synligt og kontroversielt medlem af den amerikanske regering under præsident Donald Trump.

prisnedsættelser
ADAC så ikke meget til Tesla Model 3 – der var kun sjældent brug for hjælp.

Indtil videre har det resulteret i demonstrationer, hærværk, faldende aktiekurs og et brat fald i salget af Teslaer over det meste af verden. Men i ADACs statitik over vejhjælp i 2024 er der opmuntring til hårdt prøvede Tesla. I klassen for mellemstore biler klarer både Model 3 og Y sig særdeles godt. Med behov for vejhjælp henholdsvis 0,5 og 0,9 gange for hver 1.000 biler fra årgang 2022 er Tesla blandt de mest driftssikre overhovedet. Kun Audierne A4, Q5 og A4 e-tron klarer sig marginalt bedre.

Til sammenligning går det helt galt for den sydkoreanske konkurrent Hyundai Ioniq 5. Sidste år måtte ADAC hjælpe 22,4 Ioniq 5 ud af 1.000 biler. Synderen var – rigtigt gættet – Ioniq 5s startbatteri.

Den elektriske Hyundais problemer er i øvrigt lidt misvisende. En anden spændende konklusion i årets ADAC-statistik er, at elbiler generelt er væsentligt mere driftssikre end fossilbiler. Af samtlige biler er det således elbiler som VW ID.3 og ID.4, Cupra Born og Tesla Model 3, som ADAC ser mindst til ude på de tyske veje. Det kan du læse meget mere om her.

Herunder viser vi ADAC-statistikken for nogle af de mest udbredte biler i Danmark.

ADAC vejhjælp i 2024
Tallene viser antal gange en bilmodel har brugt ADAC vejhjælp ud af 1.000 biler af samme model. Kilde ADAC Pannenstatistik 2025

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here