Biler vokser i både vægt og størrelse – det skaber problemer

vindere tabere

Længere, bredere og tungere. Moderne biler har vokseværk og det skaber nye udfordringer med alt fra øget vejslid til størrelsen af p-båse.

Moderne biler bliver stadig tungere, bredere og længere. Det viser nye tal fra det hollandske statistikbureau CBS, men udviklingen gælder i høj grad også herhjemme i Danmark. På bare ti år er gennemsnitsvægten på nye biler steget med næsten 100 kilo – og det får både praktiske og miljømæssige konsekvenser.

Ifølge den hollandske undersøgelse vejede en ny bil i 2024 i gennemsnit 1.254 kilo. En stigning på 94 kilo siden 2015 og en forøgelse af vægten på 8,1 procent. Samtidig er bilerne i gennemsnit blevet 21 centimeter længere og seks centimeter bredere.

Tonstunge elbiler

Hovedårsagen til den øgede vægt for biler er den grønne omstilling. Elbiler og ladehybrider har nemlig store batterier, der gør dem betydeligt tungere end biler med benzin- eller dieselmotor. En gennemsnitlig elbil vejer i dag omkring 1.875 kilo – det er næsten 700 kilo mere end en benzinbil, der typisk ligger omkring 1.217 kilo.

En af Danmarks mest solgte biler, elbilen VW ID.4 på billedet herover, vejer således 2.124 kg.

Det tunge tryk på badevægten kan mærkes. Ikke kun på køreegenskaberne, men også i gadebilledet, hvor stadig større biler kræver mere plads på både parkeringspladser og veje.

Fra mini til SUV

Omstillingen til elbiler er dog ikke den eneste årsag til moderne bilers vokseværk. Bilkøbernes smag har også ændret sig. Flere og flere vælger SUV’er og crossovers frem for de klassiske hatchbacks og stationcars, der var langt mere populære for 10 år siden. De højere og ofte firehjulstrukne biler har ikke kun en højere vægt – de fylder også markant mere på vejen.

I Danmark har SUV-segmentet oplevet kraftig vækst de seneste år. I 2024 var hver tredje nye bil en SUV – en biltype der i gennemsnit er både tungere og større end den traditionelle personbil.

Højere vægt og forbrug

Selv om elbiler ikke direkte udleder CO₂ under kørsel, spiller deres vægt stadig en stor rolle for miljøbelastningen. Højere vægt for biler kan direkte omsættes til højere energiforbrug – og dermed også større belastning af elnettet og højere krav til batterikapacitet og produktion. Det øger både omkostninger til bilerne, vedligeholdelse af vejene og det samlede klimaaftryk.

Højere vægt handler ikke kun om elbiler. Også for benzin- og diesel-biler betyder øget vægt højere brændstofforbrug og dermed højere CO₂-udledning. Det trækker i den forkerte retning i forhold til de europæiske klimamål.

Pladsproblemer og slid

Større og tungere biler skaber også nye udfordringer i byplanlægningen. Parkeringspladser, parkeringshuse og vejanlæg er i mange tilfælde dimensioneret til en biltype, der ikke længere er normen. Stadig flere danskere klager over, at deres nye SUV ikke kan være i en standard parkeringsbås. Nogle får p-bøder af samme årsag.

Derudover medfører den øgede vægt mere slid på vejnettet.

Trafiksikkerheden er også et tema. Især fodgængere og cyklister er mere udsatte, når biler bliver højere og tungere. Ved påkørsler med SUV’er og store elbiler er skaderne typisk mere alvorlige end med mindre biler.

Fremtidens biler på slankekur

Bilproducenterne ved godt, at vægten trykker. Flere mærker som BMW og Lucid har været ude at sige, at fremtidens biler bør på slankekur – deres vægt skal ned.

For elbiler er der mange kg at hente ved at køre med mindre batterier. Det kommer formentlig helt naturligt, når ny teknologi som faststof-batterier slår igennem med langt højere energitæthed end i dag. Det vil gøre det muligt at reduceres batteristørrelsen og dermed vægten.

Et andet ’trick’ er at lade batteripakken indgår som en del af bilens chassis og karrosseri. Det sparer både vægt og plads.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here