’Usynlige p-afgifter’ er ulovlige, fastslår minister

usynlig p-afgift
Foto: FDM

Private parkerings-selskaber må ikke udstede såkaldt ’usynlige p-afgifter’, der ikke sættes på bilen, men eftersendes til bilejeren.

Har du også prøvet at modtage en p-afgift pr. e-boks eller brev – og ikke haft en anelse om, at du har gjort noget forkert?

Det er virkeligheden for mange bilister, efter at flere parkerings-selskaber er begyndt at operere med videoovervågning, hvor et kamera registrerer ind- og udkørsel til p-pladser og p-huse.

Der er ingen p-vagter. Hvis parkerings-selskabet mener, at du ikke har fulgt reglerne, får du ikke en p-afgift i forruden, men modtager flere dage senere en eftersendt p-afgift.

Metoden har skabt voldsomme protester. Mange bilister oplever f.eks., at de intetanende har bevæget sig ind i områder, hvor de bare har hentet børn eller sat personer af. Flere dage senere har de modtaget en p-afgift.

P-afgifter skal være fysiske

Transportministeren, Forbrugerombudsmanden og FDM har kritiseret metoden. Nu har Transportminister Thomas Danielsen (V) lavet en præcisering i bekendtgørelsen, der gør det klart, at metoden ikke er lovlig.

Konkret betyder det, at p-afgifter kun er gyldige, hvis de gives fysisk på stedet – enten ved at blive påsat bilen eller overdraget til føreren. Transportministeren understreger, at dette ikke er en regelændring, men blot en præcisering af de gældende regler.

Bilistklubben FDM hilser præciseringen velkommen og forventer, at de private p-selskaber nu retter ind og ændrer deres praksis.

”Vi er meget tilfredse med, at transportministeren ser på reglerne på samme måde som FDM og Forbrugerombudsmanden, og med præciseringen af reglerne på området har gjort det soleklart, at parkeringsselskaberne ikke bare kan sende en p-afgift afsted til intetanende bilister,” siger chefkonsulent i FDM Dennis Lange.

Godt for retssikkerheden

FDM mener, at præciseringen er god for retssikkerheden, fordi den øger bilisternes mulighed for at reagere på eventuelle fejl i p-afgiften.

”Nu får de mulighed for at tage billeder af mangelfuld skiltning eller dokumentere andre forhold i forbindelse med parkeringen. Det kan man gøre, når man kan se, at man har fået en fysisk p-afgift, men ikke hvis man modtager en ’usynlig p-afgift’ længe efter parkeringen,” uddyber Dennis Lange.

Han hilser også præciseringen velkommen, fordi FDM ikke mener, at parkeringsselskaberne bare kan se stort på retssikkerheden, fordi de vil maksimere deres indtjening ved at spare p-vagterne væk.

Undlad at betale

Flere p-selskaber har ikke desto mindre afvist at følge Transportministerens præcisering. Bilister kan altså stadig risikere at få en af de kontroversielle ’usynlige p-afgifter’. Sker det, har FDM disse råd:

– klag skriftligt til selskabet, og betal ikke afgiften på forhånd

– indbring sagen for Parkeringsklagenævnet, hvis p-selskabet fortsat fastholder afgiften

De nye p-regler trådte i kraft 1. juli.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here