Efter Citroën må Mercedes tilbagekalde over 200.000 biler med defekte airbags. I værste fald kan airbaggen blive udløst med dødelig kraft.
Airbag-skandalen ruller videre. I juni måtte Citroën udstede et forbud mod at køre i flere modeller, og nu tilbagekalder Mercedes flere end 200.000 biler. Årsagen er grundlæggende den samme: Bilerne har airbags fra den japanske underleverandør Takata. En fejl i disse airbags kan udløse airbaggen med så voldsom kraft, at den kan kvæste eller dræbe passagerer i bilen.
223.000 varebiler
På verdensplan drejer det sig om 223.000 Mercedes varebiler af typen Vito og Viano bygget mellem december 2002 og februar 2006. Det skriver tyske Tagesschau.
Herhjemme oplyser den danske Mercedes-importør, at man er i færd med at danne sig et overblik over, hvor mange biler det drejer sig om i Danmark.
Ifølge en talsperson fra Mercedes i Tyskland kan den gasgenerator, der udløser bilens airbag, briste. Sker det, udløses airbaggen med maksimal kraft, hvilket kan løsrive flere metaldele, der kan ramme passagererne.
30 dødsfald
På verdensplan er der registreret omkring 30 dødsfald som følge af defekte airbags fra Takata.
Airbag-skandalen går mange år tilbage, og er kendt som den største tilbagekaldelse nogensinde i bilindustrien. Takata har leveret airbags til adskillige bilmærker og flere millioner biler. I 2017 indgav Takata konkursbegæring som følge af de mange rets- og erstatningssager, som skandalen har udløst. Dengang vurderede Takata selv, at man globalt ville komme til at tilbagekalde 125 millioner biler.
Over årene har der også været talrige tilbagekaldelser af forskellige bilmodeller med Takata-airbags. Og de fortsætter – senest med Citroën C3 i juni og nu med Mercedes.
Problemet er, at mange bilmærker tydeligvis venter med at tilbagekalde bilerne. Formentlig i et håb om, at de bliver så gamle, at de skrottes før der opstår problemer med de defekte airbags.
Risiko stiger med tiden
Problemet er, at jo ældre bilerne – og dermed bilernes airbags – bliver, desto større er risikoen for livsfarlige fejludløsninger.
Det viser Citroën-sagen fra juni. Her blev en fransk kvinde slået ihjel, da airbaggen i hendes Citroën C3 blev udløst med maksimal kraft.
Efterfølgende blev det slået fast, at de kemikalier, som Takata har benyttet som udløser af airbaggen bliver dårligere over tid. Risikoen øges altså i takt med bilens alder. Det fik højst usædvanligt den franske transportminister til at udstede et øjeblikkeligt kørselsforbud for de berørte Citroën-modeller i juni.
Kort efter udstedte den danske Citroën-importør en lignende ’stop-kørsel’ indkaldelse for modellerne C3 og DS3.
Om der også kommer et kørselsforbud for Mercedes-modeller med den pågældende airbag-type, arbejder Hvilkenbil på at få oplyst.