Alle har ret til en fed (mini) bil…

Hvilkenbil.dk’s redaktør, Jens Velling, blogger om biler. Denne gang om minibiler, hvor priserne fortsat krymper, mens kvaliteten vokser…

For nylig afsluttede jeg testen af VW’s nye og meget omtalte Up! Lidt af en øjenåbner. Ikke alene er Up! den første folkelige folkevogn i årtier. Up! er på mange måder det foreløbige højdepunkt i en snart ti-årig udvikling, hvor de mindste bilmodeller ikke blot er de billigste, men også de mest solgte, de mest omtalte og – ja – de mest moderne.

Kodeordene er ”downsizing”, ”easy living” og ”bæredygtighed”. Buzz-words, der ikke længere kun er smarte floskler fra livsstilseksperter, men udtryk for, hvordan mange af os ønsker at leve og forbruge. Og her er valget af bil – som altid – et stærkt udtryk for, hvad der rører sig.

I 2007, før finanskrisen og oliepriserne væltede korthuset, købte vi stadig flere og større biler. Flot skulle det være – og en sort Audi stod perfekt til det glaserede tegltag på det nye hus, som vi reelt havde belånt til op over skorstenen.

Så kom krisen – og med den det folkelige gennembrud for minibilerne.  I dag er mere end hver anden bil der skrives slutseddel på fra bilernes miniputklasse. Bilforhandlerne klager sig – de tjener nærmest ingenting på minierne – men for bilkøberne er det fede tider.

Over alt hører jeg kun højlydt begejstring for smarte Chevrolet Spark’er, topudstyrede Kia Picanto’er, ufatteligt billige C1, 107 og Aygo’er og cool Up!’er. Og hvornår har du sidst hørt kærlige udtryk som sjov, sød, nuttet, skøn, fed efterfulgt af klassikeren ”jeg er bare SÅ glad for min nye bil” om store firmabiler eller tyske prestigemærker?

De små biler taler simpelthen til vores følelser – stærkere bånd kan du ikke knytte til et produkt.

Jeg forstår godt begejstringen. Minibilerne bringer os ”back to basics”. Tilbage til den rendyrkede glæde ved at køre i biler, hvor man fornemmer farten, hører motoren, mærker vejen – og alligevel nyder en høj grad af komfort og sikkerhed. Vel at mærke uden at det koster en formue – hverken i banken eller på tanken. Og så er det endda godt for miljøet: Minierne kører rask væk 20 km/l – tag dén, olie-sheiker!

Minibilerne er kommet for at blive. De er ganske enkelt forbløffende gode til prisen – og viser vej i en tid, hvor det går op for stadig flere, at det ikke bare en miljøvenligt og økonomisk fornuftigt at ”downsize” bilen – det er også smart og sjovt.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here