Stellantis kommer skidt ud af første halvår med vigende salg og et underskud på næsten 17 milliarder kr. Særligt amerikansk told rammer hårdt.
Det kører ikke just i olie for bilgiganten Stellantis, der står bag mærker som Citroën, Peugeot, Opel, Fiat og Jeep. I første halvår af 2025 måtte Stellantis-koncernen notere et kæmpe underskud på 2,3 milliarder euro – næsten 17 milliarder kroner. De røde tal i regnskabet er en brat nedtur i forhold til sidste år, hvor der var sorte tal på bundlinjen.
USA told rammer hårdt
Ifølge koncernen selv skyldes underskuddet især tre ting.
Den amerikanske Trump-regering har øget tolden på importerede biler og bildele. Selv om Stellantis’ amerikanske mærker som Jeep, Dodge, Chrysler og RAM har fabrikker i USA, rammer tolden alligevel hårdt.
Ifølge den fransk-italiensk-amerikanske bilkoncern selv, har øget told kostet omkring 2,6 milliarder kroner i ekstraomkostninger alene i første halvår.
Ny chef, ny strategi
Sidste år fyrede Stellantis topchefen Carlos Tavares, fordi parterne var uenige om strategien. Siden har Stellantis ansat Antonia Filosa fra egne rækker, og han er i færd med lægge kursen om.
En bunden opgave for Filosa er at skære ned og spare på omkostningerne. Aktuelt har Stellantis droppet al udvikling af brintbiler for i stedet at satse endnu mere på el- og hybridbiler. Det koster penge her og nu og har udløst nedskrivninger og afskedigelser i milliardklassen.
Sidst men ikke mindst falder salget af Stellantis’ bilmærker. Globalt er salget faldet med seks procent og i Nordamerika er det nærmest gået i bakgear med et fald på 25 pct.
I andet kvartal i år solgte Stellantis 1,4 millioner biler – 90.000 færre end samme periode sidste år.
Flere små elbiler
Flere initiativer skal vende udviklingen for Stellantis. Mærket har store forhåbninger til nye, små og billige elbiler som Citroën ë-C3 og søsterbilerne Opel Frontera og Fiat Panda Electric, som endnu ikke produceres for fuld kraft.
Samtidig lancerer Fiat en fossil-udgave af elbilen Fiat 500, der skal appellere til de kunder, der ikke er klar til at skifte til elbil. Fiat 500 har tidligere været en afgørende bestseller, men efter en god start er efterspørgslen mættet, og Fiat har været nødt til at sætte produktionen på pause.
Stellantis er også langt fremme med såkaldt solid state batterier til elbiler, der ventes at blive et gennembrud for biltypen. Solid state batterier er meget stabile, har lang rækkevidde og lynlader hurtigt.
Endelig halvårsrapport på vej
En endelig og detaljeret halvårsrapport ventes den 29. juli. Her forventes det, at Stellantis vil uddybe, hvordan de vil vende skuden.
Stellantis har droppet at give et bud for sine økonomiske forventninger til den nærmeste fremtid. Det er sjældent et godt tegn, men skyldes formentlig både chefskiftet, overvejelser om ændret strategi og ikke mindst forvirring om de amerikanske toldsatser på importerede biler.