Martin Jensen er en bilkøber, som der er mange af i Danmark: Han vil gerne købe en ny bil, men også være fri for skærme, bip-lyde og apps.
Forleden tikkede der en mail ind til redaktionen her på Hvilkenbil. Mailen var lige dele opråb og bøn.
”Jeg har prøvet ID.Buzz og en Hyundai Kona. De har blinkende skærme, der går ofte alarmer og beskeder dukker op på skærmene osv. Det er ret umuligt at finde ud af. Krav om abonnementer på bilproducenternes it-opdateringer er også helt ude i skoven. De laver ting, vi aldrig får brug for. Det er altså helt skørt og meget forvirrende.”
”Hvordan kommer vi uden om det, og kan man ikke skrive til bilproducenterne, at vi faktisk ikke ønsker det? Er der ikke nogen der laver en ’gammeldags’ bil med knapper, og som blot kan køre uden alt den elektronik?”
Med venlig hilsen, Martin Jensen.
Uforståeligt og utrygt
Mailen er en præcis beskrivelse af det, som mange danske bilkøbere oplever, når de kigger på ny bil. Alt er nyt sammenlignet med blot fem-syv år gamle biler. Især betjeningen via iPad-agtige skærme, som man trykker og swiper på virker fremmedgørende og uforståelige. Og utryg. For kan det virkelig være meningen, at man skal kigge og trykke på en skærm, mens man kører 130 km/t på motorvejen? Eller 50 km/t hjemme på villavejen med legende og cyklende børn?
Og kan det passe, at man skal studere instruktionsbogen fra A til Z, før man er klar til at køre? At man skal installere apps på telefonen og betale abonnement for at udnytte bilens funktioner fuldt ud? Og hvem har adgang til alle de data, man afleverer til bilproducenten?
Føler sig afmægtig
Spørgsmålene hober sig op for mange danske bilkøbere. Også for Martin Jensen, der er psykolog og vant til at arbejde med computer, researche på nettet og flittigt bruger sin Smartphone.
”Det kan godt være, at jeg er gammeldags og måske også lidt teknologi-kritisk, men man føler sig jo helt afmægtig, når man prøver moderne biler,” siger Martin Jensen.
Han ejer en 12 år gammel VW Caddy. Martin Jensen er lykkelig for den gamle folkevogn med den gode plads. Men efterhånden har Caddyen 330.000 km på tælleren, så han er begyndt at kigge efter en ny bil. Gerne lige så rummelig, for Martin Jensen kan godt lide at køre på tur og overnatte i bilen undervejs.
Chok i Buzz’en
”Derfor er jeg interesseret i VW Buzz, men fik nærmest et chok, da jeg prøvede den. Selve bilen er fin, men så rammer jeg det her univers med skærm-betjening. Skærmen er ikke vinklet, så som brillebruger skal jeg læne mig over mod skærmen. Jeg finder også ud af, at jeg skal betale abonnement, med mindre jeg vil starte hver eneste køretur med at logge mig ind som ’gæst’ – i min egen bil,” fortæller Martin Jensen.

Forhandler henviser til Facebook
Han konstaterer også, at Buzz’en har en rumføler, der vil aktivere alarmen, hvis man f.eks. overnatter i den med låste døre. Martin Jensen er ikke den eneste, der har svært ved at finde ud af, hvordan rumføleren slås fra. Selv forhandleren beder ham spørge på Facebook, da han ikke selv umiddelbart kender svaret…
For Martin Jensen er det et godt eksempel på, at moderne biler er blevet så komplicerede, at ikke engang forhandlerne kan finde ud af at betjene dem.
”Min kæreste og jeg prøvede også en Hyundai Kona. Den bippede jo hele tiden! Vi kunne ikke finde ud af at slukke for advarslerne, så det var faktisk en voldsom oplevelse. Sådan én skal jeg så ikke have, som min kone sagde. Men det er jo vildt, at moderne biler nærmest skræmmer bilkøbere som os væk,” siger Martin Jensen.
Vil bare dreje nøglen og køre
Efterfølgende har Martin Jensen tænkt meget over, hvad han skal gøre. Køre videre i den gamle bil lidt endnu – eller måske købe en nyere, brugt bil uden skærme, biplyde og apps? Eller måske vente på, at der kommer flere knapper og mere ’analog’ betjening i de nye biler? For det har han læst – bl.a. på Hvilkenbil.dk – at der gør.
”Jeg vil jo bare gerne have en ny bil, hvor jeg kan sætte mig ind, dreje nøglen, måske justere lidt på varmen og lyden med fysiske knapper uden at kigge på en skærm, og så ellers bare køre afsted. Men hvem skal vi bede om sådan en slags biler – hvem kan vi råbe op?,” spørger Martin Jensen.
Mange har det på samme måde
Nu er spørgsmålene i hvert fald givet videre. Og Martin Jensen er langt fra den eneste, der venter på svar. Her på redaktionen får vi løbende lignende spørgsmål fra læserne.
Man behøver ikke være professor i statistik for at konstatere, at der findes et stort mindretal af bilkøbere, der føler sig hægtet af moderne bilers udvikling og især den måde, de betjenes på.
De kan enten fortsætte i deres nuværende biler. Eller kaste sig ud i et bilkøb, som de ikke er trygge ved – og måske gør dem mere udsatte eller farlige i trafikken.
Hvilkenbil følger op på denne artikel med en oversigt over nye biler, der er (relativt) nemme at betjene selv om man ikke bryder sig om skærm-menuer, bip-lyde og apps.