Billigere biler kan give jobfest

bilsalget

Hvis registreringsafgiften på biler bliver sænket herhjemme, kan det skabe 10.000 nye job, vurderer Finansministeriet. Billigere biler virker bedre end lavere topskat.

Billigere biler er den bedste jobskaber, lyder det fra økonomieksperterne i Finansministeriet. Bedre end lempelser i topskatten og andre skruer, man kan dreje på for at få gang i hjulene, skriver Børsen.

I dag er det sådan, at inden man kan få gang i hjulene på sin nye bil, skal man betale 105 pct. afgift af bilens pris op til 80.500 kr. og 180 pct. i registreringsafgift for det af prisens bil, der er over 80.500 kr. Dertil kommer moms af det samlede beløb.

Lempes registreringsafgiften med fem milliarder kroner, vil det skabe knap 10.000 nye job. Til sammenligning vil det kun skabe 7.900 job at hæve topskattegrænsen for samme beløb. Er det derimod beskæftigelsesfradraget, der bliver justeret, er gevinsten blot 2.500 nye job.

Tallene stammer fra et svar fra Finansministeriet til Liberal Alliances erhvervsordfører, Joachim B. Olsen.
”Det her er virkelig interessant, fordi det nu er Finansministeriet selv, der understreger, at registreringsafgiften er meget, meget skadelig for dansk økonomi,” siger politikeren til Børsen.

Ifølge cheføkonom i tænketanken Kraka, Jens Hauch, er registreringsafgiften et effektivt skatteværktøj, fordi den er meget høj sammenlignet med andre skattesatser. En lettelse af afgiften på biler vil ifølge Finansministeriet samtidig kun føre til marginalt mere social ulighed i samfundet.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i den liberale tænketank Cepos, mener, at tallene bør føre til politisk handling.

”Det her svar bør få registreringsafgiften til at rykke frem i den politiske debat. For hvis der blandt politikerne er et ønske om større arbejdsudbud på den ene side og uændret ulighed på den anden side, så må man jo konstatere, at lavere registreringsafgift tager sig ganske fordelagtigt ud,” siger han til Børsen.

Selv om det altså umiddelbart er gavnligt at indføre en lempelse, er der dog fra regeringens side ikke umiddelbart vilje til en lettelse i registreringsafgiften. Skatteordfører Astrid Krag (S) oplyser til Børsen, at man i stedet arbejder på, hvordan man kan omlægge afgifterne på personbiler, så det bliver mere attraktivt at vælge en miljøvenlig og energirigtig bil – uden at det går ud over statens indtægter i form af afgifter.

Fakta: Tre grunde til stor gevinst ved at lette på registreringsafgiften:

  • Arbejdsudbuddet øges, da værdien af den sidst tjente krone øges.
  • Flere vil stå til rådighed for arbejdsmarkedet, da det for mange kræver en bil, at kunne gøre netop dette.
  • Danskernes bilforbrug vil blive øget, hvilket giver ekstra penge til staten fra benzin- og dieselafgifter samt grøn ejerafgift. Det giver rum til at lette registreringsafgiften yderligere, så de to første effekter forstærkes.

Kilde: Finansministeriet/Børsen

Læs også:

Svenskerpriser vil give dansk nybilsboom

Billigere end forventet at afskaffe afgift på biler

Omlæg afgifterne nu

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here