Danmark får Toyota brintbil først

Sammen med Tyskland og Storbritannien bliver Danmark de første europæiske lande, hvor bilkøberne får tilbudt Toyotas brintbil FCV.

Den japanske bilproducent Toyota har besluttet, at Danmark bliver et af de første lande, hvor den nye brintbil – foreløbig med navnet FCV – introduceres, meddeler Toyota på den igangværende biludstilling i Paris.

En af grundene til, at Danmark undtagelsesvis sidestilles med de store bil-lande er ifølge epn.dk, at infrastrukturen allerede er ved at være på plads i Danmark. Samtidig er brintbiler foreløbig fritaget for afgift i Danmark. Afgiftsfritagelsen, der gælder til udgangen af 2015, omfatter også elbiler.

“Danmark bliver dermed et af de lande, der skal være med til at lægge fundamentet for udbredelsen af denne spændende teknologi, og vi glæder os rigtig meget til at byde den banebrydende brintbil velkommen på de danske veje,” siger Kristian Krapper, der er adm. direktør for Toyota Danmark A/S.

Han tilføjer, at Danmark er valgt, fordi der både blandt politikere og myndigheder er velvilje over for brintteknologien. Samtidig er det et udtryk for, at Toyota tror på Danmark som område for miljørigtige biler.

“Brintbilerne er foreløbig fritaget for afgift, og vi har en forventning om, at afgiftsfritagelsen vil blive forlænget. Samtidig udvides antallet af brintstationer fra de nuværende 3 til 11 med udgangen af næste år,” siger Kristian Krapper.

I hjemlandet Japan indledes salget af brintbilen efter planen i april 2015, og et par måneder senere følger Tyskland, Storbritannien, Danmark samt USA efter.

Forventet pris: En halv mio. kr.
Toyota tilbageholder foreløbig de tekniske oplysninger om bilen. Men den bliver på størrelse med Toyota Avensis – dog lidt højere og med lidt længere akselafstand. Brændselsceller, batteri og brinttanke er placeret under gulvet i bilen. Bilen drives frem af en elmotor. Men i stedet for at lade batterier op, omdanner brændselsceller i bilen flydende brint til vand ved hjælp af ilt. Overskudsenergien fra den proces omdannes til strøm til elmotoren.

Konceptudgaven af bilen havde en rækkevidde på cirka 500 km, og det forventes, at serieudgaven vil ligge mindst på samme niveau.

Ifølge Anders Tystrup, pressechef i Toyota, er prisen på Toyota FCV endnu ikke fastlagt, men bilistorganisationen FDM gætter ud fra prisen i Japan på en pris omkring 500.000 kr. Det er næsten en halvering i forhold til Hyundai ix35 i brintudgave.

Endelig oplyser Toyota, at antallet af brintbiler i første omgang vil være stærkt begrænset, og man kan sagtens forestille sig, at de i første omgang kun vil blive tilbudt udvalgte firmaer og kommuner. Senere vil private bilkøbere så få mulighed for at købe bilerne.

Læs mere: Toyota klar med masseproduceret brintbil

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here