Fisker er i problemer – få overblikket her

henrik fisker
Henrik Fisker får tilsyneladende lov til at styre Fisker Inc. lidt endnu, mens der findes en løsning på fremtidige opdateringer af elbilen Ocean.

Danske Henrik Fisker er i modvind med sit eget bilmærke – få overblikket her over de mange problemer, som Fisker kæmper med lige nu.

En af de senere års mest hypede elbiler har været danske Henrik Fiskers nyeste kreation, SUVen Ocean. Fisker-mærket blev lanceret med en mission om at ”skabe verdens mest følelsesladede og bæredygtige elektriske køretøjer.” Ambitionerne blev understreget af Henrik Fiskers umiskendelige flair for flot bildesign og selvsikker markedsføring, der mere af præget af store, amerikanske armbevægelser end dansk beskedenhed.

Ocean skulle oprindelig have været lanceret i 2022, men blev ramt af flere forsinkelser. Først sidste år begyndte de første, utålmodige kunder at få deres biler leveret.

Det kunne have været begyndelsen på en opløftende historie om et lille bilmærkes indtog på verdensmarkedet, men siden er Henrik Fisker og hans bilmærke kørt ind i en lang række problemer.

Aktuelt oplever Fisker især problemer på tre fronter:

Mistænkt for to fejl

Den amerikanske trafikstyrelse (National Highway Traffic Safety Administration, NHTSA) har åbnet to sager mod Fisker. NHTSA undersøger både klager over Oceans bremser og en mulig fejl på gearvælgeren, der utilsigtet kan få bilen til at bevæge sig.
Ifølge Fisker Inc. samarbejder man ”fuldt ud” med de amerikanske myndigheder.

Aktiekurs i frit fald

Aktiekursen styrtdykker. Alene det sidste halve år er den faldet 90 procent. De seneste 30 dage har kursen ligget under 1 dollar. Og det er alvorligt, for Fisker risikerer at blive taget af børsen i New York, hvis kursen ikke retter sig. En afnotering af Fisker-aktien vil gå hårdt ud over investorernes tillid til Fisker, og kan reelt blive et dødsstød for mærket.

Salget svigter

Produktionen overstiger efterspørgslen. Da hypen om Fisker Ocean var på sit højeste, meldte Fisker ud, at man havde 65.000 forudbestillinger på Ocean. Produktionen blev dog forsinket, og derfor leverede Fisker lidt under 5.000 biler i 2023. Ikke desto mindre lykkedes det Fisker at fremstille dobbelt så mange biler. Der står med andre ord omkring 5.000 usolgte Ocean rundt omkring i verden til en samlet værdi af to milliarder kroner. Også det er en udfordring, fordi det svigtende salg efterlader et kæmpe hul i Fiskers pengekasse.

fisker problemer
Først var der lang ventetid på Fisker Ocean. Nu kan du få en lagermodel i løbet af få dage.

Vi har spurgt Fisker Inc., hvordan det harmonerer med Fiskers udmelding om 65.000 forhåndsbestillinger, men ikke fået svar på dette konkrete spørgsmål.

Faktum er, at Fisker slet ikke har solgt så mange Ocean som forventet. Og at du i løbet af 4-15 dage kan få leveret en fabriksny Ocean fra lager. Alene i Danmark stod der den 22. februar 10 biler på lager til omgående levering.

Hertil kommer, at Fisker som alle andre er ramt af den verdensomspændende priskrig på elbiler. Det fik i efteråret mærket til at reducere prisen på topmodellen Ocean One med knapt 80.000 kr. Et træk, der også gør ondt på bundlinjen. Fisker bløder i forvejen penge med tab på trecifrede millionbeløb sidste år.

Anonym talsmand

Hvilkenbil har stillet en række spørgsmål til Fisker Inc. og også fået svar på flere af dem. Fisker Inc. benytter sig af et eksternt pressebureau, der ikke ønsker at blive citeret personligt, men som ’en talsmand for Fisker’. Hvilkenbil kender talsmandens identitet og tilknytning til Fisker Inc.

Angående de cirka 5.000 lagerbiler, siger talsmanden til Hvilkenbil, at man forventer at sælge ”stort set alle lagerbiler i løbet af første kvartal 2024.” Dermed kan Fisker Inc. se frem til en større indtægt, der skal bruges til yderligere produktion af Fisker Ocean.

Salget skal samtidig hjælpes på vej med et skift i forretnings-strategi. I stedet for at sælge online som Tesla, vil Fisker lave aftaler med forhandlere, der sælger biler på traditionel vis. Håbet er, at det vil øge salget at vise Fiskers biler der, hvor andre bilmærker sælges, og hvor kunderne kommer for at shoppe biler.

Forhandlere kan også gøre det nemmere for kunderne at få serviceret deres biler. Ulempen er, at forhandlere er et fordyrende mellemled, der reducerer Fiskers fortjeneste.

Talsmanden for Fisker siger til Hvilkenbil, at ”flere end 250 bilforhandlere i USA og Europa har udtrykt interesse for at blive forhandlere af Fisker.”

Fikses med opdateringer

Fisker forsvarer sig efter bedste evne – både ved hjælp af førnævnte pressebureau og en række skriftlige opdateringer på Fisker Inc’s hjemmeside for investorer.

Her kan man bl.a. læse, at firmaet tidligere i denne måned udsendte en softwareopdatering, der skal fikse nogle af mange udfordringer, som kunderne rapporterer.

Om de såkaldte over-the-air softwareopdateringer, hvor Ocean forbedres og får rettet børnesygdomme, mens den holder parkeret, siger talsmanden for Fisker Inc:

”Fisker Ocean er designet til at være det ultimative opkoblede køretøj, der ved hjælp af løbende over-the-air opdateringer forbedrer en lang række detaljer og funktioner i bilen gennem hele dens levetid. Siden lanceringen har ingeniørerne monitoreret data fra bilerne og feedback fra kunderne og udsendt adskillige over-the-air opdateringer.”  

Software-opdateringer er som regel Fiskers svar på den kritik, som firmaet møder. Det fortæller flere kunder på diverse fora på sociale medier. Det gælder også kunder, der klager over, at det er ualmindeligt svært at trænge igennem til Fiskers kundeservice.

Følger man med i diverse Fisker-grupper på nettet, får man indtryk af, at Fisker Ocean på den ene side har mange børnesygdomme, som Fisker har svært ved at løse. På den anden side, at mange Ocean-ejere egentlig er glade for deres bil – hvis det ikke lige var for de mange og tilbagevendende fejl…

’Værste bil nogensinde’

Oven i de tekniske problemer er Fisker ramt af dårlig omtale. På sociale medier kan man læse adskillige hårrejsende beretninger fra Ocean-ejere om alt fra svigtende dørlåse og bremser til mangelfuld kommunikation med firmaets kundeservice.

Senest har flere end 2,5 millioner personer set den populære youtuber Marques Brownlee anmelde Fisker Ocean under overskriften ”den værste bil, jeg nogensinde har testet”. Du kan se videoen herunder.

Som bilmedie – også internationalt – er det ualmindelig svært at få lov til at låne en testbil. Det gælder også for Hvilkenbil, der har spurgt i flere måneder uden at få svar. Resultatet er, at mange biltests af Fisker Ocean er baseret på lån af private biler. Nogle af dem kører ikke med de nyeste software-opdateringer, og det skaber tvivl om, hvorvidt testkørslerne er udført på et retfærdigt grundlag. Det kan ingen være tilfredse med – heller ikke Fisker.

Mættet marked

For Fisker er situationen kritisk. I værste fald kan mærket ende i et kapløb med tiden, hvor det handler om at få løst de tekniske problemer, lukket ned for kritikken og få gang i salget, inden virksomheden løber tør for penge. Hvordan status er, ved vi formentlig mere om, når Fisker aflægger årsregnskab 29. februar. Her vil Henrik Fisker selv stille op til et møde med aktionærer og presse

fisker problemer
Trods udfordringerne er Fisker på vej med tre yderligere modeller ud over SUVen Ocean – en pick-up, en sportsvogn og en kompakt hatchback.

Fiskers altoverskyggende problem er, at forsinkelserne har bragt firmaet ind i en kritisk fase for elbiler. Aktuelt er markedet mættet. Velbeslåede forbrugere og tech-begejstrede ’first-movers’ har groft sagt købt de elbiler, de har brug for – nu er det de brede massers tur. Og hr. og fru normal-forbruger har ikke råd til at købe de elbiler, vi har set indtil nu.

Virkeligheden har med andre ord indhentet Fisker. For få år siden var det sexet at være en lille start-up og investorer smed gerne millionbeløb efter et lod i det store elbils-lotteri. I dag er det anderledes svært for et lille og relativt ukendt bilmærke som Fisker at finde vejgreb på et marked, hvor udskilningsløbet mellem alt for mange elbil-producenter er indledt. Og hvor brancheanalytikerne er enige om, at kun de stærkeste kommer til at se det ternede flag.

Opgaven bliver derfor at overleve på kort sigt – og lykkes med Henrik Fiskers ambitiøse planer om flere bilmodeller på lang sigt.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here