Forslag: Først afgift på elbiler i 2017

Elbiler skal slippe for afgift frem til 2017 – herefter skal der findes et permanent afgiftsniveau, foreslår skatteministeren.

Danske forhandlere af elbiler og klimavenner kan trække vejret lidt lettere: Regeringen vil forsøge at finde flertal til at forlænge den nuværende afgiftsfritagelse for el- og brintbiler til og med 2016.

Fritagelsen udløber ellers med udgangen af 2015 – og herefter ville markedet for elbiler herhjemme med stor sikkerhed dø fra den ene dag til den anden: Hvis elbiler skulle pålægges samme 180 procent afgift samt 25 procent moms som benzin- og dieselbiler, ville eldrevne biler som Tesla S, VW e-Up, Renault Zoe og Nissan Leaf nemlig blive dobbelt så dyre som i dag.

”Vi ønsker en solid og rimelig model for indfasning af el- og brintbiler i de generelle bilafgifter, som der samtidig skal være bred politisk opbakning om. Det er både i elbilbranchens og forbrugernes interesse,” forklarer skatteminister Benny Engelbrecht i en pressemeddelelse.

Koster over en halv milliard
Den socialdemokratiske skatteminister og regeringskollegerne i det Radikale Venstre skal dog først samle flertal for afgiftsforlængelsen, før elbilstilhængerne for alvor kan ånde lettet op. Alt andet lige vil det dog være en gedigen overraskelse, hvis ikke SF og Enhedslisten bærer forslaget igennem. Også selv om forslaget møder hård kritik for at være ufinansieret: Regeringen vil nemlig først finde de 550 millioner kroner, som afgiftsfritagelsen forventes at koste, på finansloven for næste år.

Forlængelsen af afgiftsfritagelsen skal ifølge Benny Engelbrecht bruges til at finde en permanent løsning for afgifter på miljøvenlige brint- og elbiler. På sigt har staten nemlig ikke råd til at undvære milliardindtægterne fra registreringsafgiften på køretøjer. Selv i Norge, hvor man med stor succes lader elbiler slippe for afgift, barsler man med planer om at indføre afgifter på de populære elbiler.

Læs også: Bilejere vil ikke betale for afgiftsfrie elbiler

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here