Hold øje med Ford i trafikken – måske melder de dig til politiet

Fotovogne
Foto: Rigspolitiet

Ford mener, at moderne bilers kameraer lige så godt kan blitze medtrafikanter, hvis de kører for hurtigt. Og sende fotoet til politiet. 

Moderne biler er spækket med software: Radarer, sensorer og kameraer. Så hvorfor ikke udnytte det, synes Ford i USA at have tænkt. Til at lade bilen fotografere medtrafikanter, der overskrider hastighedsgrænserne og melde dem til politiet.

Tanken i det amerikanske Ford-hovedkvarter er, at man lige så godt kan drage nytte af alle de kameraer, som moderne biler er udstyret med. Så hvis en Ford-fører overhales af en hurtigtkørende medtrafikant, kan Forden pr. automatik tage et billede af synderen. Derefter sendes det automatisk det til nærmeste patruljevogn. Eller til en ‘anden overvågningsenhed på omkringliggende vejstrækninger’, som det formuleres.

På fotoet kan politiet – eller en fotovogn i området – så se, hvilken bil der er tale om. Måske kan de opspore den, få øje på den, og udføre en hastighedsmåling, der kan bruges til at udstede en bøde.

Ford har ifølge amerikanske Motor Authority søgt patent på systemet, da man mener, at det vil gøre politiets arbejde lettere. En beslutning hos United States Patent and Trademark Office (USPTO) skulle være nært forestående.

Lovpligtig advarsel

De amerikanske Ford-tanker er en temmelig radikal videreudvikling af det, der siden 1. juli har været lov i EU: Nemlig at alle nye biler skal være udstyret med en hastighedsadvarsel, der ‘skælder ud’, når føreren overtræder hastighedsgrænsen.

Intelligent Speed Assistance (ISA) hedder systemet, der siden 6. juli 2022 har været installeret i alle biler typegodkendt efter den dato.

Også forsikringsselskaber har med mellemrum lanceret tiltag, der blev sat i verden for at tage modet fra fartdjævle. Blandt andet har nogle selskaber solgt billigere forsikringer til bilejere, hvis de har installeret en ‘sort boks’, der kan lagre bilens hastighed.

Om Ford-tankerne om automatisk at blitze medtrafikanter vinder indpas, må tiden vise. I hvert fald er realiteterne, at med den software, som moderne biler efterhånden er udstyret med, så kan mange biler nærmest overvåge alt. Uden at vi helt er klar over, hvad overvågningen bruges til. 

Af redaktionen

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here