Kinesisk elbilboom rammer muren: Kun de færreste overlever

kinesiske bilmærker

Det vælter ind med kinesiske elbiler på det danske marked – og der er flere på vej. Men bag kulisserne udspiller sig en nådesløs overlevelseskamp.

Elbilfesten i Kina har en mindre festlig bagside. Ifølge en ny rapport fra analysefirmaet AlixPartners vil op mod 90 pct. af Kinas elbilproducenter lukke inden 2030. Ud af mere end 130 mærker i dag ventes kun omkring 15 at overleve.

Priskrig og overproduktion

Det lyder dramatisk – og det er det også. Forklaringen er, at alt for mange kinesiske mærker kæmper om de samme kunder. Resultatet er voldsomme priskrige, hvor nogle producenter sælger biler med tab bare for at holde sig i gang og fortsat indkassere kinesisk statsstøtte.

Samtidig står mange fabrikker næsten stille. Ifølge rapporten kører halvdelen af Kinas elbilfabrikker langt under kapacitet.

”Kina er blandt verdens mest konkurrenceprægede elbilmarkedet med intense priskrige, hurtig udvikling og nye spillere, der konstant løfter overliggeren. Det miljø har drevet bemærkelsesværdige fremskridt inden for teknologi og effektivitet, men giver også mange virksomheder problemer med at opnå en bæredygtig indtjening,” forklarer Stephen Dyer, chef for AlixPartners bilafdeling i Asien.

Snyd på mættet marked

I mange tilfælde har kinesiske lokalregeringer holdt hånden under de små og skrantende producenter. Mest for at bevare arbejdspladser og økonomisk aktivitet i regionen.

Men selv om elbiler er et højt prioriteret indsatsområde i Kina, er tålmodigheden ikke uendelig.

Markedet er ved at være mættet, og de kinesiske myndigheder har opdaget det. For nylig kom det frem, at selv store bilkoncerner som BYD simpelthen sælger fabriksnye biler som let brugte for at holde salget oppe og statsstøtten flydende. BYD skal nu forklare sig til de kinesiske myndigheder.

Velkendt udvikling

Den barske overlevelseskamp i Kina overrasker ikke erfarne brancheanalytikere som AlixPartners. Herhjemme sagde den danske brancheanalytiker René Tønder allerede sidste år til Hvilkenbil, at kun de færreste kinesiske bilmærker vil overleve på sigt.

Kigger man i historiebøgerne findes der flere lignende eksempler på en ny industri, der begynder med et boom for så at konsolidere sig med få, stærke aktører.

HiPhi nåede akkurat at vinde norsk rækkeviddetest og etablere forretning i Oslo, inden mærket gik konkurs. Illustration: Hvilkenbil og screendump fra HiPhis hjemmeside.

Amerikansk bilindustri er et godt eksempel.

I 1908 havde den unge nation hele 253 bilproducenter. Blot 11 år senere – i 1929 – var tallet reduceret til 44.

Årsagen var den store depression i 1920erne, men selv efter den kom under kontrol og blev afløst af et økonomisk boom efter 2. verdenskrig, fortsatte de amerikanske bilmærker en brutal overlevelseskamp.

Til sidst konsoliderede USAs bilindustri sig i det, der blev kendt som ”The Big Three”: Chrysler, Ford og General Motors.

Kineserne ved det godt selv

De kinesiske bilproducenter ved godt selv, at de befinder sig i en overlevelseskamp: Selv om det lige nu går strygende, vil de fleste af dem ikke være her om blot få år. Navne som HiPhi og Neta er allerede ude, og et mærke som Aiways, der faktisk nåede at sælge en del biler i Danmark, har ikke fremstillet biler siden februar 2024.

Sidste år sagde Xpeng-bossen He Xiaopeng til Business Insider, at han forventede, at “de fleste” kinesiske bilmærker ville være væk om 10 år. Han forudså, at kun de syv største ville ende med at overleve.

For nylig sagde den kinesiske professor i biludvikling Zhu Xican, at start-ups som Xpeng, Nio og Li Auto ingen chance har for at overleve på egen hånd, men må fusionere eller forsvinde.

kinesiske bilmærker
Aiways er ét af de mærker, der kan få det svært. Firmaet mangler penge og har haft produktionsstop siden februar 2024.

Zhu Xican vurderede i samme ombæring, at kun kinesiske bilproducenter, der sælger mindst to millioner biler i året, kan tjene tilstrækkeligt til også at have råd til at udvikle nye bilmodeller. Ellers vil de hurtigt blive overhalet af konkurrenterne.

Stærk hjemmebane

Mens overlevelseskampen fortsætter i Kina, kan de lokale bilmærker trods alt glæde sig over to ting: Kinas bilmarked er verdens største og kinesiske forbrugere køber i stigende grad lokalt: I første halvdel af i år, sad kinesiske bilmærker på to tredjedele af bilmarkedet i Kina.

Omvendt er konkurrencen så hård, at der skal mere til. Det er bl.a. derfor, at kinesiske bilproducenter kæmper for at komme ind på det danske og europæiske bilmarked. Og selv hvis det lykkedes, vil der kun et fåtal af dem overleve, konkluderer rapportens fra AlixPartners.

Som dansk forbruger skal du tænke dig godt om, når du vælger et kinesisk bilmærke: Al erfaring viser, at det koster på alt fra værditæb til adgang til reservedele, når et bilmærke går konkurs. Spørg blot ejere af biler fra Fisker og før dem Rover og Saab.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here