Medie: Stellantis overvejer at lukke Chrysler

Tysk medie: Chrysler kan blive det første af Stellantis-koncernens 14 mærker, der må lukke. Salget er faldet fra 2,8 mio. til 120.000 biler.

Der har længe været spekuleret i, at den kriseramte fransk-italienske-amerikanske bilkoncern Stellantis vil køre nogle af sine 14 bilmærker på bilkirkegården. Koncernen fattes penge og kæmper med at få nichemærker som DS, Maserati og Lancia til at løbe rundt, endsige give overskud.

Vedholdende rygter om lukning af et eller flere mærker fik ny næring i sidste måned. Her kom det frem, at krav nummer ét til afløseren for den tidligere chef, portugiseren Carlos Tavares, er, at vedkommende har en klar plan for alle 14 mærker. Herunder om et eller flere af dem simpelthen skal lukke.

Pilen peger på Chrysler

Tidligere har mærker som Alfa Romeo, DS, Lancia og Maserati været nævnt som nogle, de befinder sig i farezonen. Nu mener det tyske medie t-online at vide, at pilen i høj grad peger på amerikanske Chrysler.

I dag har mærket blot én model på programmet – den store MPV Pacifica (foto). Modellen var tidligere en storsællert, men har efterhånden 10 år på bagen. Det er mere end en menneskealder i bilindustrien, og kunderne siver da også lige så langsomt. Sidste år solgte Chrysler 120.000 Pacifica. I Chryslers velmagtsdage som medlem af ”The Big Three” – USA’s største bilkoncerner General Motors, Ford og Chrysler – blev der solgt 2,8 millioner biler årligt.

Chrysler er i dyb krise. Tidligere forlød det, at man i 2028 udelukkende ville fremstille elbiler. Siden er intet sket. Pacifica er fortsat den eneste model, og der er ikke nye modeller i sigte. Slet ikke elektriske, nu hvor præsident Trump har erklæret krig mod elbiler.

Ikke første gang

Det er dog langt fra første gang, at Chrysler er på vej til at køre i grøften i mærkets 100-årige historie.

Chryslers storhedstid ligger mange år tilbage. I 1925 grundlagde Walter P. Chrysler mærket, der særligt i 50erne toppede med avanceret teknik og dristigt design. Allerede i 1934 blev Chrysler berømt for sin Airflow, der var blandt verdens første strømlinede biler med lav luftmodstand.

Oliekrisen i 1970erne bragte Chrysler i knæ og gjorde det muligt for Daimler-Benz at lave en ’fusion af ligeværdige”, der reelt var en tysk overtagelse af Chrysler.

Det tysk-amerikanske ægteskab mislykkedes, Daimler-Benz trak sig ud og efterlod Chrysler vingeskudt. I 2009 fusionerede Chrysler så igen, denne gang med italienske Fiat. Efterfølgende fusionerede Fiat-Chrysler med den franske PSA-koncern der efterfølgende blev til Stellantis med hovedsæde i Holland.

Gravøl i stedet for champagne

Her kradser krisen igen. Inden Tavares fik sparket, havde han luftet planer om at skære i mærkets 14 mærker for at gøre de andre stærkere. Det var ikke et populært synspunkt, men Stellantis kæmper både med salg, indtjening og omstilling til elbiler i en grad, så det synes uafvendeligt, at der skal spares penge ved at lukke bilmærker – f.eks. Chrysler.

For Chrysler kan 100 års-jubilæet i juni ende med gravøl i stedet for champagne.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here