Mobiltelefonen 10-dobler antallet af ulykker

Mobiltelefonen

Bilister, der bruger mobiltelefonen, mens de kører bil, kører op til 10 gange så ofte galt som andre bilister, viser ny undersøgelse.

Vi bombarderes med budskabet i TV og biografer, på nettet og på de røde plakater langs vejene, som står der frem til 15. oktober. Det klare budskab er: “Kør bil, når du kører bil”.

Problemet er – og har været det i adskillige år – at mange bilister også gør noget andet, når de kører bil. Tjekker SMS, kigger på smartwatchen, på mobiltelefonen eller indstiller bilens navigationsanlæg. Alt det, som vi burde vide, at vi ikke må. Fordi det er farligt.

Uopmærksomhed er den hyppigste årsag til, at ulykker sker, og at benytte håndholdt mobiltelefon under kørslen gør tusindvis af bilister. Rådet for Sikker Trafik har spurgt flere end 5.000 bilister, om de inden for det seneste år har været involveret i en trafikulykke med eller uden personskade. 

Undersøgelsen viser, at de bilister, som en gang i mellem eller oftere bruger håndholdt mobiltelefon under kørslen, har været involveret i en ulykke op til 10 gange så ofte som bilister, der aldrig bruger håndholdt mobil, når de kører bil.

“Meget ville være vundet, hvis bilisterne som minimum holdt fingrene fra deres mobiltelefon, når de kører. Vi ved fra tidligere undersøgelser af alvorlige trafikulykker, at når man har hænder og øjne på mobilen, så øges risikoen for en ulykke markant,” siger projektleder Lisbeth Sahl Bauditz fra Rådet for Sikker Trafik. 

Hver 7. bruger håndholdt mobil 

I undersøgelsen kan man også se, at selvom flere og flere de seneste år har droppet at tale i den håndholdte mobil, mens de kører, så er der stadig en generel udfordring med brugen af håndholdte mobiler.

Hver 7. bilist – 14 procent af 5.059 adspurgte bilister – svarer, at de bruger håndholdt mobil enten meget ofte, ofte eller en gang i mellem, når de kører i trafikken, viser undersøgelsen.

41 procent af dem, der meget ofte, ofte eller en gang i mellem bruger håndholdt mobil, mens de kører, svarer ja på spørgsmålet om, hvorvidt de gennem de seneste år som fører af en bil har været involveret i en trafikulykke. Og her menes ikke uheld i forbindelse med parkering.

505 personer blev i perioden 2017-2021 dræbt i trafikulykker, hvor manglende opmærksomhed var forklaringen på dødsulykken. Hvis en fører kigger væk fra vejen i fire sekunder, fordi han/hun skal fumle med mobiltelefonen, tilbagelægger bilen med 50 km/t 56 meter. Med 80 km/t 89 meter og med 110 km/t 122 meter.

Det siger loven, og straffen er…

I Færdselslovens paragraf 55a står, at “førere af køretøjer må under kørsel ikke benytte sig af håndholdt teleudstyr og andre håndholdte kommunikationsapparater”.

Ud over mobiltelefonen er det blandt andet GPS-apparater og tablets.

Det gælder, når man kører bil, lastbil, bus, motorcykel, stor knallert, lille knallert, traktor, motorredskab, cykel, el-løbehjul og andre små motoriserede køretøjer, samt hvis man rider.

Forbuddet gælder også, når man eksempelvis holder for rødt eller holder i kø. For dér betragtes man stadig som kørende.

At benytte håndholdt mobil og lignende i bil, lastbil og bus samt på motorcykel og stor knallert straffes med et klip i kørekortet, 1.500 kr. i bøde og 500 kr. til Offerfonden.

På lille knallert 1.500 kr. i bøde.

På cykel, el-løbehjul og andre, små motoriserede køretøjer 1.000 kr. i bøde.

“Hyg dig” eventuelt med en af Sikker Trafiks kampagnevideoer her.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here