Japansk bilgigant i krise: Øget kinesisk konkurrence, mislykket Honda-fusion og varslet milliardunderskud truer fremtiden for Nissan.
Nissan står midt i sin vel nok største krise nogensinde. Mandag meddelte den japanske bilproducent, at yderligere 10.000 medarbejdere vil blive afskediget globalt. Det bringer årets varslede fyringer op omkring 20.000 – eller hvad der svarer til 15 pct. af Nissans samlede arbejdsstyrke.
Men den barske beslutning er nødvendig, hvis Nissan skal overleve historisk alvorlige økonomiske problemer og faldende salgstal – især på afgørende markeder som det amerikanske og kinesiske. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.
Bagud på teknologi
Nissan har især udfordringer i Kina. På verdens største bilmarked har lokale elbilproducenter som BYD og Nio overhalet de japanske mærker med konkurrencedygtige priser og avanceret teknologi.
Til trods for, at Nissan har været en pionér inden for elbiler, har mærket i dag svært ved at følge med i omstillingen til elbiler. Nissan har også sovet i timen i USA, hvor man ikke har fået tilbudt amerikanerne de hybridbiler, som de efterspørger. Det har svækket salget i et marked, hvor konkurrenter som Toyota og Honda har haft stor succes.
Fusion med Honda gik i vasken
Nissans krise voksede, da en potentiel redningskrans i form af en fusion med Honda faldt til jorden tidligere i år.
Forhandlingerne brød sammen, da Honda foreslog, at Nissan skulle blive et datterselskab – et forslag som Nissan lidt småfornærmet afviste af hensyn til sin uafhængighed. Trods sin stærkt udfordrede økonomi ville Nissan ikke nøjes med at spille andenviolin i forhold til sin gamle rival, Honda.
På vej med rekordunderskud
Men Nissan har ikke så meget at skyde med, når man kigger på virksomhedens økonomi.
I april advarede Nissan om et forventet underskud på mellem 700 og 750 milliarder yen for regnskabsåret 2024-2025. Det svarer til 32 til 36 milliarder danske kroner, og vil være det største årlige tab i virksomhedens historie.
Som led i redningsplanen trådte Ivan Espinosa til som ny topchef den 1. april, efter at forgængeren Makoto Uchida trak sig tilbage. Espinosa har annonceret en ny strategi med fokus på at styrke Nissans modelprogram i USA og lancere nye elbiler i Kina i samarbejde med partneren Dongfeng Motor.
Leder efter redningskrans
Spørgsmålet er, om Espinosas plan kan nå at redde Nissan.
Analytikere vurderer, at Nissan har omkring 12 til 14 måneder til at stabilisere situationen, før virksomheden simpelthen løber tør for penge.
Espinosa og Nissan befinder sig i et kapløb med tiden, hvor de skal finde løsninger i en fart.
Blandt mulighederne er nye partnerskaber. For eksempel med teknologivirksomheden Foxconn, der fremstiller iPhones, men angiveligt vil udvide forretningen med elbiler. Et nyt forsøg på at fusionere med Honda er angiveligt stadig på bordet. Endelig kan Nissan blive reddet af gong-gong’en i form af støtte fra den japanske regering.