Polestar 5 består superlynlader-test

polestar storedot

Polestar og den israelske virksomhed StoreDot lader en Polestar 5’s 77 kWh-batteri fra 10 til 80 procent på 10 minutter.

Polestar og den israelske batteri-udvikler StoreDot har netop gennemført et vellykket forsøg i Göteborg, der kan eliminere begrebet “rækkeviddeangst”.

De første mange år efter elbilernes fremkomst var rækkeviddeangst ikke kun en diffus spøgen i baghovedet i elbilernes barndom, men en evigt nærværende overvejelse: Hvor langt kan jeg køre i min elbil, kan jeg finde en lader, og hvor lang tid skal jeg lade, før jeg kan køre videre, var de store spørgsmål.

I dag fylder alle tre spørgsmål betydeligt mindre. Det sidste spørgsmål kan Polestar og StoreDot med deres nylige forsøg måske gøre helt overflødigt.

Polestar, der ejes af kinesiske Geely, som også ejer Volvo, udvikles i Sverige, og på fabrikken i Göteborg testede Polestar for få dage siden israelske StoreDots Extreme Fast Charging-teknologi (XFC) på en prototype af Polestar 5.

320 km på 10 min.

På kun 10 minutter blev Polestar 5’erens 77 kWh-store batteri ladet fra 10 til 80 procent. På en gennemsnits-elbil svarer det til 320 kilometers rækkevidde. Ladeeffekten i hele forløbet lå under hele seancen mellem 310 og 370 kW, og effekten aftog ikke, som det sædvanligvis sker, når batteriet er ved at være ladet op til 80 procent.

Det testede batteri fra StoreDot består af siliciumceller, og ifølge det israelske firma har det potentiale til at kunne lade med yderligere 100 kW, altså op til 470 kW.

Aktuelt lades med 362 kW, viser displayet.

Om Polestar vil benytte StoreDot-teknologien i alle udgaver af den kommende Polestar 5, fremgår ikke. Iagttagere mener dog, at Polestar overvejer at lade XFC-teknolgien være en tilvalgsmulighed, som købere af Polestar 5 så kan få lov at betale ekstra for.

Det er også sandsynligt, at den lynhurtige teknologi vil finde vej til andre af Polestars modeller.

Bliver endnu hurtigere

StoreDot blev stiftet i 2012 og er i dag en af verdens førende virksomheder inden for udviklingen af ekstremt hurtig opladning. Israelernes vision er “100 miles charged in 5 minutes in 2024, 100 miles charged in 4 minutes in 2026, and 100 miles charged in 3 minutes by 2028”. På “kilometersk” oversat til “160 kilometer ladet på fem minutter i 2024, 160 kilometer ladet på fire minutter i 2026 og 160 kilometer ladet på tre minutter i 2028”.

StoreDots investorer og partnere tæller blandt andre BP (britisk multinationalt olie- og gasselskab), Daimler, VinFast (vietnamesisk producent af elbiler), Volvo Cars, Polestar, Ola Electric (indisk producent af elektriske scootere og knallerter), Samsung (sydkoreansk elektronikvirksomhed) og TDK (japansk elektronikvirksomhed).

Hvis man vil bruge nogle minutter på at se StoreDots forsøg med at lade Polestar 5-prototype, kan du se videoen herunder.

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here