Kinesisk-ejede Polestar er ikke interessant i Kina. Kun 3.120 kinesere købte en Polestar i 2024. Derfor skruer Polestar nu ned i Kina.
For Polestar synes der omsider at være håb. Siden 2017 har bundlinjen været dybrød og deprimerende, men i første kvartal i år var der en smule fremgang at spore. Men Kina er åbenbart ikke et marked, som Polestar behøver bruge kræfter på. Selvom mærket er ejet af kinesiske Geely, der bl.a. også ejer Volvo og Zeekr, er kinesernes interesse for Polestar nærmest lig nul. I 2024 købte kun 3.120 kinesere en Polestar.
Polestars totale salg i 2024 var beskedne 44.850 biler, men Kina er altså ikke stedet, så derfor trækker Polestar sig så småt fra det kinesiske marked. Nyhedsbureauet Bloomberg skriver, at Polestar har lukket to ud af tre fysiske salgssteder i Kina.
Konkurrencen er særskilt hård i Kina, og Polestar-modellerne er sammenlignet med modellerne fra verdens største bilproducent, kinesiske BYD, dyre og bl.a. derfor mindre interessante for de kinesiske købere. Også Geely-ejede Zeekr, der teknisk ligger tæt på Polestar og Volvo, er en hård konkurrent, som sælger markant bedre end Polestar.
Satser på Europa
Polestar-chef Michael Lohscheller forklarer mærkets delvise exit fra Kina med, at der ikke er noget usædvanligt i, at Polestar har forskellige setups på forskellige markeder. Polestar vil stadig være til salg i Kina, men der skrues altså kraftigt ned for de fysiske salgssteder.
Tyske Lohscheller blev hyret som afløser for sin landsmand Thomas Ingenlath, som ikke havde held til at vende Polestar-skuden. Lohscheller var tidligere Opel-chef og vendte minus til plus. Frem for at satse på Kina vil Polestar rette fokus mod Europa, hvor han nævner Frankrig og Storbritannien som potentielt store markeder.
I Europa vil Polestar satse på fysiske butikker ud fra betragtningen om, at det er dét, kunderne vil have. Online-salg har vist sig ikke at være så stærk som fysiske salgssteder.
Plus på 76 pct.
Polestars ambitiøse 2023-mål var et salg på 124.000 biler, men det endte på kun 52.796. I 2024 blev modeludvalget tredoblet med Polestar 3 og 4, men trods det faldt salget til 44.851 biler.
Aktiekursen har de seneste 12 måneder ligget lige omkring en dollar, og ryger kursen under, bliver Polestar afnoteret på den amerikanske Nasdaq-børs.
Den smule fremgang og det begyndende håb som nævnt i indledningen knytter sig til salgstallene i første kvartal i år. 12.304 solgte biler er en fremgang på 76 procent sammenlignet med første kvartal 2024. I Danmark solgte Polestar 524 biler i første kvartal mod 225 i første kvartal 2024. Med 12.304 solgte på verdensplan er der dog stadig et pænt stykke op til 2023-målet på 124.000.
Af redaktionen