Saab-ejer får papir på tung partner

Officielt: National Electric Vehicle Sweden AB – firmaet med rettighederne til Saab – og Dongfeng Motor Corporation har indgået en langsigtet, strategisk samarbejdsaftale.

Siden juli i år har National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) samarbejdet med kinesiske Dongfeng Motor Corporation (DFM) omkring udviklingen af et nyt bilprojekt, og samarbejdet er angiveligt gået så godt, at de to koncerner nu har besluttet at arbejde endnu tættere sammen.

I fremtiden udvides samarbejdet på områder som indkøb og global distribution. Det oplyser NEVS i en pressemeddelelse.

DFM, som er en af bilindustriens tunge drenge på verdensplan, har i forvejen flere strategiske partnerskaber med internationale bilproducenter som AB Volvo.

Samtidig ejer DFM 14 procent af aktierne i PSA-koncernen og har joint venture i Kina med Peugeot, Citroën, Renault, Nissan/Infinity, Honda og Kia.

Selv om det statsejede DFM ikke er så kendt på disse breddegrader er det en af verdens største bilkoncerner med en årlig produktion på op mod fire mio. biler i 2014.

Et langsigtet strategisk samarbejde med Dongfeng har ’stor betydning for den fremtidige udvikling af NEVS forretningsområde’, lyder det videre i pressemeddelelsen.

”Dongfeng er en af de ledende bilkoncerner i verden. Gennem vores samarbejde med dem, vil NEVS opnå industrielle synergier, kunne dele udviklingsomkostninger, øge leverandørbasen og endelig øge den totale konkurrencekraft for vores egne fremtidige produkter. Dette samarbejde er et vigtig skridt for NEVS mod at blive en fremtrædende producent af elbiler,” siger Mattias Bergman, adm. direktør i NEVS.

Aftalen med DFM støtter NEVS i opbygningen af produktion samt forskning og udvikling af elbiler i Tianjin i Kina, og styrker samtidig NEVS distributionskraft i Kina med støtte af Dongfengs forhandlernet.

Omvendt kan NEVS hjælpe DFM med at åbne døre til de vigtige markeder i Europa og Nordamerika, og støtte Dongfeng i arbejdet med at få deres egne bilmærker til at matche gældende skrappe sikkerheds- og miljøkrav på de vesteuropæiske og amerikanske bilmarkeder.

FAKTA: Dongfeng Motor Corporation
Dongfeng Motor Corporation er Kinas tredje største bilproducent med hovedkvarter i Wuhan i Hubei provinsen.

I december 2014 havde Dongfeng i alt cirka 176.000 fuldtidsansatte.

Dongfeng har joint venture med en lang række international bilfabrikker og står for den kinesiske produktionen af mærker som Peugeot, Citroën, Renault, Honda, Kia, Nissan og Nissans highend-mærke Infiniti.

Den samlede produktion var i 2014 3,83 mio. biler og 1,83 mio. køretøjer i første halvår af 2015.

I 2012 erhvervede Dongfeng 70 pct. af ’T engineering’, en Trollhättan-baseret virksomhed med afsæt i det tidligere Saab Automobile Powertrain.

I 2014 erhvervede Dongfeng Motor 14 pct. af aktierne i PSA-koncernen (Peugeot og Citroën).

Dongfeng Motor Corporation er nummer 113 på Fortune 500 listen.

FAKTA: NEVS
National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) overtog i august 2012 rettighederne til Saab Automobiles i et konkursbo efter den forrige ejer General Motors.

Aktiemajoriteten i selskabet ligger hos kinesiske National Modern Energy Holdings Ltd.

I juni 2015 indlemmedes to delejere, den kinesiske by Tianjin og det kinesiske it-firma SRIT.

NEVS har fokus på udvikling og produktion af elbiler.

Læs også: Saab et skridt nærmere nyt liv

[email protected]

Skriv en besked

Please enter your comment!
Please enter your name here